عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، آزاد شدن نفتکش ایرانی هپینس-۱ را تایید کرد. این نفتکش بیش از دو ماه به دلیل نقص فنی در بندر جده عربستان سعودی پهلو گرفته بود.
موسوی همچنین گفت که یکی از سرنشینان کشتی تجاری ساویز از بیمارستان جیزان عربستان سعودی به عمان و سپس به ایران منتقل شد.
به گفته موسوی، این شهروند ایرانی به دلیل سانحهای در داخل این کشتی که در دریای سرخ حرکت میکرد، مصدوم شده بود.
سخنگوی وزارت امورخارجه ایران از سوئیس و عمان به عنوان واسطهها و «جهات ذیربط در عربستان» برای ارائه خدمات قدردانی کرد.
پیشتر محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی گفته بود که نفتکش ایرانی هپینس-۱ «رفع مزاحمت شد» و اکنون به سمت آبهای خلیج فارس در حال حرکت است.
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران از افزایش روزنامهنگاران زندانی در ایران خبر داد
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران (CPJ)، با اشاره به اعتراضهای اخیر در ایران اعلام کرد که تعداد روزنامهنگاران زندانی در این کشور به ۱۱ روزنامهنگار افزایش یافته است.
این کمیته، روز چهارشنبه ۲۰ آذر، با انتشار بیانیهای، به عنوان نمونه به بازداشت محمد مساعد، روزنامهنگار اقتصادی اشاره کرده که پس از انتشار یک توییت درباره قطعی اینترنت همزمان با اعتراضات ایران صورت گرفت.
او در زمان قطعی اینترنت در ایران نوشته بود: «تق تق سلام جهان آزاد... من ۴۲ پروکسی استفاده کردم تا این را بنویسم. میلیونها ایرانی اینترنت ندارند. صدای ما را میشنوید؟» این روزنامهنگار با سپردن قرار وثیقه آزاد شد.
به نوشته کمیته حفاظت از روزنامهنگاران، برای چهارمین سال پیاپی، تعداد روزنامهنگاران زندانی در جهان از مرز ۲۵۰ روزنامهنگار فراتر رفته است.
این کمیته تاکید کرده که این روزنامهنگاران به دلیل فعالیت حرفهایشان زندانی شدهاند و نود درصد این روزنامهنگاران را روزنامهنگاران محلی تشکیل میدهند.
بر اساس گزارش کمیته حفاظت از روزنامهنگاران، چین، ترکیه، عربستان سعودی، مصر، اریتره، ویتنام و ایران، کشورهایی هستند که بیشترین شمار روزنامهنگاران زندانی را در خود جای دادهاند.
به تازگی سازمان گزارشگران بدون مرز نیز با اشاره به حکم اخیر قضایی علیه کارکنان ایران اینترنشنال، از هفت کشور اروپایی خواست علیه «روش آزادیستیزانه جمهوری اسلامی» اقدام کنند.
جمهوری اسلامی ایران در ردهبندی جهانی آزادی مطبوعات در سال ۲۰۱۹ که از سوی این سازمان تهیه شده، از میان ١٨٠ کشور جهان در رده ۱۷۰ قرار دارد.
عقبنشینی سپاه پاسداران از یک تهدید جنجالی علیه اسرائیل
رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران گفت اظهارات اخیر مرتضی قربانی، که رسانههای ایران او را «مشاور فرمنده کل سپاه پاسداران» معرفی کردهاند، «تحریف و مورد برداشت نادرست رسانهای قرار گرفته است».
رمضان شریف، روز چهارشنبه ۲۰ آذر، گفت که «با توجه به بررسیهای به عمل آمده» آنچه قربانی گفت «در واقع پاسخگویی به اسرائیل با ابزارها و ظرفیتهای متنوع موجود در اختیار» بوده است.
قربانی روز دوشنبه ۱۸ آذر گفته بود: «رژیم صهیونیستی اگر مرتکب کوچکترین خطایی در قبال ایران شود، از همان لبنان تلآویو را با خاک یکسان میکنیم و اصلا نیازی نیست که از ایران موشک و تجهیزات بلند شود.»
اما الیاس بوصعب، وزیر دفاع لبنان، روز سهشنبه، اعلام کرد که اگر این اظهارات درست باشد، «تاسفآور، غیرقابل قبول و در تضاد با حاکمیت ملی لبنان» است.
او در توییتی با اشاره به «رابطه دوستانه» تهران و بیروت نوشت: «ضربه به استقلال تصمیمگیری لبنان به هر شکلی، مجاز نیست.»
اکنون سخنگوی سپاه پاسداران، رسانهها را در این زمینه مقصر دانسته و از «اصحاب رسانه» خواسته که «در تنظیم خبرهای حوزه دفاعی و امنیتی» دقت بیشتری کنند.
او گفت که مرتضی قربانی «در حال حاضر در سمت مشاور فرمانده کل سپاه فعالیتی نداشته و در عرصههای دیگر در نیروهای مسلح» در حال فعالیت است.
او توضیحاتی دقیقتری درباره سمت قربانی ارائه نکرد.
