وزارت کشور ترکیه از بازگرداندن یک آمریکایی عضو گروه دولت اسلامی (داعش) خبر داد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، اسماعیل چاتاکلی، سخنگوی وزارت کشور ترکیه، روز دوشنبه ۲۰ آبان، گفت: «یک تروریست خارجی آمریکایی پس از اتمام همه مراحل، از ترکیه مسترد شد.»
او ادامه داد که هفت عضو آلمانی پیشین داعش نیز در روز پنجشنبه آینده از ترکیه خارج خواهند شد.
همچنین شبکه انتیوی ترکیه به نقل از سخنگوی وزارت کشور اعلام کرد که سه عضو پیشین دیگر داعش امروز بازگردانده میشوند.
پیشتر سلیمان صویلو، وزیر کشور ترکیه، هشدار داده بود که این کشور از روز دوشنبه استرداد اعضای پیشین داعش به کشورهای خود را حتی در صورت لغو تابعیتشان آغاز خواهد کرد.
ترکیه اعلام کرده که حدود ۲۵۰۰ عضو پیشین داعش را که اکثریت آنان شهروندان کشورهای عضو اتحادیه اروپا هستند، به کشورهای خود بازمیگرداند.
اما شبکه تیآرتی اعلام کرده که اکنون ۸۱۳ داعشی در ۱۲ مرکز نگهداری در ترکیه حضور دارند.
اختلاف نظر در قوه قضاییه ایران بر سر آزادی دو تبعه فرانسه
وکیل مدافع رولاند مارشال و فریبا عادلخواه، دو تبعه فرانسوی بازداشتشده در ایران، از اختلاف نظر در قوه قضاییه بر سر آزادی آنها خبر داد.
سعید دهقان، وکیل مدافع پرونده این دو زندانی، روز سهشنبه ۱۹ آذرماه به خبرگزاری ایسنا گفت: «بازپرس پرونده با آزادی موکلینم به قید وثیقه موافقت، ولی معاون دادستان با این امر مخالفت کرده است.»
به گفته او، با دستور قاضی آزادی آنها مورد موافقت قرار گرفته و برای این موضوع قرار وثیقه صادر شده بود.
دهقان ضمن اشاره به پایان مدت قانونی بازداشت و شرایط پرونده، صدور قرار وثیقه را «درست» خواند.
او ضمن اشاره به ضعف جسمانی عادلخواه و عذاب مارشال از طولانی شدن روند این پرونده، افزود: «با این اختلافی که بین بازپرس و معاون دادستان پیش آمده است؛ پرونده باید جهت رفع اختلاف و تصمیمگیری به دادگاه صالح ارسال شود که در اینجا مرجع مورد نظر دادگاه انقلاب است.»
عادلخواه پژوهشگر ایرانی فرانسوی ساکن پاریس، مدتی پس از بازگشت به ایران، در روز ۱۷ خردادماه از سوی سپاه پاسداران در منزل شخصی خود در تهران بازداشت شد.
بعد از عادلخواه رولاند مارشال، پژوهشگر فرانسوی دانشگاه ساینس پو پاریس که برای دیدن او به ایران آمده بود، به اتهام «اجماع و تبانی علیه امنیت ملی» دستگیر و تا امروز چندین بار قرار بازداشت موقت او تمدید شده است.
رییسجمهوری و وزارت خارجه فرانسه پیشتر درباره بازداشت این دو نفر از جمهوری اسلامی توضیح خواسته و خواهان آزادی آنها شده بودند.
آمریکا کنسول پیشین عربستان سعودی در استانبول را تحریم کرد
دولت آمریکا محمد ال اتیبی، کنسول عربستان سعودی در استانبول در زمان قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی را تحریم کرد.
وزارت خارجه آمریکا، روز سهشنبه ۱۹ آذر، همزمان با روز جهانی حقوق بشر، تحریمهای اقتصادی را علیه اشخاصی که به نقض حقوق بشر در شش کشور متهم هستند، اعمال کرد.
همچنین آمریکا دو نفر از جمله ژنرال محمد ال اتیبی، کنسول عربستان سعودی در استانبول به دلیل نقش داشتن در قتل جمال خاشقجی را از ورود به آمریکا منع کرده است.
دیگر کسانی که از سوی آمریکا تحریم شدهاند از کشورهای میانمار، پاکستان، لیبی، اسلواکی، سودان جنوبی، کنگو و روسیه هستند.
به تازگی انیس کالامار، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد، درباره قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی گفت که تحریمها علیه عربستان سعودی، شامل شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور هم بشود.
ستاد حقوق بشر ایران به سازمان ملل: کسی به دلیل شرکت در اعتراضات مسالمت آمیز بازداشت نشده
ستاد حقوق بشر قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیانیه میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، در زمینه قطع اینترنت طی اعتراضهای آبانماه اظهار کرد «مردم کشور ما به راحتی با یکدیگر از طریق شبکه ملی در ارتباط بوده و هستند، چه اینترنت وصل باشد و چه نباشد!»
در این بیانیه که روز سهشنبه ۱۹ آذرماه صادر شده، ستاد حقوق بشر ایران نوشته است: «کمیسرعالی از قطع اتصال اینترنت سخت عصبانی شدهاند! متاسفانه کمیسرعالی لحظهای از خود سوال نکردهاند که قطع اینترنت به خارج چرا صورت گرفت؟»
این در حالی است که این ستاد روز ۱۳ آذرماه در بیانیهای دیگر قطع دسترسی به اینترنت را از اساس رد کرده بود.
