بکتاش آبتین، شاعر و فیلمساز زندانی، در پی ابتلا به کرونا درگذشت
بکتاش آبتین شاعر، فیلمساز و عضو زندانی کانون نویسندگان ایران که به دلیل ابتلا به کرونا در بیمارستان بستری شده و در وضعیت کمای مصنوعی قرار داده شده بود، پس از وخامت حالش، در ۴۷ سالگی درگذشت.
کانون نویسندگان ایران روز شنبه ۱۸ دی با انتشار اطلاعیه کوتاهی، با تاکید بر این که «حکومت آزادیستیزان، گُردی از دلاوران آزادیخواه را از ما گرفت»، نوشت آبتین «جان شیرین خود را فدای آزادی کرد».
کانون نویسندگان ایران با بیان این که «بکتاش آبتین زنده است چون روح آزادیخواهی و ستیز با پلشتیِ استبداد و ستم زنده است» اضافه کرد به زودی در بیانیهای به این مناسبت، «افکار عمومی را در جریان جزئیات ستمی که بر بکتاش آبتین رفت قرار خواهد داد.»
بکتاش آبتین پانزدهم آذرماه پس از بالا رفتن تب و فشار خون، شبانه و بدون اطلاع خانواده و همبندانش، به بیمارستان طالقانی تهران منتقل شد.
در پی درگذشت بکتاش آبتین، شاعر زندانی، اداره زندانها در اطلاعیهای نوشت او «به تشخیص پزشک بازداشتگاه به بیمارستان منتقل شده و در مدت بازداشت از مرخصیهای اعطایی استفاده میکرد»
کانون نویسندگان پیشتر نسبت به محرومیت آبتین از درمان و تاخیر در انتقالش به بیمارستان اعتراض کرده بود.
کانون نویسندگان روز یکشنبه ۲۸ آذر ماه اعلام کرد بکتاش آبتین از زمان شروع علائم کرونا چندین بار به بهداری زندان اوین مراجعه کرده بود و هر بار بی هیچ تست یا معاینه دقیقی با مشتی قرص به سلول بازگردانده شده بود.
در بیانیه کانون تاکید شده بود که نیروهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی بکتاش آبتین را در روزهای نخست انتقال به بیمارستان با وجود وخامت حالش با پابند به تخت بیمارستان بسته بودند.
کانون نویسندگان ایران در این مدت بارها حکومت و به ویژه قوه قضاییه را مسئول وضعیت جسمی پیش آمده برای آبتین دانست و روند پروندهسازی تا کمای مصنوعی این شاعر را گواه نقش مستقیم حکومت در شرایط کنونی او خواند.
همچنین کانون بتین روز جمعه هفدهم دی، با صدور بیانیهای اعلام کرد با گذشت چند روز از کمای مصنوعی، بهبودی در وضعیت بکتاش آبتین، شاعر، فیلمساز و عضو زندانی کانون نویسندگان حاصل نشده و عفونت ریه بر وخامت حال او افزوده است.
بکتاش آبتین و رضا خندان (مهابادی) از اعضای هیات دبیران کانون نویسندگان ایران و کیوان باژن عضو پیشین هیات دبیران این کانون، از روز شنبه پنجم مهرماه ۱۳۹۹ در اوج شیوع کرونا از سوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی برای تحمل احکام صادره از سوی دادگاه انقلاب تهران احضار و به زندان اوین منتقل شدند.
دادگاه انقلاب تهران در حکمی بکتاش آبتین و رضا خندان (مهابادی) را هرکدام به شش سال و کیوان باژن را به سه سال و شش ماه زندان محکوم کرده است.
در حکم این دادگاه اتهام این سه نویسنده «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» و مصادیق این اتهامها نیز «انتشار نشریه داخلی کانون، مشارکت در تدوین کتاب تاریخچه کانون و صدور بیانیهها و حضور در مراسم سالگرد محمدجعفر پوینده، محمد مختاری و احمد شاملو» عنوان شده است.
این سه شاعر و نویسنده و وکلای آنها و همچنین کانون نویسندگان پیشتر این اتهامات را رد کرده و آن را «بیاساس» عنوان کردهاند.
بستری شدن آبتین در بیمارستان موجی از واکنشها را در داخل و خارج از ایران برانگیخت.
انجمن قلم آمریکا که پیشتر جایزه «پن/آزادی نگارش باربی» را به بکتاش آبتین، رضا خندان مهابادی و کیوان باژن، سه نویسنده ایرانی زندانی اهدا کرده بود، خواهان آزادی آنها و همه نویسندگان زندانی در ایران شد و آذر نفیسی، نویسنده و استاد دانشگاههای آمریکا نیز از این درخواست انجمن قلم آمریکا حمایت کرد.
انجمن قلم آمریکا پیشتر در جشن سالانه خود جایزه ادبی گالا را به بکتاش آبتین، کیوان باژن و رضا خندان مهابادی، سه عضو زندانی کانون نویسندگان ایران، اهدا کرد.
اواسط مهرماه، بکتاش آبتین که به مرخصی آمده بود، از جایزه انجمن قلم آمریکا قدردانی کرد و در ویدیویی گفت: «زندان من را محدود کرد و رنج داد، اما دیوارهای بلند زندان اوین باعث نشد که من نتوانم هوای آزادیخواهی را استشمام کنم.»