شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

بحران در سیستان و بلوچستان؛ صدها روستا زیر آب یا در محاصره سیل

سیل در استان سیستان و بلوچستان به چهارمین روز خود رسید و بر اساس گزارش‌های رسانه‌های ایران صدها روستا همچنان دچار بی‌آبی، بی‌برقی و قطع راه ارتباطی و آنتن‌دهی تلفن همراه هستند.

احمدعلی موهبتی، استاندار سیستان و بلوچستان، روز سه‌شبه ۲۴ دی، به ایرنا گفت که به دنبال بارندگی‌های روزهای اخیر در این استان به ویژه نیمه جنوبی آن، راه ارتباطی ۸۹۰ روستا به طور کامل قطع شد که همچنان راه ارتباطی ۳۹۰ روستای سیل‌زده این استان همچنان بسته است.

بر اساس گزارش‌ها، ده‌ها روستا اکنون زیر آب رفته و برخی روستاها هیچ راه ارتباطی ندارند و عملا به جزیره‌هایی در محاصره آب تبدیل شده‌اند.

تخریب ۲۵۰۰ واحد مسکونی

همچنین ایرنا نوشت بیش از ۲۰ هزار نفر در روستاهای استان سیستان و بلوچستان کاملا بی‌خانمان شده‌اند و خانه خود را از دست داده‌اند.

سازمان بهزیستی کشور اعلام کرده که فقط «۲۰ هزار و ۹۰۰ نفر در قالب هفت هزار و۹۳۲ خانوار تحت پوشش بهزیستی از سیل اخیر آسیب دیده‌اند.»

استاندار سیستان و بلوچستان نیز ادامه داد که ۷۸۳ روستای سیستان و بلوچستان دچار قطعی برق شدند که همچنان برق بیش از سیصد روستا وصل نشده است.

به گفته موهبتی، در روزهای اخیر آب ۲۴۵ روستا قطع شده که اکنون فقط آب ۲۱ روستا وصل شده است.

همچنین روح‌الله سرگزی، معاون ستاد مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان، روز سه‌شنبه به ایرنا درباره «عمق خسارات وارده ناشی از سیلاب» در این استان گفت: «در سیلاب اخیر ۲ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی این استان دچار آسیب جدی شدند که نیازمند تخریب و ساخت مجدد هستند.»

نابودی باغات، زمین‌های کشاورزی و قایق‌های صیادی

سرگزی ادامه داد: «بر اساس برآوردهای اولیه سیلاب اخیر خسارت ۶۱۳ میلیارد تومانی به بخش کشاورزی، ۳۳۲ میلیارد تومانی به زیرساخت‌های شهری و ۶ میلیارد تومان به طرح‌های آب منطقه‌ای وارد کرده و آسیب سایر بخش‌ها نیز در دست بررسی است.»

به نوشته ایرنا، فقط در چابهار، «نبود جاده دسترسی مناسب کار امدادرسانی و رساندن کمک‌های مردمی به بیش از ۱۲۰ هزار سیل زده در حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ روستای چابهار در محدوده دشتیاری، بخش‌های مرکزی و پلان و قسمتی از بخش تلنگ قصرقند را مختل کرده است.»

همچنین این خبرگزاری نوشت که ۲۳۳۸۰ نفر در جاسک هرمزگان ساکن مناطق سیل‌زده هستند که از این تعداد ۱۷۳۴ نفر در مناطق شهری و ۲۱۶۴۶ نفر در مناطق روستایی سکونت دارند.  

فرماندار جاسک گفت: «خسارت‌های جدی به قایق‌های صیادی وارد شده و قایق‌های اهالی عموما از بین رفته یا زیر خاک و گل‌ولای دفن شده‌اند، همچنین اکثر بخش‌های کشاورزی از بین رفته است.»

خبرگزاری دانشجویان ایران، روز سه‌شنبه نوشت که بیشترین خسارت‌ها در سیستان و بلوچستان در مناطقی همچون دلگان بوده است و «باغات موز و مزارع در شهرستان‌های کنارک، چابهار و دلگان» از بین رفته است.

قطع آنتن‌دهی تلفن همراه

در این شرایط، آنتن‌دهی تلفن همراه نیز در مناطق سیل‌زده وجود ندارد. 