در بخش دیگری از بیانیه روز سهشنبه در واکنش به بازداشتهای گسترده آمده است: «در حوادث اخیر، افراد به دلیل شرکت در راهپیمائی و یا اعتراضات جمعی مسالمت آمیز بازداشت نشدهاند و فقط با عوامل ناامنی و اغتشاش و ناقضان حقوق ملت با رعایت کامل ضوابط و مقررات برخورد موجه قانونی صورت پذیرفته است و افراد دستگیر شده، هم اکنون در تعداد بسیار محدود و اندک بوده و همگی تحویل دستگاه قضائی گردیده اند»
در این بیانیه، ایران همچنین ضمن ادعای وجود «شبکههای تروریستی فعال» در بین همکاران و اطراف کمیسر عالی حقوق بشر، اظهارات او را «اتهامات واهی و اطلاعات نادرست غمانگیز» خوانده است.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز جمعه ۱۵ آذرماه در بیانیهای ضمن انتقاد از رفتار خشونتآمیز حکومت ایران با معترضان خواستار توقف زور و آزادی فوری بازداشتیها شده بود.
شکایت بیبیسی فارسی به سازمان ملل متحد درباره فشار به خانواده کارمندان این رسانه
سرویس فارسی شبکه بیبیسی در ارتباط با افزایش فشارهای امنیتی جمهوری اسلامی به خانوادهها و بستگان روزنامهنگاران و کارمندان خود شکایتی را به سازمان ملل متحد ارایه کرد.
جیمی آنگوس، مدیر سرویس جهانی بیبیسی، در همین زمینه می گوید: «در پی ناآرامیهای داخلی ایران، ما شاهد تحولات عمیقا نگرانکننده در مورد آزار و اذیت دولت علیه کارمندان سرویس فارسی بیبیسی در لندن و خانوادههای آنها در ایران بودیم.»
او ادامه داد: «طی چند هفته گذشته، اعضای خانواده کارمندان بیبیسی فارسی برای بازجویی فراخوانده شدهاند، گذرنامههای آنها را مصادره کرده و به آنها گفتهاند که باید از بستگان خود بخواهند که کار خود برای بیبیسی را متوقف کنند یا با عواقب آن روبرو شوند.»
به گفته آنگوس، «در حالی که کارمندان بیبیسی فارسی بارها و بارها این آزار و اذیتها را متحمل شدهاند، مقامهای ایران در حال گسترش هجمههای خود علیه روزنامهنگاران رسانههای دیگر که در مورد این اعتراضات گزارش میدهند نیز هستند و تعطیلی اینترنت را تحمیل کردهاند.»
وبسایت بیبیسی روز دوشنبه ۱۸ آذرماه در همین زمینه نوشت: «سازمان ملل متحد شنیده است كه آزار و اذیت پرسنل بی بی سی فارسی و خانوادههای آنها در ایران در جریان اعتراضات اخیر در این كشور افزایش یافته است.»
بنا بر این خبر، شکایت فوری کارمندان این شبکه با حفظ نام به گزارشگران ویژه سازمان ملل متحد رسیده است.
مدیر کنترل کیفیت و همچنین مشاور بینالمللی سرویس جهانی بیبیسی در همین زمینه میگویند: «روزنامهنگاران بیبیسی فارسی به دلیل گزارش اساسی در مورد وقایع داخل ایران با آزار و اذیت روبرو شدهاند.»
آگنس کالامارد، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد، بارها در مورد مصونیت از مجازات عاملان آزار و اذیت روزنامهنگاران و لزوم اقدام زودهنگام برای محافظت در برابر آنها و جلوگیری از خشونت علیه روزنامهنگاران ابراز نگرانی کرده است.
در شکایت بیبیسی فارسی، آزار و اذیت بستگان سالخورده در سلولهای انفرادی، تحقیرآمیز بودن شرایط زندان و بازجویی آنها و تهدید گسترده علیه امنیت روزنامهنگاران در بریتانیا و کشورهای دیگر مورد اشاره قرار گرفته است.
شیرین عبادی: روند سقوط حکومت ایران آغاز شده است
شیرین عبادی، حقوقدان ایرانی و برنده جایزه نوبل صلح، درباره آرامش کنونی ایران پس از اعتراضات اخیر این کشور گفت: «ایران مانند آتش زیر خاکستر است؛ آتشفشانی که به طور موقت خاموش است و هر لحظه میتواند دوباره فوران کند.»
عبادی، در گفتوگو با هفتهنامه فرانسوی لوپوئن که روز سهشنبه ۱۹ آذر منتشر شد، ادامه داد: «من اطمینان دارم که سقوط حکومت [ایران] اجتنابناپذیر است. اما باید توجه کرد، این یک روندی است که باید به طور طبیعی انجام شود.»
او درباره روند تغییرات در ایران ادامه داد: «گاهی ممکن است چند ماه به طول بکشید و گاهی ممکن است چند سال. اما در هر حال، روند سقوط قدرت در ایران آغاز شده است.»
عبادی همچنین درباره نبود یک رهبر واحد برای اعتراضات ایران گفت: «در جریان انقلاب سال ۱۹۷۹ در ایران، ما یک رهبر واحد، یعنی آقای خمینی را داشتیم که همه او را دنبال میکردند. پس از آن چه اتفاقی افتاد؟ انقلابهایی که یک رهبر واحد دارند به استبداد منجر میشوند.»
