وزیر خارجه عراق: آمریکا در انتقال حسن ایرلو به ایران همکاری کرد

فواد حسین، وزیر خارجه عراق، روز پنجشنبه در تهران با اشاره به اینکه آمریکا و عربستان سعودی در انتقال حسن ایرلو به تهران همکاری کردند گفت عراق آماده میانجی‌گری بین تهران و واشینگتن است. او افزود امیدوار است دور پنجم گفت‌وگوهای تهران و ریاض هم آغاز شود.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، در نشست خبری مشترک با همتای عراقی‌اش از اینکه عراق پرواز اختصاصی به یمن فرستاد تا حسن ایرلو، سفیر جمهوری اسلامی نزد حوثی‌ها را به تهران منتقل کند، تشکر کرد.

فواد حسین در پاسخ گفت که حکومت عراق، به خصوص مصطفی الکاظمی، نخست وزیر این کشور، برای ارتباط با طرف سعودی در این باره تلاش فراوانی کرد و در این زمینه «بین آمریکا و عربستان سعودی هم همکاری وجود داشت».

او تاکید کرد: «من می‌خواهم از کسانی که در این موضوع تلاش جدی کردند سپاسگزاری کنم.»

سخنان وزیر خارجه عراق در حالی بیان شده که مقامات جمهوری اسلامی عربستان سعودی را به «تعلل» در انتقال حسن ایرلو به تهران متهم کرده بودند. از جمله حسین امیرعبداللهیان گفته بود «برخی دستگاه‌های این کشور تعلل کردند و بر اساس کنوانسیون‌های بین‌المللی اعتراض خود را اعلام خواهیم کرد.»

اما ترکی المالکی، سخنگوی ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی، این اظهارات را «توهین‌آمیز» و «غیرقابل قبول» خواند و گفت پس از وساطت عمان و عراق، ایرلو کمتر از ۴۸ ساعت بعد از یمن خارج شد.

وزارت خارجه ایران گفته است حسن ایرلو پس از ابتلا به کرونا از یمن به تهران منتقل و «شهید شد».

همچنین در روزهای اخیر گمانه‌هایی مطرح شد مبنی بر اینکه ایرلو در واقع همان عبدالرضا شهلایی، فرمانده نیروهای سپاه پاسداران در یمن، بوده است.

ایرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، نیز در گزارشی که پس از اندکی آن را حذف کرد، درباره ایرلو نوشت او به «سردار شهلایی» معروف بود.

با این حال یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در مصاحبه اختصاصی با ایران‌اینترنشنال گفت جایزه دولت ایالات‌ متحده برای دستگیری عبدالرضا شهلایی که تحت تحریم‌ و تحت تعقیب آمریکا قرار دارد همچنان معتبر و پابرجا است.

این مقام وزارت خارجه در پاسخ به پرسش ایران‌اینترنشنال درباره گمانه‌زنی‌ها مبنی بر این که سفیر پیشین ایران نزد حوثی‌های یمن همان عبدالرضا شهلایی بوده، پاسخ مشخصی نداد اما گفت: «تایید می‌کنیم ایرلو عضو سپاه بوده است.»

روابط آمریکا و ایران برای عراق مساله‌ای خارجی نیست

فواد حسین، وزیر خارجه عراق، در نشست خبری روز پنجشنبه‌اش همچنین گفت: «وقت مذاکرات مستقیم میان تهران و واشینگتن فرارسیده است و دو طرف می‌توانند درباره مسائل متفاوت از برجام تا رفع کامل تمام تحریم‌ها با هم گفت‌وگو کنند.»

او تاکید کرد که تنش در روابط بین دو کشور بر وضعیت عراق نیز تاثیر می‌گذارد و «روابط آمریکا و ایران برای عراق یک مساله خارجی محسوب نمی‌شود.»

فواد حسین همچنین با اشاره به نقش عراق در مذاکرات ایران و عربستان سعودی در بغداد ابراز امیدواری کرد که دور پنجم این گفت‌وگو‌ها نیز انجام شود.

حسین امیر عبداللهیان نیز گفت که در دور آخر مذاکرات بین ایران و عربستان سعودی مجموعه‌ای از پیشنهادات از طرف جمهوری اسلامی ارائه شد و در مذاکرات روز پنجشنبه با وزیر خارجه عراق متوجه شده که عربستان با نگاه مثبتی این پیشنهادات را مورد بررسی قرار داده است.

مقام‌های عربستان سعودی هنوز واکنشی به این اظهارات نشان نداده‌اند.

وزیر خارجه ایران همچنین گفت در مذاکرات اخیر وین درباره احیای برجام موضع برخی کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه سازنده نبود و سه کشور اروپایی ابتکار عملی از خود نشان ندادند.

او اضافه کرد: «طرف مقابل تردید نکند که ایران زیر بار این نخواهد رفت که یک‌امتیاز بگیرد و ۱۰‌ امتیاز بدهد‌.»