شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

واکنش در رسانه‌های اجتماعی به ضرب‌وجرح متهمان در خیابان‌ها؛ «شبیه داعش»

 

کاربران رسانه‌‌های اجتماعی به اقدام روزهای اخیر پلیس ایران در دورگردانی و کتک زدن متهمان در تهران و برخی شهرهای دیگر واکنش‌هایی گسترده نشان داده و از جمله، چنین اقدامی را با رفتار داعش با مخالفان و زندانیان مقایسه کرده‌اند.

در تازه‌ترین مورد، ماموران نقابدار کسانی را که گفته می‌شد متهمان پرونده درگیری در محله مشیریه هستند در خیابان‌های تهران گرداند و با ضرب و جرح از آن‌ها می‌خواست که ابراز ندامت کنند. انتشار این تصاویر خشم کاربران در توییتر و اینستاگرام را بر انگیخت.

پیش از این نیز تصاویر مشابهی از گرداندن متهمان پرونده حمله به بیمارستان «سینا» در رشت خبرساز شده بود.

مرضیه موسوی،‌ عکاس مطبوعاتی،‌ با اشاره به اینکه چهره یکی از متهمان برای او آشنا بوده است نوشت: «یادم افتاد که سال ۹۰،‌ همین متهم رو،‌ تو همین محله، تو خیابونها دور داده بودند و من عکاسی کرده بودم.»

کاربران رسانه‌های اجتماعی علاوه بر انتقاد از ابعاد فراقانونی این اقدام،‌ به خشونت نیروی انتظامی نیز اشاره کرده و این «وحشی‌بازی» را محکوم کردند.

حسین رونقی،‌ فعال مدنی و زندانی سیاسی پیشین،‌ با انتشار ویدیوی این اقدام دوگانگی رفتار حامیان حکومت ایران در سکوت مقابل کتک زدن این متهمان و اعتراض به برخورد پلیس آمریکا با جورج فلوید،‌ شهروند آفریقایی‌تبار کشته‌شده در مینیاپولیس، را مورد اعتراض قرار داده است.

 

این واکنش‌ها در حالی ابراز شده است که یک مقام ارشد ستاد کل نیروهای مسلح گفته است این اقدامات در چارچوب مصوبه شورای امنیت کشور و در راستای «مطالبه» علی خامنه‌ای،‌ رهبر جمهوری اسلامی، است.

 

پس در زندان‌ها چه می‌گذرد؟

برخی کاربران این اقدام پلیس را مصداق «شکنجه» دانسته و این پرسش را مطرح کرده‌اند که وقتی در عرصه عمومی چنین رفتاری با متهم می‌شود در زندان‌ها چه می‌گذرد. کاربرانی نیز مشخصا به شکنجه نوید افکاری و دیگر زندانیان اشاره کردند.

هاتف مطهری در این زمینه نوشته است: «پلیس ایران جلوی چشم هزاران نفر،‌ به سر و بدن متهم ضربه می‌زنه و وادارش می‌کنه که به خودش فحش بده. بعد انتظار دارن ما قبول کنیم در بازداشتگاه و اتاق بازجویی برای نوید افکاری اتفاقی نیفتاده و سیر محاکمه عادلانه بوده.»

افکاری پیش از اعدامش در نامه‌ای از شکنجه‌ جسمی و فیزیکی خود طی مراحل بازجویی در شیراز خبر داده بود؛ موضوعی که بعدها دادگستری آن را رد کرد.

 

در برخی تصاویر دورگردانی متهمان در حالی که ماموران درشت‌هیکل و نقابدار پلیس در حال ضرب و شتم متهمان هستند، آن‌ها رو به مردمی که با گوشی‌های موبایلشان از صحنه فیلم می‌گیرند، فریاد می‌زنند «غلط کردیم،‌ ببخشید.»

 

ضیا نبوی،‌ فعال دانشجویی و زندانی سیاسی سابق،‌ نیز این نوع برخورد پلیس را «بخش کوچکی از آنچه در بازداشتگاه‌ها با متهم می‌کنند» خوانده است.

مشابه رفتار داعش

برخی کاربران نیز این اقدام را با رفتارهای داعش مقایسه کرده‌اند.

کاربری با انتشار هم‌زمان ویدیوهای اقدامات مشابه حکومت ایران و داعش، از «همذاتی» این دو سخن گفته است.

 

شماری دیگر از کاربران نیز ابعاد قانونی این اقدام را زیر سوال برده‌اند.

 

از جمله شاهین صادق‌زاده میلانی،‌ حقوقدان و فعال حقوق بشر، اشاره کرده مجرم‌گردانی در قوانین ایران وجود ندارد.

او می‌گوید این اقدام پلیس قبل از اثبات جرم متهمان «خودسرانه» و نشان‌دهنده «روی هوا بودن مملکت» است. 

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More