او ادامه داد: «ببینید در اتحاد جماهیر شوروی با لنین چه اتفاقی افتاد، یا در انقلاب چین با مائو. آیا اینها دموکراسی هستند؟ به همین دلیل است که من مخالف نظریه رهبر واحد هستم.»
دموکراتها، دو ماده مربوط به استیضاح ترامپ را اعلام کردند
اعضای دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا با معرفی دو بند به متن استیضاح علیه دونالد ترامپ رئیسجمهوری ایالات متحده، او را به سوءاستفاده از قدرت و ایجاد مانع بر سر راه کنگره متهم کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز جرولد ندلر، رییس کمیته قضائی مجلس نمایندگان گفت دونالد ترامپ «خود را فرای قانون میداند.» او همچنین گفت: «باید تصریح کنیم که هیچکس، حتی رییسجمهوری فراتر از قانون نیست.»
ندلر برای پیشبرد بحث درباره استیضاح ترامپ از حزب جمهوریخواه، از حمایت نانسی پلوسی رییس مجلس نمایندگان و دیگر روسای کمیتههای تحقیق و تفحص از حزب دموکرات آمریکا برخوردار است.
جرولد ندلر، رییس دموکرات کمیته قضایی مجلس نمایندگان همچنین گفت کمیته متبوعش طی هفته جاری دو بند جدید را به طرح استیضاح شامل اتهامهای ترامپ خواهد افزود. این گام جدیدی در فرایندی است که میتواند در نهایت برکناری دونالد ترامپ از سمت ریاست جمهوری ایالات متحده را در پی داشته باشد.
ملک سلمان: منطقه برای مقابله با ایران متحد شود
ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی، کشورهای منطقه را به اتحاد برای مقابله با ایران فراخواند.
پادشاه عربستان سعودی روز سهشنبه ۱۹ آذرماه در سخنرانی افتتاحیه اجلاس سران خلیج فارس اظهار کرد: «امروز منطقه ما در حال گذر از شرایط و چالشهایی است که نیازمند تلاش هماهنگ برای مقابله با آنهاست، زیرا رژیم ایران به اقدامات تهاجمی خود که امنیت و ثبات را تهدید میکند ادامه میدهد.»
او همچنین بر اتحاد منطقهای برای تامین منابع انرژی و مسیرهای دریایی تاکید کرد.
ملک سلمان در یک سخنرانی تلویزیونی نیز از جامعه جهانی خواست تا به برنامههای موشکی هستهای و بالستیک ایران بپردازد.
تنش در روابط جمهوری اسلامی با پادشاهی عربستان سعودی پس از حملات ماه سپتامبر امسال به تاسیسات نفتی آرامکو تشدید شد.
مهدی محمودیان، فعال سیاسی و حقوق بشر، بازداشت شد
مهدی محمودیان، فعال سیاسی و حقوق بشر و از امضاکنندگان بیانیه اعتراضی ۷۷ نفر از فعالان سیاسی درباره اعتراضهای آبانماه، پس از احضار به دادسرای فرهنگ و رسانه تهران بازداشت شد.
محمودیان که صبح روز سهشنبه ۱۹ آذرماه برای پاسخگویی درباره دو اتهام «اجتماع و تبانی بر ضد امنیت داخلی کشور» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به شعبه چهارم بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شده بود، با دستور بازپرس مبنی بر صدور وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی بازداشت شد.
گزارشها در اینباره حاکیست در ابتدا قرار بوده او با قرار کفالت آزاد شود، اما سپس این تصمیم تغییر کرده است.
در روزهای اخیر دستگاه قضایی و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران علاوه بر تماس تلفنی و هشدار به امضاکنندگان بیانیه ۷۷ نفر از اصلاحطلبان درباره اعتراضهای آبانماه، آنها را احضار کرده و برایشان پرونده قضایی تشکیل دادهاند.
امضاکنندگان این بیانیه در دومین روز از تظاهرات آبانماه، واکنش حکومت به اعتراضها را «شلیک بیمحابای تفنگ فراهمشده از بیتالمال به مردم» خوانده و خواستار توقف خشونت از سوی نیروهای امنیتی شده بودند.
این بیانیه با واکنش خبرگزاریهای نزدیک به سپاه پاسداران و حکومت مواجه شد.
جشن خانه موسیقی برای همدردی با مردم ایران لغو شد
خانه موسیقی ایران، بیستمین جشن خود را «به منظور ابراز همدردی با هموطنان داغدیده» لغو کرد.
خانه موسیقی ایران، روز سهشنبه ۱۹ آذر، با انتشار اطلاعیهای نوشت: «در پی وقوع حوادث اخیر کشور و به منظور ابراز همدردی با هموطنان داغدیده جشن بیستمین سالگرد تاسیس خانه موسیقی ایران که قرار بود اوایل ماه آینده برگزار شود، لغو میگردد.»
قرار بود جشن بیستمین سالگرد تاسیس خانه موسیقی با تقدیر و تجلیل از چهرههای پیشکسوت موسیقی و همچنین معرفی ششمین دوره دوسالانه آلبوم برتر موسیقی اوایل دی ماه در تالار وحدت تهران برگزار شود و اجرای موسیقی در سبکهای مختلف و معرفی استعدادهای جوان موسیقی از دیگر برنامههای جشن سالانه خانه موسیقی بود.