شه‌بخش گرگیج، عضو شورای اسلامی بخش پلان چابهار گفت: «اپراتورهای تلفن همراه نظیر همراه اول، ایرانسل و رایتل اعلام کرده‌اند که مکالمه و هزینه تلفن در مناطق سیل‌زده چابهار و دشتیاری رایگان است. وقتی آنتن‌دهی تلفن در مناطق سیل‌زده وجود ندارد معنی رایگان بودن چیست؟»

او تاکید کرد: «تلفن رایگان نمی‌خواهیم، ارتباط تلفنی را درست کنند، هزینه‌های رایگان پیشکش همه اپراتورها.»

رحیم‌بخش پاک‌اندیش، فرماندار قصرقند در جنوب سیستان و بلوچستان، روز سه‌شنبه گفت که فقط در این منطقه «۱۰۶ روستای گرفتار در سیلاب این شهرستان در بخش‌های تلنگ، ساربوگ و منطقه کاجو بعد از گذشت چندین روز راه ارتباطی، برق و آنتن‌دهی تلفن همراه ندارند.»

کمبود دارو و احتمال شیوع آنفولانزا

پیرحسین کولیوند، رئیس سازمان اورژانس کشور، نیز در گفت‌وگو با ایسنا، از «کمبود دارو» در مناطق سیل‌زده استان سیستان و بلوچستان سخن گفته است.

همچنین علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با اشاره به این که «هنوز مساله آنفلوانزا در کشور وجود دارد»، گفت: «سرما سلامت سیل‌زدگان را تهدید می‌کند.»

رئیسی ادامه داد: «متاسفانه مدیریت به سبک مدیریت آتش‌نشانی در کشور باعث شده که هیچ آمادگی قبل از حوادث وجود نداشته باشد.» این در حالی است که به گفته او «سیل و زلزله در ایران دیگر حوادث غیر مترقبه نیست، بلکه مترقبه است.»

با وجود شرایط وخیم بهداشتی در مناطق سیل‌زده، محمدرضا کاظم‌زاده، رییس دبیرخانه مدیریت بحران سازمان بهزیستی کشور، از تخریب کامل ۸۲۰ واحد مسکونی مددجویان بهزیستی بر اثر سیل در استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان خبر داد و گفت: «هزار و ۱۳۵ واحد مسکونی مددجویان نیز خسارت نسبی دیده‌اند.»

همچنین به گفته او، ۷۹۰ مورد تجهیزات توانبخشی از جمله عصا، واکر، ویلچر در این سیل از بین رفت. او ادامه داد: هزار و ۶۱۰ راس دام تلف شد و ۴۱ هزار و ۶۶۰ مورد لوازم ضروری زندگی در خانه‌های مددجویان سیل‌زده از بین رفت.

حسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران، با انتقاد از چگونگی رسیدگی به سیل استان سیستان و بلوچستان گفته است که «بحران‌های غیرطبیعی مدت اخیر باعث شده است که سیل این استان خیلی جدی گرفته نشود.»

مرگ تمساح‌ها 

اصغر مبارکی، یک کارشناس محیط زیست به ایسنا، با اشاره به وجود حدودا ۵۰۰ تمساح در این استان گفت: «باید توقع تلفات و از بین رفتن تمساح‌ها در سیستان و بلوچستان را نیز داشته باشیم.»

او ادامه داد: «عموما تمساح‌ها از مواجهه و برخورد مستقیم با انسان پرهیز می‌کنند، اما در حال حاضر شرایط به گونه‌ای است که استرس و ترس زیادی به آن‌ها وارد شده و ممکن است که حالت تهاجمی پیدا کرده باشند.»

مبارکی گفت: «در حال حاضر ممکن است با سرریز شدن سد «پیشین» تمساح‌هایی که در پشت سد بودند نیز در مسیر رودخانه قرار گیرند که این می‌تواند ریسک را بیشتر کند.»

ادامه سیل در دیگر استان‌ها

علاوه بر سیستان و بلوچستان، برخی دیگر از استان‌های مجاور نیز دچار سیل‌زندگی شده‌اند.

محمدجواد فدایی، استاندار کرمان گفت که در روزهای اخیر ۴۱۲ روستا در این استان دچار قطعی راه ارتباطی شدند که همچنان راه ارتباطی ۱۰۴ روستا قطع است.

او ادامه داد: «در حال حاضر شبکه آب آشامیدنی شش روستا قطع است و ۱۹ روستا نیز دچار قطعی برق هستند که دلیل عدم وصل برق این مناطق به قطعی راه های ارتباطی مربوط است.»

امیر یگانه، مدیر مخابرات منطقه هرمزگان، نیز گفت: «متاسفانه شدت سیل به قدری زیاد بوده که جاده و محورهای مواصلاتی و خطوط فیبر نوری را با خود قطع کرده و برده است.»

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More