شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
انتخابات فدراسیون فوتبال آبستن اتفاقات مهمی خواهد شد

نبرد پدرخوانده‌ها

 

آخرین روزهای زمستان امسال قرار است انتخابات فدراسیون فوتبال ایران برگزار شود. داستانی پرچالش، همراه با حرف و حدیث­‌های فراوان و البته همچون سایر انتخاب­‌های ورزش ایران زیر سایه بلندی به نام «مهندسی انتخابات». فوتبال بی­‌گمان برای دولت‌مردان، اهالی ساختمان وزارت ورزش و حتی نمایندگان مجلس مهمترین فدراسیون ورزشی محسوب می­شود. فدراسیونی که در ۳ انتخابات قبلی به گزینه­‌ای غیر از آنچه وزارت خانه می­‌خواست، رسید. اینبار اما با استعفای ناگهانی مهدی تاج به بهانه بیماری قلبی، انتخابات از حالت معمول خارج شده و قرار است ۲۵ اسفند برگزار شود، تاریخی که خیلی جدی بوی تغییر و تعویق می­دهد. تابلوی ایست سازمان بازرسی، جنگ قدرت ترکیب فعلی هیات رئیسه و حضور تصمیم سازان پشت پرده، احتمال تعویق مجمع را قوت بخشیده است. وقفه­‌ای که به نظر میرسد چندان هم با شایعه مهندسی انتخابات بی ربط نباشد و البته فرصت بیشتری برای لابی­‌های قدرت در اختیار پدرخوانده­‌های ورزش ایران قرار خواهد داد.

پسران تاثیرگذار ورزش

وقتی کی­روش از فوتبال ایران رفت امیدی به حضور دوباره یک نام بزرگ روی نیمکت تیم ملی وجود نداشت، داستان تکرار شد و در پایان مهلت ثبت نام برای انتخابات فوتبال نیز هیچ نام ویژه‌­ای که شاید توانایی خروج فوتبال ایران از برزخ فعلی را داشته باشد، یافت نشد. بعد از تعلیق فوتبال ایران در دهه ۸۰ که منجر به اصلاح اساسنامه و تاکید فیفا به برگزاری انتخابات دموکراتیک شد، روند انتخابات فدراسیون فوتبال نیز تغییر چهره داد و البته، روی کاغذ نقش مجمع پر رنگ شد. وزارت ورزش در دوره انتخاب کفاشیان و تاج برای ریاست فوتبال، قطعا شکست خورد و نتوانست گزینه مد نظرش را به ساختمان خیابان سئول برساند. وزارت ورزش که به شکل نامحسوس و به شیوه دستور از بالا همچنان برای تمام روسای فدراسیون­‌ها تعیین تکلیف می کند، نمی‌­خواهد این بار فوتبال را از دست بدهد. فوتبالی که در صحبت‌­های صریح محمد دادکان از قول مهدی تاج مشخص شد مهمترین مخالف ادامه حضور کارلوس کی­روش در ایران، دستور وزارت ورزش که مشخصا در آن زمان محمدرضا داورزنی بود. مردی که حالا در انتهای دولت حسن روحانی و با چرخشی سیاست­مدارانه از معاونت ورزشی وزارتخانه به فدراسیون والیبال بازگشت تا عنان کار از دستش بیرون نیاید. رئیس فعلی والیبال همچنان در کنار فرزندش (مجتبی) برای فوتبال و سایر فدراسیون­‌ها رئیس تعیین می‌­کند و مربی تیم ملی. نگاهی به لیست ۸ نفره کاندیدای ریاست فدراسیون، عمق پوچی و فاجعه فوتبال ایران را به اثبات می­رساند. اینکاره های فوتبال بیرون گود مانده اند و متصل ها موفق به ثبت نام شدند. در کارنامه کاندیدایی که ثبت نام کرده‌­اند نمایندگی در شورای شهر، پرونده­‌های باز قضایی، مدیریت ناموفق در باشگاه­‌ها، گرایش­‌های سیاسی به چپ و راست و موضوعاتی از این دست دیده می‌­شود اما بین آنها حتی یک نفر که فقط چند درصد از توانایی مدیریتی صفایی فراهانی یا محمد دادکان را داشته باشد، وجود ندارد.