خانه موسیقی اعلام کرده که برگزیدگان دوسالانه آلبوم برتر موسیقی در یکی از نشستهای آینده خانه موسیقی معرفی خواهند شد.
پیشتر شهرام ناظری، خواننده و نوازنده موسیقی سنتی ایران، با صدور پیامی اعلام کرد که کنسرت سالانه خود در شهر قونیه ترکیه را به احترام مردم ایران و به دلیل درد و رنج مردم کرد سوریه لغو کرده است.
سخنگوی دولت ایران: رسانههای فارسیزبان خیلی عذابم میدهد
علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران، در واکنش به انتقادها درباره عدم تحقق وعدههای اقتصادی دولت با اشاره به امکان بازتاب پاسخش در رسانههای خارج از ایران گفت «رسانههای فارسیزبان خیلی عذابم میدهد.»
ربیعی روز سهشنبه ۱۹ آذرماه در مراسمی به مناسبت روز دانشجو در دانشگاه صنعتی شریف تهران اظهار کرد: «متاسفانه نمیتوانم آنچنان که دلم میخواهد چارچوبهای مورد نظر بحثم را پیش ببرم. همه وجودم در نظام بوده، نمیخواهم به گونهای حرف بزنم که خوراک برای آنها (رسانههای فارسیزبان) تهیه شود.»
سخنگوی دولت در زمینه آزادی بیان در دانشگاهها برای بیان انتقادات گفت: «خوشحالم که دولت این فضا را فراهم کرد تا هرچه خواستید بگویید.»
او افزود: «همین امروز هم اگر جرات داشتید نهاد دیگری را نقد کنید، امکان ندارد این کار را انجام دهید.»
ربیعی با اشاره به اعتراضهای سراسری سالهای اخیر و همچنین آبانماه امسال به تحلیلهای پیشین خود درباره عوامل نارضایتی اشاره کرد و گفت: «اعتراضهای بعدی در زمان کمتری خواهد بود.»
با این حال، او در قسمت دیگری از سخنان خود نارضایتیها را به «تسلط رسانهها و پترودلارها و اداره آنها توسط آمریکاییها و اسرائیلیها» مرتبط دانست.
ربیعی ضمن اشاره به تحریم آن را یک «واقعیت» خواند و اضافه کرد: «اگر نمیتوانیم پول مربی خارجی را بدهیم به دلیل این است که بانکها نمیتوانند انتقال پول را انجام بدهند و فردی که در خارج از کشور به آن مربی پول داده است، آن شخص نیز الان تحریم شده است.»
مشخصات گدایان هشت استان ایران از طریق اسکن انگشت و عنبیه ثبت میشود
تقی رستموندی، رئیس سازمان امور اجتماعی کشور، از جمعآوری مشخصات بیومتریک گدایان از طریق اسکن اثر انگشت و عنبیه در هشت استان ایران خبر داد.
رستموندی، روز سهشنبه ۱۹آذر، در گفتوگو با ایلنا ادامه داد: «این طرح در کلانشهرهایی مانند اصفهان، شیراز، تهران که تکدیگری بیشتر وجود دارد، انجام میشود.»
او گفت: «بخشی از متکدیانی که در سطح شهر تهران هستند، سنین بالا دارند که شهرداری باید آنها را در مراکز نگهداری خود مراقبت کند، متکدیان کمتر از ۱۵ سال هم مسئولیتشان با سازمان بهزیستی است.»
به گفته این مقام دولتی، در این طرح تاکنون ۳۸۱ کودک خیابانی «جمعآوری، غربالگری و ساماندهی شدهاند.»
بر اساس قوانین ایران، مجازات تکدیگری ۲ ماه تا ۲ سال زندان است، اما رستموندی گفت که «زندان راهحل مقابله با تکدیگری نیست، این افراد دارای مشکلات اقتصادی، خانوادگی و... هستند.»
پیشتر فرزانه مروستی، مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران از طرح ثبت «اطلاعات گدایان ایران» در سامانه جامع آسیبدیدگان اجتماعی خبر داده بود.
مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران در توجیه این طرح گفت: «کسی که یکبار به مرکز نگهداری برود، اطلاعاتاش درج میشود و اگر کسی از گدایی در استانی ناامید شود و به استان دیگری برود، استان مقصد میفهمد که او گدای سابقهدار است.»
آمریکا: ایران پشت حملات اخیر علیه پایگاههای نظامی عراق است
چند مقام آمریکایی به شبکه سیانان اعلام کردند دولت آمریکا به این نتیجه رسیده که ایران یک مجموعه از حملات با راکتهای پیشرفته بوده که در روزهای اخیر علیه مراکز نظامی مشترک آمریکا و عراق در عراق انجام شده است.
روز دوشنبه هجدهم آذر، در یک حمله راکتی به یک پایگاه نظامی در نزدیکی فرودگاه بینالمللی بغداد ۶ نظامی عراقی زخمی شد. نیروهای آمریکایی نیز در این پایگاه برای آموزش نیروهای عراقی حضور دارند.
هنوز فرد یا گروهی مسئولیت این حمله را برعهده نگرفته، اما این حملات در شرایطی روی داده که نسبت به طرحریزی حملات جدید علیه منافع آمریکا در منطقه از سوی ایران هشدار داده بود.
