وزیر خارجه ایران به دبیرکل سازمان ملل:علت کندی مذاکرات وین،نبود ابتکار عمل در طرف غربی است
وزیر خارجه ایران، در تماس تلفنی با دبیرکل سازمان ملل، دلیل کندی مذاکرات وین را «عدم وجود ابتکار عمل در طرف غربی» خواند و همزمان سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به بیانیه روز سهشنبه بریتانیا، فرانسه و آلمان، گفت که برجام آن زمانی از درون تهی شد که منافع آن محقق نشد.
این واکنش مقامهای وزارت خارجه ایران یک روز پس از ابراز شد که دبیرکل سازمان ملل از اقدامات ایران در نقض برجام ابراز تاسف کرد و سه کشور اروپایی در بیانیهای گفتند که ایران با اقدامهای تحریکآمیز هستهای در حال بیاثر کردن برجام و به شکست کشاندن مذاکرات وین است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، روز چهارشنبه بیست و چهارم آذر ماه در تماس تلفنی با آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، گفت که «عدم وجود ابتکار عمل در طرف غربی از عوامل کندی پیشرفت» در مذاکرات وین است.
وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه ما دو متن را در موضوع لغو تحریمها و هستهای ارائه داده ایم، افزود: «این متون منطبق بر برجام است و مطالبهای فراتر از برجام مطرح نکردهایم و در عین حال هیچ تعهدی نیز فراتر از برجام نمیپذیریم.»
امیرعبداللهیان اضافه کرد: «ما با حسن نیت و ابتکار عمل فعال، به دنبال رسیدن به یک توافق خوب هستیم، اما زبان تهدید را به هیچ وجه بر نمیتابیم و طرفهای غربی باید بدانند که زبان تهدید در قبال ایران نتیجه معکوس میدهد.»
تماس تلفنی وزیر خارجه ایران با دبیرکل سازمان ملل یک روز پس از آن صورت گرفت که آنتونیو گوترش و رزماری دی کارلو معاون او، در نشست روز سهشنبه شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی «دوازدهمین گزارش اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ در خصوص برجام»، از اقدامات ایران در نقض برجام ابراز تاسف کرده و خواهان بازگشت این کشور به تعهدات برجامی خود شدند.
معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و تثبیت صلح گفت که به همراه گوترش از آمریکا نیز خواستهاند تحریمهای مغایر با برجام علیه ایران را لغو کند.
از سوی دیگر، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، نیز در واکنش به بیانیه روز سهشنبه بریتانیا، فرانسه و آلمان، در توییتی نوشت: «هر بیانیهای درباره برجام که در آن به تقصیر آمریکا اشاره نشده باشد، صرفا بیان کننده اوج جهل صادرکنندگان آن نسبت به واقعیت است.»
سخنگوی وزارت خارجه ایران افزود که اگر تروییکای اروپایی میخواهد به عنوان یک شریک منصف جدی گرفته شود، باید مانند یک شریک منصف رفتار کند.
خطیبزاده خاطرنشان کرد که برای ایران، برجام آن زمانی از «درون تهی شد» که منافع وعدهداده شده آن محقق نشد. آن منافع باید بالاخره تحقق یابد.
بریتانیا، آلمان و فرانسه روز سهشنبه در بیانیهای مشترک هشدار دادند که اقدامهای تحریکآمیز هستهای ایران نتایج مورد نظر در احیای برجام را به طور کامل برجام را بیاثر کند و مذاکرات وین را به شکست نزدیک میکند.
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل، نیز روز سهشنبه در نشست شورای امنیت سازمان ملل گفت که نمیتوان به ایران اجازه داد برنامه هستهای خود را سرعت ببخشد اما در دیپلماسی هستهای وقت تلف کند.