اظهارات اخیر قربانی در واکنش به اظهارات روزهای اخیر چند مقام دولت اسرائیل علیه جمهوری اسلامی است.
در حالی که وزیر خارجه اسراییل در گفتوگو با یک روزنامه ایتالیایی تاکید کرد که اسراییل گزینه نظامی علیه ایران را کنار نگذاشته، نفتالی بنت، وزیر دفاع اسراییل نیز به ایران هشدار داد که «سوریه ویتنام شما خواهد شد».
سومین انتخابات پارلمانی اسرائیل در کمتر از یک سال برگزار میشود
در حالی که بنیامین نتانیاهو پس از متهم شدن در دستگاه قضایی اسرائیل، در تلاش برای بقای سیاسی است، سومین انتخابات پارلمانی این کشور در کمتر از یک سال برگزار میشود.
در حالی که دو انتخابات پیشین پارلمانی اسرائیل در ماههای آوریل و سپتامبر برگزار شد، قرار است که سومین انتخابات در روز دوم ماه مارس (۱۲ اسفند) برگزار شود.
در دو انتخابات گذشته پارلمانی اسرائیل، هیچ کدام از احزاب سیاسی این کشور اکثریت را به دست نیاورد. نتانیاهو و بنی گانتس، رهبر حزب میانه آبی و سفید نتوانستند که برای تشکیل دولت ائتلاف کنند و هر یک دیگری را مقصر این شکست میدانند.
عدم تشکیل دولت اسرائیل و ادامه بن بست سیاسی بر شرایط اقتصادی این کشور نیز اثر گذاشته است، به طوری که اسرائیلیها برای تصویب بودجه جدید باید تا سال ۲۰۲۰ صبر کنند و این امر بر رشد اقتصادی اسرائیل موثر است.
رییس جمهوری اسرائیل به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این کشور که متهم به فساد مالی است پیشنهاد داده، در ازای خداحافظی از دنیای سیاست و اعتراف به اتهامهایش عفو شود.
روحانی: در ایران فقر مطلق وجود ندارد
حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران، به نقل از رییس کمیته امداد گفت: «امروز در کشور فقر مطلق وجود ندارد.»
روحانی، روز چهارشنبه ۲۰ آذر، در جلسه هیات دولت ایران درباره فقر در ایران گفت: «در زمینه مبارزه با فقر مطلق نیز بندی در تبصره ۱۴ بودجه گنجاندهایم که هر سال اعتبار آن نسبت به سال قبل افزایش یافته است.»
او ادامه داد: «در این راستا رییس کمیته امداد امام در اجتماع بزرگی صراحتا به من اعلام کرد که شما فقر مطلق را پشت سر گذاشتهاید و امروز در کشور فقر مطلق وجود ندارد.»
روحانی با این حال گفت: «البته اگر در هر منطقهای شاهد فقر مطلق بودیم باید با جدیت نسبت به از بین بردن آن و تامین رفاه مردم تلاش کنیم.»
این اظهارات روحانی در حالی است که احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام روز سهشنبه ۱۹ آذر، با اعلام این که «در حال حاضر بیکاری و در پی آن فقر در جامعه گسترش پیدا کرده»،خواستار توزیع کارت هوشمند غذا در ایران شد.
اما رییس جمهوری اسلامی گفت که پس از افزایش قیمت بنزین «قصد داشتیم کارت اعتباری بدهیم تا مردم اجناس ایرانی خریداری کنند، اما از آنجا که اجرای آن با دشواریهایی همراه بود، به تاخیر انداختیم».
کاوه مدنی، برنده جایزه علوم آب دانشمندان جوان اتحادیه فیزیک زمین آمریکا در سال ۲۰۱۹ شد
کاوه مدنی، پژوهشگر ارشد محیط زیست دانشگاه ییل و استاد امپریال کالج لندن برنده جایزه علوم هیدرولوژیک (آب) دانشمندان جوان اتحادیه فیزیک زمین آمریکا در سال ۲۰۱۹ است.
کاوه مدنی در سال های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ جایزه تحقیقاتی والتر هوبر انجمن مهندسان عمران آمریکا و جایزه ارنه ریچتر اتحادیه علوم زمین اروپا را به عنوان یکی از چهار دانشمند برجسته جوان در علوم زمین دریافت کرده و در سال ۲۰۱۲ نیز به عنوان یکی از ده چهره نوین مهندسی عمران توسط انجمن مهندسان عمران آمریکا انتخاب شده بود.
او که در ایران چهره ای شناخته شده در زمینه آب و محیط زیست است در تابستان ۱۳۹۶ به دعوت دولت حسن روحانی به ایران رفت و عهده دار معاونت سازمان حفاظت محیط زیست شد. اما هفت ماه بعد در پی فشارهای امنیتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از مقام خود استعفا داد و ایران را ترک کرد.
اتحادیه ژئوفیزیک آمریکا بزرگترین سازمان علمی در حوزه علوم زمین و فضا در جهان است که دارای ۶۲۰۰۰ عضو از ۱۴۴ کشور جهان است. نشست سالیانه این اتحادیه با حضور بیش از ۲۵۰۰۰ محقق در آمریکا در حال حاضر در حال برگزاری است.