شان رابرتسون، سخنگوی پنتاگون، به سیانان گفت: «ما این حوادث را همانند نیروهای امنیتی عراق که در حال بررسی این وقایع هستند، جدی میگیریم. ما به روشنی اعلام کردهایم که حمله به کارمندان و تجهیزات آمریکا تحمل نخواهد شد و ما حق دفاع از خود را داریم.»
او تاکید کرد که نیروهای آمریکایی به دعوت دولت عراق و برای پشتیبانی از نیروهای عراقی علیه داعش در عراق فعالیت میکنند.
روز پنجشنبه نیز حملات دیگری علیه پایگاه شکاری بلد انجام شده بود.
متهم شدن آیران در حملات اخیر علیه پایگاههای نظامی در حالی است که تهران به سرکوب مرگبار معترضان عراقی نیز متهم است.
فرمانده پیشین سپاه پاسداران: مردم چارهای جز رفتن به سمت نیروهای انقلابی ندارند
محمدعلی جعفری، فرمانده پیشین سپاه پاسداران، ضمن اشاره به وجود بنبست در ایران اظهار کرد برای تغییر این وضعیت مردم هیچ چارهای جز رفتن به سمت «نیروی جوان مسلمان انقلابی مجاهد» ندارند.
جعفری شامگاه دوشنبه ۱۸ آذرماه در برنامه تلویزیونی «جهانآرا» در صداوسیمای جمهوری اسلامی با بیان این که «مشکل اصلی ما ساختار نیست» خواستار تغییر رویکرد مردم در انتخابهایشان شد.
او گفت: «مسایل اقتصادی با تغییر در رویکرد مدیریتی از جنس تغییر تفکر غیرانقلابی به رویکرد انقلابی قابل حل است.»
مسئول قرارگاه فرهنگی و اجتماعی بقیه الله سپاه پاسداران بر هماهنگی کامل نگاه مسئولان کشور با خامنهای تاکید و اضافه کرد: «الان در همین کشورهایی که مهد دموکراسیاند، باید نگاه فرد با نگاه حکومت بخواند. اما آقایانی که اینجا روی کار میآیند ابایی ندارند که بگویند دیدگاه ما با رهبری اختلاف دارد. خوب اگر دیدگاهت اختلاف دارد برای چه آمدی؟»
این مقام نظامی جمهوری اسلامی خواهان میدان پیدا کردن «سیلی خوردهها» و کسانی شد که «تفکر آنها با رهبری همگرا است.»
جعفری اضافه کرد: «اینکه صرفا هر کسی میگوید در چارچوبیم کافی نیست، در همه کشورها اینطور است که عقبه فکری افراد را بررسی میکنند.» او در همین زمینه خواستار دقت شورای نگهبان در سنجش این موضوع شد.
فرمانده پیشین سپاه پاسداران در ادامه بر تقویت قدرت دفاعی و امنیتی در مقابله با جنگ نرم از سوی سپاه پاسداران تاکید کرد و مقابله حکومت با اعتراضهای سراسری مردم در آبانماه را نشاندهنده «قدرت دفاعی» نظام دانست.
فراخوان برای تظاهرات گسترده در بغداد با وجود هشدار شبهنظامیان تحت حمایت ایران
احزاب مختلف عراقی، با هدف محکوم کردن حمله مرگبار اخیر در بغداد، مردم این کشور را به تظاهرات گسترده در پایتخت دعوت کردند.
این در حالی است که قیس خزعلی دبیرکل گروه عصائب اهل حق و از رهبران شبه نظامی مورد حمایت ایران که به تازگی از سوی آمریکا به دلیل سرکوب معترضان عراقی تحریم شده، نسبت به تظاهرات امروز هشدار داده است.
بر اساس گزارشها، معترضان عراقی از دیگر نقاط این کشور به ویژه از استانهای مرکزی و جنوبی به بغداد آمدند تا در این تظاهرات شرکت کنند.
شامگاه جمعه پانزدهم آذر، گروهی از افراد مسلح ناشناس به یک پارکینگ در مرکز بغداد که محل تجمع معترضان عراقی بود، حمله کردند. بر اساس گزارش منابع بیمارستانی، در این حمله ۲۰ معترض و ۴ نیروی پلیس کشته شدند.
این حمله که در طول اعتراضات عراق بیسابقه بوده، واکنش برهم صالح رییس جمهوری عراق را به دنبال داشت و او خواستار یافتن عوامل این حمله شد. همچنین سازمان ملل متحد نسبت به پیامدهای این حمله واکنش نشان داد.
ساعاتی پس از این حمله، در بامداد شنبه، به خانه مقتدا صدر که از معترضان عراقی حمایت میکند، در نجف نیز حمله شد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل، شبهنظامیان شیعه عراقی تحت حمایت ایران را به عنوان عامل اصلی حمله مرگبار اخیر علیه معترضان در بغداد معرفی کرده است.
عراق واردات ۱۷ محصول کشاورزی از ایران را به دلیل «خودکفایی» ممنوع کرد
بنا بر نامهای که بین مقامهای وزارت جهاد کشاورزی ایران تبادل شده، دولت عراق به دلیل «خودکفایی» واردات ۱۷ محصول کشاورزی از این کشور را ممنوع کرده است.