 

 

 

۲۵ اسفند یا شاید وقتی دیگر

مهندسی انتخابات در ورزش ایران امری تکراری و البته واقعیست. بعد از استعفای تاج، وزارت ورزش و فدراسیون تاکید داشتند که انتخابات در سال ۹۸ برگزار شود اما با نزدیک شدن به زمان مقرر شایعه­ ای جدی که به زودی رنگ حقیقت به خود می­‌گیرد بر سر زبان افتاد؛ تعویق انتخابات. شاید بهانه‌­اش تمرکز تیم ملی در شرایط فعلی باشد اما برخی رسانه­‌های داخلی نزدیک به نهادهای نظامی و البته فدراسیون فوتبال در حال آماده‌­سازی ذهن فوتبالی­‌ها است که به زودی تاریخ انتخابات تغییر می­‌کند. تعویق انتخابات تنها یک دلیل دارد، مهندسی انتخابات و هر چه زمان بیشتری در اختیار طرفین باشد یعنی مهندسی دقیق تری رخ خواهد داد. نمونه آنچه حداقل در ۲سال گذشته و در بسیاری از فدراسیون­‌ها دیده شده است.

 

جنگ پدرخوانده­‌ها

.

محمد دادکان در برنامه ورزش و مردم همچون گذشته رک و بی­ پرده سخن گفت. تاکید کرد که می‌­داند رئیس جدید کیست و گفت: «وقتی می­‌دانم من را وارد بازی نمی­کنند و رئیس چه کسی است، چرا باید کاندید شوم.» دادکان حقیقت را می­‌داند و نبرد پدرخوانده­‌ها را به خوبی می­‌شناسد، پدرخوانده­‌هایی که این‌بار پسرانشان چهره اصلی هستند. مجتبی داورزنی و علی تاج از یکسو که نماینده پدران پرنفوذشان هستند و در طرف دیگر ماجرا تاج و اسلامیان قرار دارند که به راحتی اجازه حضور فردی خارج از دایره باند خود‌‌‌‌ی‌­ها بر مسند ریاست را نمی­‌دهند. خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران در گزارشی از تلاش تیم مدیریت فعلی فدراسیون که سازمان بازرسی تابلوی ایست مقابل نام مهمترین کاندیدش یعنی حیدر بهاروند قرار داده است، منتشر کرد و به نظر می‌­رسد باز هم بحث نامه­‌نگاری­‌های معروف داخلی با فیفا را داغ کند. اساسنامه فدراسیون هم خود مهمترین دغدغه انتخابات است، اساسنامه موضوعی به نام بازنشستگی نمی­شناسد اما قوانین داخلی جمهوری اسلامی به همین بهانه می‌­تواند انتخابات را متوقف کند. مصداق بارز دخالت دولت در فوتبال که البته تیم فعلی هیات رئیسه به خوبی بازی با این کلمات را می­داند و در زمان­‌های مهم از حربه مهمش استفاده می­‌کند، همان تهدیدی که در دوره تاج و بر بحث بازنشستگی­اش به راه افتاد و فدراسیون پیروز شد. نبردی داغ بین پدرخوانده‌­ها شکل گرفته است که بیشتر از منافع فوتبال به منافع شخصی گرایش دارد.

 

دریغ از یک نام اینکاره

نگاهی به لیست ۸نفره کاندیدای ریاست بیندازید؛

حبیب کاشانی؛ معروف به حاج حبیب با کارنامه­ای طولانی و البته پرتخلف در شورای شهر تهران که مهمترین دست­آوردش در فوتبال به همراه پرسپولیس قهرمانی در لیگ برتر بود. کاشانی بعدها اما موفقیتی در پرسپولیس به دست نیاورد و سعی کرد در ساختمان خیابان بهشت -شورای شهر تهران- فوتبالی­‌ها را با موضوعاتی مانند سهمیه تراکم برج­سازی دور خود جمع کند و حضوری نافرجام به همراه مایلی­‌کهن در تیم امید داشت.

محمدحسین قریب؛ بسیاری او را نزدیک­ترین فرد به صندلی ریاست می­دانند. قریب بیشتر از اینکه ورزشی باشد یک اقتصاددان است که دوره­ای نیز مدیریت باشگاه استقلال را دست گرفت. محمدحسین قریب در دومین دوره انتخاب کفاشیان برای ریاست فدراسیون رقیب کفاشیان بود اما بین اهالی مجمع اقبالی نداشت چرا که گزینه وزارت ورزش بود و در نهایت رقابت را واگذار کرد.

