توافق «تاریخی» اسرائیل و لبنان بر سر مرز دریایی مشترک و بهره‌برداری از میدان گازی

پس از مذاکرات فشرده تحت حمایت آمریکا، سرانجام اسرائیل اعلام کرد به توافقی «تاریخی» با لبنان بر سر مرزهای دریایی خود و رفع موانع برای بهره‌برداری از میادین گازی در مدیترانه شرقی دست یافته است.

ایال هولاتا، رییس شورای امنیت ملی اسرائیل، گفت که کشورش از پیش‌نویس نهایی توافقنامه مرزی دریایی با لبنان راضی است.

همچنین یائیر لاپید، نخست‌وزیر اسرائیل، از «توافقی تاریخی» در این زمینه خبر داد اما محتوای آن را فاش نکرد.

پیش‌نویس این توافقنامه با میانجی‌گری آمریکا شکل گرفته است.

واشینگتن که به مدت دو سال به طور رسمی میان دو کشور اسرائیل و لبنان میانجیگری کرده، از یک «پیشرفت تاریخی» استقبال کرد.

همچنین بیروت پیشنهاد مطرح شده را «رضایت‌بخش» ارزیابی کرد و گفت که می‌خواهد نسخه عربی متن را بررسی کند.

الیاس بوصعب، مذاکره کننده ارشد لبنانی به خبرگزاری رویترز گفت لبنان پیش‌نویس نهایی توافق مرزی دریایی با اسرائیل را دریافت کرده که تمام الزامات لبنان را برآورده می‌کند و می‌تواند به زودی به یک توافق تاریخی منجر شود.

دو کشور همسایه در آغاز ماه اکتبر از پیش‌نویس توافقنامه ابراز رضایت کرده بودند اما اسرائیل پنج‌شنبه گذشته بر امتناع خود از یک سری اصلاحات صورت گرفته از سوی بیروت تاکید کرد.

اسرائیل روز پانزدهم مهر پس از آن که درخواست لبنان برای اعمال تغییرات در پیش‌نویس توافق در زمینه مرز دریایی مشترک را رد کرد، از ارتش خود خواست برای «تشدید تنش احتمالی» آماده شود.

پیشتر در حالی‌که گفت‌وگوها بین اسرائیل و لبنان با میانجیگری آمریکا بر سر تعیین مرز آبی بین دو کشور در جریان بود، یک مقام نظامی اسرائیل به حزب‌الله لبنان هشدار داد اگر تهدیدات برای حمله به این کشور را عملی کند با واکنش سخت ارتش اسرائیل روبه‌رو خواهد شد.

در ماه‌های اخیر یک پهپاد حزب‌الله که ساخت ایران بود وارد حریم هوایی اسرائیل شد که به گفته ارتش اسرائیل هدف ضدهوایی این کشور قرار گرفت.

اسرائیل و لبنان در سال ۲۰۲۰ با میانجیگری آمریکا مذاکرات حل اختلافات مرزی و بهره‌برداری از میدان گازی کاریش در آب‌های مدیترانه را از سر گرفتند.

اسرائیل با انتشار تصاویر ماهواره‌ای اعلام کرده بود میدان گازی کاریش چندین کیلومتر با منطقه مورد اختلاف بین دو کشور فاصله دارد.

لبنان اما گفته بود این میدان نیز در منطقه مورد منازعه واقع شده است.