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، روز سهشنبه ۱۹ آذرماه با انتشار تصویری از نامه مدیرکل دفتر توسعه صادرات وزارت جهاد کشاورزی ایران به چند مقام این وزارتخانه از جمله سرپرست، معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی، و همچنین معاون امور باغبانی این خبر را به آنها اعلام و دلیل آن را علاوه بر خودکفایی «حمایت از تولید داخلی» نیز عنوان کرده است.
محصولات ممنوع شده شامل گوجهفرنگی، خیار، سیبزمینی، بادمجان، هویج، کنار، کاهو، ذرت، خرما، هندوانه، خربزه، سیر، پیاز، کدو، گل کلم، انار و کلم است.
این نامه در روز ششم آذرماه و بر اساس اخبار دریافتی از دفتر رایزن جمهوری اسلامی در بغداد نوشته شده است.
تصویر این نامه در حالی منتشر شده است که شاهرخ شجری، مدیرکل دفتر توسعه صادرات وزارت جهاد کشاورزی، روز ۱۳ آذرماه اعلام کرده بود: «۳۵ درصد صادرات محصولات کشاورزی ما به عراق است و باید برنامه سه یا پنجساله داشته باشیم تا این سهم را به ۱۰ درصد کاهش داده و سهم بیشتری را به بازارهای اوراسیا به ویژه با توجه به تعرفهها اختصاص بدهیم.»
وزیر بهداشت ایران: کمبود دارو نسبت به پارسال یک سوم شده است
سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران گفت: «با وجود توطئه دشمنان برای ایجاد بحران، امروز کمبود مهمی در عرصه دارو و درمان برای مردم کشور نداریم».
نمکی، شامگاه دوشنبه ۱۸ آذر، در سبزوار در گفتوگو با خبرنگاران ادامه داد: «کمبود دارویی امروز کشور نسبت به پارسال کاهش داشته و به یک سوم رسیده است.»
او همچنین درباره بودجه سال آینده گفت: «با عنایت دولت و مجلس شورای اسلامی بودجه سال ۹۹ وزارت بهداشت، نسبت به سال جاری حدود ۱۵ درصد افزایش دارد که البته تغییراتی نیز در مجلس داده میشود.»
وزیر بهداشت، اضافه کرد که «طی ۲۰ هفته آتی تا هفته سلامت در اردیبهشت سال ۹۹ هر هفته ۵۰ طرح بهداشتی و درمان با اولویت مناطق محروم برای افزایش دسترسی عادلانه به خدمات بهداشتی در کشور به بهرهبرداری میرسد.»
پیشتر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در سفر به نیویورک، گفته بود که «تحریمهای آمریکا بر دارو و درمان ایران تعریف کلاسیک تروریسم اقتصادی است».
ایران رفع فیلتر پیامرسان تلگرام را رد کرد
مرکز ملی فضای مجازی ایران رفع فیلتر پیامرسان تلگرام در این کشور را رد کرد.
روابط عمومی این مرکز روز سهشنبه ۱۹ آذرماه در واکنش به برخی گزارشهای منتشرشده در رسانهها درباره احتمال رفع فیلتر تلگرام اطلاعیهای صادر کرد و نوشت: «با توجه به انتشار خبری در رسانهها و شبکههای اجتماعی مبنی بر رفع فیلتر تلگرام با عنوان (خروجی جلسات کارشناسی هفته گذشته شورای عالی فضای مجازی رفع فیلتر تلگرام بوده است) به اطلاع میرساند، جلسه کارشناسی شورای عالی فضای مجازی کشور درخصوص رفع فیلتر تلگرام برگزار نشده است.»
این اطلاعیه همچنین هرگونه تصمیمگیری در این خصوص در شورای عالی فضای مجازی کشور را نیز رد کرده است.
پیشتر محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، اظهار کرده بود که روز پنجشنبه «سورپرایز ویژهای برای مردم خواهم داشت.»
پس از آن، برخی رسانههای داخلی احتمال داده بودند رفع فیلتر تلگرام موضوع این اظهارات آذری جهرمی باشد.
تلگرام در روز ۱۰ اردیبهشت سال ۱۳۹۷ و با دستور قضایی از دسترسی کاربران ایرانی خارج شد. در دستور قضایی دادستانی تهران آمده بود که تلگرام باید به گونهای فیلتر شود که حتی با ابزارهایی شبیه فیلترشکن هم قابل دستیابی نباشد.
سخنگوی طالبان: بهزودی با آمریکاییها بهتوافق میرسیم
سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر، اعلام کرد که تقریبا در تمامی موضوعها با نمایندگان دولت آمریکا به توافق رسیدهاند. به گفته سخنگوی طالبان، تا کمتر از دو هفته دیگر احتمال امضای توافقنامه نهایی صلح میان آمریکا و گروه طالبان وجود دارد.
مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا، نیز روز یکشنبه ابراز امیدواری کرد که نمایندگان دولت آمریکا با طالبان زودتر به یک توافق نهایی برسند.
دور تازه گفتوگوهای صلح افغانستان، به نمایندگی زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه دولت آمریکا، به وساطت دولت قطر در دوحه شروع شده است.
پیشتر دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، مذاکره مستقیم با گروه طالبان را بهواسطه کشته شدن یک سرباز آمریکایی، در جریان یکی از حملات مرگبار این گروه در کابل، معلق کرده بود.
