کمیته ملی المپیک لباس کاروان ایران را از کجا آورد؟

انتقادات به لباس تیم ایران در المپیک ۲۰۲۴ پاریس از سوی شهروندان ادامه دارد. این نخستین بار نیست که مسئولان جمهوری اسلامی در تهیه لباس ورزشکاران بی‌سلیقگی به خرج دادند. این بار هم به نظر می‌رسد پای روابط خاص در انتخاب طراح لباس در کار بوده است.

مجتبی پوربخش، مجری سابق صدا و سیما، در رشته توییتی نوشت طراحی لباس تیم ایران در المپیک ابتدا به برند مجید سپرده شده بوده، اما به یک باره پروژه به برند هکتاتون سپرده شده است.

برند مجید یا «مروژ» متعلق به خانواده عبدالمجید ساعدی‌فر است. آنها با شرکتی به نام «مجید مروژ ایرانیان» فعالیت می‌کنند که سال ۱۳۸۹ تاسیس شده است. کیفیت طراحی لباس‌های تیم ملی فوتبال، کشتی و والیبال این شرکت در سال‌های گذشته انتقادهایی را در پی داشته است.

برند هکتاتون هم متعلق به شرکتی به نام «پیشگامان دنیلی ارس» است. این شرکت در سال ۱۳۹۱ تاسیس شده و با مالکیت علی اژدرکش، مثل شرکت مجید مروژ ایرانیان به صورت خانوادگی اداره می‌شود.

علی اژدرکش، مالک مجموعه‌ای که لباس‌های تیم ملی ایران در المپیک ۲۰۲۴ پاریس را تهیه کرده است
علی اژدرکش، مالک مجموعه‌ای که لباس‌های تیم ملی ایران در المپیک ۲۰۲۴ پاریس را تهیه کرده است

به نوشته پوربخش، کمیته ملی المپیک که مناف هاشمی از سال ۱۴۰۱ دبیر آن است ابتدا قراردادی چند میلیاردی با برند مجید برای طراحی و تهیه لباس‌ها منعقد کرده بود، اما بعد پروژه به خانواده اژدرکش واگذار شده است.

هاشمی در زمان شهرداری محمدباقر قالیباف، معاون برنامه‌ریزی و توسعه شهری شهرداری تهران بود و در دولت حسن روحانی از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ معاون توسعه و پشتیبانی وزارت ورزش و جوانان بود.

او پیش از این هم حاشیه‌های زیادی داشته و یکی از دریافت‌کنندگان املاک نجومی در شهرداری تهران بود. در زمان سیل شدید فروردین سال ۱۳۹۸، هاشمی استاندار گلستان بود و غیبت او در زمان سیل مورد انتقاد شهروندان قرار گرفت. بعد مشخص شد هاشمی در زمان سیل از کشور خارج شده بود.

او پس از آن گفت برای درمان جراحات شیمیایی که در زمان جنگ ایران و عراق متحمل شده بود، از کشور خارج شده است.

مقام مسئول دیگر در انتخاب لباس تیم ایران در المپیک، محمود خسروی‌وفا است. خسروی‌وفا از شهریور ۱۴۰۱ رییس کمیته ملی المپیک است. او در سال‌ها ۱۳۵۹ و ۱۳۶۰ برای مدتی کوتاهی محافظ علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی بود.

اژدرکش لباس‌های تیم ملی المپیک را از مجموعه «پاشا دوخت» خود واقع در منطقه آزاد ارس تهیه کرده است. فروشگاه مرکزی پاشا دوخت در خیابان فردوسی تهران کت و شلوار می‌فروشد.

سابقه انتخاب لباس المپیک

موضوع بی‌سلیقگی در طراحی لباس تیم‌های ملی، سابقه‌ای به اندازه عمر جمهوری اسلامی دارد.

در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی ورزشکاران ایرانی با پیراهن‌های راه‌راه قرمز و سفید به همراه کت و شلوار طوسی ظاهر شدند.

لباس تیم ملی ایران در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی
لباس تیم ملی ایران در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی

در المپیک ۲۰۰۴ آتن، کت شلوار سرمه‌ای و مقنعه‌های کرمی زنان مورد توجه قرار گرفت.

سال ۲۰۰۸ ورزشکاران ایرانی با کت و مانتوهای سبز چمنی و شلوار و مقنعه سفید ظاهر شدند.

اوج بی‌سلیقگی اما در المپیک ۲۰۱۶ ریو رخ داد. ابتدا قرار بود ورزشکاران پیراهن آجری‌ رنگ با کت آبی و شلوار سرمه‌ای بپوشند.با فشار افکاری عمومی کمیته المپیک در آن سال لباس‌ها را تغییر داد. لباس نهایی ترکیبی از رنگ‌های سبز لجنی، سفید و قرمز بود.

لباسی که برای تیم ملی در المپیک ۲۰۱۶ ریو طراحی شده بود. این لباس با فشار افکار عمومی تغییر کرد
لباسی که برای تیم ملی در المپیک ۲۰۱۶ ریو طراحی شده بود. این لباس با فشار افکار عمومی تغییر کرد

در المپیک ۲۰۲۰ توکیو، کت و شلوار سرمه‌ای برای مردان و مانتو و شال فیروزه‌ای همراه با پرچم ایران برای زنان انتخاب شد.

انتقاد به طراحی لباس‌های امسال اما به حدی بود که علاوه بر شهروندان، صدا و سیمای جمهوری اسلامی هم به نقد نشست.

المیرا شریفی‌مقدم، مجری صدا و سیما در برنامه‌اش گفت: «تیم ایران که با کشتی از مسیر رژه رد شد انگار تیم پزشکی و پرستاری به پاریس رفته. روپوش سفیدی بود که در واحدهای آزمایشگاهی دانشگاه همه می‌خرند و استفاده می‌کنند.»

در تمام این سال‌ها لباس‌های ساده‌ای برای ورزشکاران ایرانی طراحی شده که کیفیتشان حتی از لباس‌های کوچه و بازار هم کمتر بوده است؛ لباس‌هایی که هیچ المانی از فرهنگ و تاریخ ایران نداشتند.