بحران قطع برق به بیمارستان‌ها رسید

هم‌زمان با چالش تامین انرژی در ایران به دنبال افزایش شدید دمای هوا، رسانه‌ها از رسیدن بحران قطع برق به مراکز درمانی و اختلال در فعالیت برخی بیمارستان‌ها و مراکز درمانی خبر دادند.

وب‌سایت خبری تجارت‌نیوز از قطع برق در بیمارستان خمینی محلات در استان مرکزی در روز سوم مرداد خبر داد و نوشت در زمان بروز این رویداد، ۱۸ بیمار در حال همودیالیز بودند.

همراه یکی از این بیماران در مصاحبه با این رسانه گفت: «قطع شدن برق دستگاه دیالیز یعنی وارد آمدن شوک شدید به بیماران. خونی که برای تصفیه از بدن بیمار خارج می‌شود، به کمک این دستگاه دوباره به بدن او بازمی‌گردد و وقتی برق این دستگاه‌ها قطع شود، این چرخه از حرکت می‌ایستد.»

به گفته او، قطعی برق در بیمارستان خمینی محلات بیش از ۱۵ دقیقه طول کشید و در این مدت، برخی همراهان با چرخاندن دستی دستگاه‌های دیالیز تلاش کردند از وارد آمدن شوک بیش از حد به بیماران جلوگیری کنند.

پیش‌تر و در روز ششم مرداد، محمدتقی آشوبی، رییس دانشگاه علوم پزشکی گیلان به حادثه قطع برق در بیمارستان پیروز لاهیجان پرداخته و گفته بود رییس این بیمارستان پس از این رخداد برکنار شده است.

علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو روز ششم مرداد هشدار داد با توجه به ورود موج گرما و افزایش مصرف برق در ایران، شرایط تولید و تامین برق دشوارتر شده است.

به گفته محرابیان، متوسط رشد مصرف برق در کشور طی سال‌های گذشته حدود چهار درصد بوده اما در سال جاری از هشت درصد فراتر رفته است و بر اساس برآوردها، در روزهای آینده به ۹ درصد هم خواهد رسید.

تجارت‌نیوز در ادامه گزارش خود، مسئله کمبود و قطعی برق را یکی از چالش‌های اصلی کشور خواند و نوشت این بحران زنگ خطر را برای حوزه بهداشت و درمان به صدا درآورده و وضعیت بیماران را تحت تاثیر قرار داده است.

این رسانه افزود: «قطعی برق در بیمارستان یعنی از کار افتادن دستگاه‌هایی که حیات بیماران به آن‌ها متکی است، یعنی از کار افتادن بخش‌های حیاتی بیمارستان مانند آی‌سی‌یو، سی‌سی‌یو، بخش‌های مربوط به بیماران دیالیزی و... این اتفاق البته در شهرهای کوچک بیش از سایر مناطق رخ می‌دهد.»

افزایش بی‌سابقه دما و مصرف برق در ایران موجب تعطیلی مراکز و ادارات دولتی و بانک‌های سراسر کشور در روز یکشنبه هفتم مرداد شد.

سازمان هواشناسی کشور اعلام کرد از نیمه دوم هفته آینده گرمای بسیار قابل توجه هوا تقریبا تمام مناطق ایران را فرا خواهد گرفت.

تجارت‌نیوز قطعی برق در بیمارستان‌های دولتی را با توجه به تجهیزات فرسوده آن‌ها، محتمل‌تر دانست و نوشت در چنین شرایطی «تامین موتور برق سالم» برای مراکز درمانی ضروری است.

این وب‌سایت با اشاره به اثرات منفی قطعی برق بر وضعیت بیماران افزود: «قطعی برق حتی اگر هیچ پیامدی نداشته باشد، گاهی باعث بروز اضطراب و استرس در بیماران می‌شود و همین مسئله جان و سلامت آن‌ها را به خطر می‌اندازد.»

مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر روز چهار مرداد اعلام کرد افزایش بی‌سابقه دما در ایران، علاوه بر تشدید مصرف انرژی موجب آمدن فشار مضاعف به شبکه برق کشور شده است.

به گفته او، میانگین دمای وزنی ایران در این روزها نسبت به مدت مشابه سال گذشته بین ۱/۵ تا دو درجه افزایش داشته است.

مهرداد منیری، پزشک اورژانس در مصاحبه با تجارت‌نیوز هشدار داد فرسودگی ژنراتورها و قطعی برق در بیمارستان‌های دولتی می‌تواند فاجعه‌آفرین باشد.

او تاکید کرد: «وزارت بهداشت و درمان به جای افتتاح بیمارستان‌های جدید و مجهز کردن آن‌ها در حالی که نیروی انسانی برای راه‌اندازی نیست، بهتر است این هزینه را به تجهیز بیمارستان‌های دولتی اختصاص دهد.»

قطع برق در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی پدیده‌ای جدید نیست و در سال‌های گذشته هم نگرانی فعالان حوزه بهداشت و درمان، بیماران و خانواده‌های آن‌ها را در پی داشت.

خبرگزاری ایسنا در تیرماه ۱۴۰۰ گزارشی با عنوان «مصیبت‌های قطعی برق برای بیماران و بیمارستان‌ها» منتشر کرد.

پیش از این نیز قطعی ۱۱ ساعته برق در بیمارستان رازی اهواز در خرداد ۱۴۰۲ و قطعی برق در بیمارستان قاسم سلیمانی تویسرکان در مرداد همان سال خبرساز شده بود.