جانباختن ۸ تن در استان خراسان شمالی بر اثر ابتلا به آنفلوانزا
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی خراسانشمالی از جان باختن دستکم هشت تن طی موج آنفلوانزا در این استان خبر داد.
احمد هاشمی با بیان اینکه «هرساله با اپیدمی آنفلوانزا مواجه هستیم بهطوریکه در برخی سالها خفیف، برخی سالها متوسط و برخی مواقع این همهگیری شدید است»، گفت: « هشت نفر در اثر این بیماری جان خود را از دست دادند که تمامی بیماران فوتشده در گروههای پرخطر مانند افراد بالای ۶۰ سال، کودکان زیر شش سال و افراد دارای بیماری زمینهای» بودند.
هاشمی تاکید کرد که داروی آنفلوانزا بهاندازه کافی در استان خراسان شمالی موجود است اما «تنها برای موارد شدید و بستری در بیمارستانها تجویز میشود و در زمینه دارو هیچ مشکلی در استان نداریم.»
وی همچنین گفت: «زمان تزریق واکسن در شهریور و مهرماه است اما پخش شایعات در بین مردم موجب شد در این چند روزه با هجوم مردم برای دریافت واکسن مواجه شویم.»
این متخصص بیماریهای عفونی گفت: «مبتلایان به آنفلوانزا از مصرف خودسرانه هرگونه دارو بهخصوص داروهای خانواده کورتون از جمله دگزامتازون، بتامتازون، تریامسینولون و متیل پردنیزولون جدا خودداری کنند چرا که موجب افزایش میزان مرگومیر ناشی از آنفلوانزا میشود.»
وی استراحت در منزل بهویژه در هنگام تب، استفاده از مایعات فروان مانند آب، آبمیوه و سوپ رقیق، خودداری از استعمال دخانیات و پیروی از دستورات پزشکی را بهترین راههای درمان این بیماری عنوان کرد.
انتقاد دیک چنی از سیاستهای ترامپ در خاورمیانه
دیک چنی، معاون وزیر خارجه پیشین آمریکا، در سخنانی ضمن انتقاد از سیاستهای دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، در خاورمیانه گفت: «خروج آمریکا از این منطقه، تنها به سود روسیه و ایران است.»
معاون وزیر خارجه پیشین آمریکا روز دوشنبه هجدهم آذر ماه در یک سخنرانی در امارات متحده عربی گفت: «روسیه همیشه منتظر فرصتی است تا خلا حضور آمریکا را در منطقه پر کند.»
خارج کردن نیروها و بازگرداندن سربازان آمریکایی به کشور، از وعدههای ترامپ در جریان کارزارهای انتخاباتی سال ۲۰۱۶ آمریکا بود. هفته پیش ترامپ خبر اعزام ۱۴هزار نیروی تازه به خاورمیانه را رد کرد.
روزنامه والاستریتجورنال، هفته گذشته بهنقل از منابع خود نوشته بود که دولت ترامپ قصد دارد ۱۴هزار نیروی تازه، علاوه بر نیروهایی که هماکنون در منطقه مستقر هستند، به خاورمیانه اعزام کند.
توافق دو حزب اصلی اسرائيل برای برگزاری انتخابات
بهدنبال شکست دو حزب اصلی اسرائيل در تشکیل دولت، رهبران حزب «لیکود» و ائتلاف «آبی و سفید» توافق کردند که در دوم ماه مارس آینده، برای بار دیگر در اسرائیل انتخابات سراسری برگزار شود.
همزمان، آویگدور لیبرمن، رهبر حزب دستراستی «اسرائيل خانه ما»، درخواست بنیامین نتانیاهو، رهبری حزب لیکود، را برای تشکیل یک ائتلاف سیاسی رد کرد. وزیر دفاع پیشین اسرائیل گفت:«این کشور با چالش دوگانه امنیتی-اقتصادی روبهرو است و در چهارچوب یک دولت محدود و غیرفراگیر نمیتواند کار کند.»
در صورت برگزاری انتخابات در روز ۱۲ اسفند این سومین انتخابات سراسری اسرائیل در کمتر از یک سال است.
ابراز نگرانی خانواده محسن مقدسی، درویش گنابادی زندانی
خانواده محسن مقدسی از دراویش گنابادی زندانی با ابراز نگرانی نسبت به وضعیت این زندانی میگویند «او در اعتصاب غذا دچار خونریزی معده شده و حال جسمانی او خوب نیست و در از فشافویه به قرنطینه زندان بروجرد فرستاده شده است.»
شبنم مقدسی، خواهر این زندانی درباره وضعیت محسن مقدسی گفت: برادرم ۴ روز است در قرنطینه زندان بروجرد است و وقتی پیگیر وضعیت او شدیم به ما گفتند چون اطلاعات او از زندان تهران ارسال نشده تا زمان ثبت اطلاعات باید در قرنطینه بماند.
دهها وکیل کانون وکلا آمادگی خود برای دفاع از بازداشتشدگان آبانماه را اعلام کردند
۱۶۰ وکیل دادگستری در بیانیهای که کانون وکلا آن را منتشر کرده به عملکرد حکومت ایران در جریان اعتراضهای اخیر اعتراض کردند و ضمن انتقاد از نادیده گرفتن «صلاحیت انحصاری قوه مقننه برای قانونگذاری»، اعلام کردند که روحانی جایگاه حقوقی خود را «به عنوان مسئول اصلی اجرای قانون اساسی با کردار و گفتار، پیش از این واقعه و در حین و پس از آن، مخدوش» کرده است.
