تردید در مهار آتش‌سوزی خائیز؛ نیمی از منطقه حفاظت‌شده سوخت

مفام‌های رسمی از مهار آتش‌سوزی گسترده در خائیز پس از نزدیک به چهار روز خبر دادند با این‌حال برخی گزارش‌های محلی حاکی از تداوم حریق است. یک فعال محیط‌زیست گفت حدود نیمی از این منطقه حفاظت‌شده سوخت و از بین رفت.

علیرضا نیکروز، مدیرکل مدیریت بحران استانداری کهگیلویه و بویراحمد خبر داد آتش‌سوزی خائیز سرانجام در صبح جمعه ۲۲ تیر با «کمک نیروهای امدادی و مردمی» به صورت کامل مهار شد.

او گفت اکنون پایش منطقه از سوی نیروها برای جلوگیری از آتش‌سوزی مجدد در حال انجام است.

برخی رسانه‌های محلی و ساکنان منطقه صبح روز جمعه گفتند «آتش دوباره در ارتفاعات خائیز زبانه کشید» و نقطه‌ای دیگر از خائیز بار دیگر دچار آتش‌سوزی شد.

تصویری که «صبح زاگرس» با توضیح شروع مجدد حریق در ارتفاعات خائیز منتشر کرد
تصویری که «صبح زاگرس» با توضیح شروع مجدد حریق در ارتفاعات خائیز منتشر کرد

منطقه حفاظت‌شده خائیز در محدوده شهرستان بهبهان در استان خوزستان و شهرستان کهگیلویه در استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده که از عصر روز دوشنبه ۱۸ تیر آتش‌سوزی در آن آغاز شد.

نیکروز عامل اصلی در وقوع و گسترش این آتش‌سوزی مهیب را «وزش باد شدید و سخت گذر بودن منطقه» حفاظت شده خائیز اعلام کرد.

او اعلام «میزان خسارت وارد شده» به این منطقه حفاظت‌شده را موکول به بررسی کارشناسان کرد.

با این‌حال جواد هادی اصل، فعال محیط‌زیست شامگاه پنج‌‌شنبه ۲۱ تیر به خبرگزاری ایسنا گفت که حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد از خائیز در آتش سوخته است.

هدایت‌الله دیده‌بان، محیط‌بان منطقه نیز به باشگاه خبرنگاران جوان گفت تاکنون صد‌ها گونه جانوری از جمله کبک، تیهو، لاک‌پشت، آفتاب‌پرست، مار، سمور و جوجه‌تیغی طعمه حریق شده‌اند.

خائیز با مساحت ۳۳ هزار و ۳۸۵ هکتار در سال ۱۳۷۷ از سوی شورای عالی حفاظت محیط‌زیست در ردیف مناطق حفاظت‌شده کشور قرار گرفت.

این منطقه به گونه حیات وحش کل و بز معروف است و محل زیست دیگر گونه‌های جانوری و شکاری از جمله گرگ، گراز، کفتار، شغال، جوجه تیغی، کاراکال (سیاه‌گوش)، پلنگ، سنجاقک و انواع خزندگان است و پرندگانی شامل کبگ، تیهو، شاهین، بحری، عقاب، بلوط خور و سارگپه را در خود اسکان داده است.

این نخستین بار نیست که منطقه حفاظت‌شده خائیز کهگیلویه دچار آتش‌سوزی می‌شود.

خرداد امسال نیز این منطقه دچار آتش‌سوزی شد که طی آن بخشی از مراتع طعمه حریق شدند.

پیش از آن و در تیر سال ۱۳۹۹ هم منطقه حفاظت‌شده خائیز آتش گرفت.

آتش‌سوزی آن سال به شکل سلسله‌وار، زاگرس را در بر گرفت و منجر به مرگ شش داوطلب در خاموش کردن حریق شد و دست‌کم ۴۰ هزار هکتار از جنگل‌ها و مراتع در استان‌های ایلام، خوزستان، فارس، کردستان، کرمانشاه وکهگیلویه و بویراحمد سوخت و از بین رفت.

سال‌هاست که فعالان محیط‌زیست به کمبود تجهیزات روز اطفای حریق در جنگل‌های ایران به‌عنوان دلیل اصلی طولانی شدن آتش‌سوزی انتقاد دارند.

در هفته‌های گذشته گزارش‌های متعددی درباره آتش‌سوزی در بخش‌های وسیعی از جنگل‌های زاگرس منتشر شده است.

روز چهارم تیر در پی حریق جنگل‌های زاگرس، خبرگزاری تسنیم به نقل از محمد یزدان‌پور، فعال محیط‌زیست، این آتش‌سوزی‌ها را «عمدی» گزارش کرد و نوشت دلیل آن نابود کردن جنگل و تبدیل آن به باغ‌های انگور و انجیر است.

آتش‌سوزی یکی از خسارت‌بارترین رخدادهایی است که برای جنگل‌ها رخ می‌دهد و به پوشش گیاهی، محیط زیست، خاک و زندگی موجودات زنده آسیب جدی وارد می‌کند.

با این حال مساله جنگل‌های زاگرس تنها موضوع محیط‌زیستی نیست. این جنگل‌ها که در ۱۱ استان کشور گسترده شده‌اند، زیست‌بوم ۱۰ میلیون نفر از مجموع جمعیت کشورند و ۷۰ درصد جمعیت عشایر کشور در آن زندگی می‌کنند.