محمد مهدی نبی؛ دارنده کشوی جادویی در فدراسیون فوتبال که دوره­ای دبیرکل بود. اتفاقات جنجالی نبی در فدراسیون فوتبال از پرونده ایران-عربستان تا کشویی که به قول فردوسی­‌پور؛ هر حکم و نام‌ه­ای از آن بیرون می­‌آمد. پرونده­ هایی بی­‌پاسخ مالی در زمان حضور نبی و حالا شاید آماده است دوباره کشوی جادوی­اش را احیا کند.

حیدر بهاروند ؛چهره­‌ای کاملا امنیتی که در خوشبینانه­‌ترین حالت ممکن حتی تصور جایگاه فعلی­‌اش در فوتبال را نمی­‌کرد. از یک هیات استانی به هیات رئیسه فدراسیون رسید و سپس به لطف رابطه خوب با علی تاج (فرزند مهدی تاج) و علی سطانی‌­فر (فرزند وزیر ورزش) که یکی از مهمترین چهره­‌های تصمیم­‌گیر حداقل برای پرسپولیس، استقلال و تیم ملی است در جایگاه فعلی قرار گرفت. سرپرست فعلی فدراسیون اما شاید به زودی مهمترین چهره انتخابات نیز بشود چرا که با چرخشی نرم به سمت فیفا و تهدید دولتی­‌ها به عدم دخالت در انتخابات، مرزبندی جدیدی ترسیم کرده است. بهاروند کاملا از سوی دو چهره اصلی پشت پرده انتخابات یعنی مهدی تاج و محمود اسلامیان حمایت می­شود تا شاید ریاست در دستان تیم فعلی باقی بماند.

هدایت الله ممبینی؛ داور بین­‌المللی فوتبال که مهمترین قضاوت دوران فوتبالش داربی تهران بوده است. ممبینی را نمی­توان چهره­ای تاثیرگذار برای انتخابات دانست چرا که در جهت منافع تیم فعلی مدیریتی و شخص حیدربهاروند حرکت می­‌کند.

در میان کاندیداها یک چهره متفاوت نیز حضور دارد، شهرداری که حالا سودای ریاست بر فدراسیون فوتبال دارد.

محمدرضا کلائی؛شهردار مشهد که این روزها به دلیل ثبت­‌نام برای ریاست فوتبال تا پای استیضاح شورای شهر مشهد هم رفته است.

رضا جلالی؛ بسیاری او را منتسب به محمد دادکان می­دانند، موضوعی که البته خودش نیز آن را رد نکرده است. نگاهی به کارنامه جلالی نشان می­ دهد بیشتر در حوزه کارهای فرهنگی حضور داشته و در هر سازمانی مشغول به فعالیت شد در بخش امورایثارگران بوده است. عباس صوفی؛ رئیس هیات فوتبال همدان که حتی دوره­ای شهردار همدان نیز بود. به نظر نمی­‌رسد او به انتخابات برسد چرا که باید امضای حداقل ۱۰عضو مجمع را به دست بیاورد که برایش کار آسانی نیست.

امیر مسعود هراتیان؛ شاید اسمش چندان آشنا نباشد اما مدتی ریاست هیات فوتبال اصفهان را در دست داشت و البته مردی مورد موثق باند اصفهانی­‌های فدراسیون فوتبال است که در حلقه تیم مدیریت فعلی قرار می­‌گیرد. از ابتدا یا انتها که به این فهرست نگاه کنیم، خروجی­اش یکسان است؛ فقر مدیر، عدم وجود درایت و در نهایت بیچاره فوتبال ایران که در دست تصمیم­گیرانی غیر ورزشی و فوتبالی اسیر شده است. انتخابات فوتبال در روزها و هفته‌های آینده آبستن اتفاقاتی بسیار مهمی خواهد بود و امیدی ز بهبود اوضاع فوتبال به گوش نمی­رسد.

این گزارش ادامه دارد...

خبرنگار ورزشی
تازه چه خبر؟
بنا بر اطلاعات رسیده به ایران اینترنشنال، شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ جان باخته است. منابع نزدیک به خانواده شاهین...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More