در بخشی از این بیانیه این وکلا با يادآوری حقوق قانونی شهروندان معترض به حسن روحانی، آمادگی خود را برای دفاع از دستگيرشدگان اعلام كردند.
این وکلا در بخش دیگری از بیانیه آوردند: «با اشاره به عدم ارائه آمار رسمی در زمینه تعداد کشتهشدگان اعتراضات ادامه دادند: «در اغلب ممالک دنیا و حتی در کشورهایی که دولتهایی حاکمند که به دست «سرهنگها» یا ژنرالها اداره شده و مدعی مردمسالاری و قانونگرایی هم نیستند، مرسوم و متعارف است که لااقل یک آمار رسمی از تعداد کشتهشدگان، مجروحان و سایر آسیبدیدگان حوادث این چنینی (که دستکم مورد پذیرش و اتفاقنظر مقامهای دولتی باشد) از سوی وزارت کشور، وزارت دادگستری، پزشکی قانونی یا سایر نهادهای مسئول به مردم و رسانهها اعلام شود.»
این حقوقدانان ایرانی خواستار معرفی «فرمانده عملیات» سرکوب معترضان و همچنین کسانی شدند که «دستور استفاده از سلاح گرم» را صادر کردهاند.
اعتراض کارگران پروژه قطار شهری اهواز به ۲۰ ماه حقوق معوقه
کارگران پروژه قطار شهری اهواز در اعتراض به عدم پرداخت مطالبات معوق خود در ۱۸ تا ۲۰ ماه گذشته اقدام به تجمع در مقابل «سازمان قطار شهری» کردند.
خبرگزاری ایلنا روز دوشنبه ۱۸ آذرماه در همین رابطه به نقل از یکی از کارگران معترض گزارش داده که بدقولی پیمانکار در پرداختها، با وجود پیگیری کارگران و مسئولان، دلیل این اعتراض بوده است.
بنا بر این گزارش، پیمانکار عدم وجود منابع مالی کافی را دلیل تاخیر در پرداخت مطالبات اعلام کرده؛ در حالی که شهرام شاهینزاده، مدیرعامل قطار شهری اهواز، میگوید همه صورت وضعیتهای مالی شرکت پیمانکار پرداخت شده و این شرکت از سازمان قطار شهری طلبی ندارد.
پروژه قطار شهری اهواز با مدیریت شرکت «کیسون» در حال ساخت بوده که با اعتراض کارگران متوقف شده است.
یکی از کارگران در اینباره به ایلنا گفت: «تاسف دارد بعد از ماهها اعتراض، کسی صدای ما را نمیشنود. با این حال کارگران متروی اهواز همچنان خواستار احقاق حقوق خود هستند.»
مجموع تعداد کارگران مشغول در این پروژه ۲۰۰ نفر بوده که با تسویه حساب با برخی از آنها در چند ماه گذشته، به ۱۵۰ نفر رسیده است. میزان مطالبات معوق این کارگران نیز حدود ۱۶ میلیارد تومان است.
ظریف: ایران آماده مبادله همه زندانیان با آمریکاست
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، از آمادگی این کشور برای تبادل کامل زندانیان با آمریکا خبر داد.
ظریف، روز دوشنبه ۱۸ آذر، در توییتر نوشت: «پس از بازپسگیری گروگانمان در این هفته، کاملا آماده تبادل کامل زندانی هستیم. توپ در زمین آمریکاست.»
اشاره ظریف به تبادل مسعود سلیمانی محقق ایرانی زندانی در آمریکا در روز شنبه در سوییس با ژیو وانگ، آمریکایی بازداشتی در ایران است.
پس از این تبادل زندانی، دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، از جمهوری اسلامی ایران تشکر کرد.
پیشتر در حاشیه برگزاری مجمع عمومی سالانه سازمان ملل متحد در نیویورک، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران اعلام کرده که این کشور آماده است درباره تبادل زندانیان با آمریکا مذاکره کند،
اما در واکنش به این اظهارات، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه ایران، از وزیر خارجه این کشور خواست تا درباره این موضوع اظهارنظر نکند.
پاکستان گشتزنی مشترک با ایران در مرز دو کشور را رد کرد
آصف غفور، سخنگوی ارتش پاکستان، اخبار منتشرشده درباره گشتزنی مشترک مرزی با مرزبانان ایران را رد کرد.
غفور روز دوشنبه ۱۸ آذرماه در صفحه توییتر خود با اعلام این خبر نوشت «گشتزنی یا عملیات در صورت نیاز همیشه از سوی نیروهای مرتبط و از طریق هماهنگی بین دو طرف انجام میشود.»
پیشتر برخی رسانهها از انجام گشت مرزی مشترک بین نیروهای ایران و پاکستان در منطقه «تفتان» و با حضور نمایندگان دو کشور خبر داده بودند.
مسایل مرتبط با عملیات تروریستی از جمله دغدغههای مشترک دو کشور در مناطق مرزی است.
در اردیبهشتماه حسن روحانی، رییس جمهوری ایران، در دیدار با عمران خان نخست وزیر پاکستان که به تهران سفر کرده بود از تشکیل «نیروی واکنش سریع مشترک» در مرزهای دو کشور برای مبارزه بر تروریسم خبر داد.