احضار اعضای سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی تهران به پلیس امنیت
سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران از احضار ۱۶ نفر از اعضای خود طی روزهای گذشته خبر داد.
این سندیکا روز چهارشنبه ۲۰ آذرماه اعلام کرد که احضار اعضای این سندیکا به پلیس امنیت تهران بوده و از طریق تماس تلفنی صورت گرفته است.
بنا بر برخی گزارشها در اینباره، دادسرای اوین به پلیس امنیت ماموریت داده است تا از اعضای شناخته شده این سندیکا تعهدی مبنی بر عدم فعالیت صنفی و همچنین عدم حضور در تجمعهای اعتراضی سندیکا گرفته شود.
یکی از اعضای سندیکا پس از احضار و مراجعه به پلیس امنیت تهران، تحت بازجویی، تهدید و ارعاب قرار گرفته است.
پیشتر، تعدادی دیگر اعضای این سندیکا و چند تن از دیگر حامیان کارگران پس از بازداشت در جریان تجمع اعتراضی روز کارگر امسال در مقابل مجلس به احکام سنگین زندان، شلاق و تبعید محکوم شده بودند
یک نماینده مجلس: تعداد زیادی در ماهشهر کشته شدند و دقیق میدانیم چه کسانی هستند
یک عضو هیات رییسه مجلس گزارشها درباره کشتار در ماهشهر در جریان اعتراضها به گران شدن بنزین در این شهرستان را تائید کرد.
امیرحسین قاضیزاده هاشمی گفته که «در ماهشهر تعداد زیادی از افراد کشته شدهاند و دقیق میدانیم چه کسانی بودهاند.»
قاضیزاده هاشمی ادعا کرده که برخی از افراد کشته شده قصد داشتهاند «به خطوط اصلی انتقال انرژی کشور صدمه بزنند.»
وی با دفاع تلویحی از به رگبار بستن معترضان در ماهشهر گفته «آیا کسی نمیداند وقتی میخواهد به خطوط اصلی انرژی کشور حمله کند چه اتفاقی رخ میدهد؟»
قاضیزاده هاشمی ادامه داده «در این میان ممکن است به جمع بیگناهی هم آسیب وارد شده باشد که حاکم اسلامی وظیفه دارد آن را جبران کند، دیه پرداخت و به خانواده آنان رسیدگی شود.»
در جریان اعتراضهای ماه آبان به گران شدن بنزین که گزارش شده در ۷۰۰ نقطه ایران برگزار شد، دستکم ۲۰۸ نفر جان باخته و بیش از هشت هزار نفر بازداشت شدند.
گزارشها حکایت از آن دارد که ماهشهر از جمله مناطقی بوده که تعدادی قابل توجهی از معترضان در آنجا به ضرب گلوله ماموران امنیتی و انتظامی کشته شدند.
مقامهای جمهوری اسلامی با گذشت حدود دو هفته از این اعتراضها تاکنون حاضر به ارائه آماری در مورد کشته شدهها نیستند.
قاضیزاده هاشمی در همین رابطه نیز عملکرد شورای امنیت کشور به ریاست عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور را «خیلی بد» ارزیابی کرده و افزوده « مطرح شدن استیضاح وزیر کشور و وزیر نفت هم از همین زاویه است.»
رییس انجمن تالاسمی ایران: مرگ ۶۰ بیمار در پی کمبود دارو و قصور پزشکی
رییس انجمن تالاسمی ایران از مرگ ۶۰ بیمار تالاسمی در سال جاری به علت «کمبود دارو» و «قصور نظام درمانی» خبر داده است.
یونس عرب افزوده «سال گذشته حدود ۹۰ بیمار تالاسمی فوت کردند و امسال این آمار به ۶۰ نفر رسیده که دارو و درمان استاندارد میتوانست از فوت آنها جلوگیری کند.»
این مقام مسئول هشدار داده «اگر این کمبودها را جدی نگیریم مرگ و میر افزایش مییابد» و «هر چقدر ما درخواست میکنیم که این کمبودها جدی گرفته شود، ترتیب اثری نمیبینیم.»
رییس انجمن تالاسمی ایران بیآنکه نامی از سعید نمکی، وزیر بهداشت ببرد هم گفته «اگر یک مسئول نمیتواند جوابگو باشد، نباید مسئولیت را قبول کند.»
وی افزوده «مقام مافوق میگوید، باید با این بودجه و امکانات بسازید و در این بین کسی مسئولیت را میپذیرد که بگوید چشم و صدایش درنمیآید.»
عرب اضافه کرده وزیر سابق حداقل در این رابطه سروصدایی میکرد و در نهایت دید که با این امکانات نمیتواند، جوابگوی مردم باشد و ترک پست کرد.»
۱۹ آذر ماه نیز سعیدی نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران ادعا کرده که «با وجود توطئه دشمنان برای ایجاد بحران، امروز کمبود مهمی در عرصه دارو و درمان برای مردم کشور نداریم.»
نوجوان ایلامی که به دلیل شباهت به افغانها به افغانستان فرستاده شده بود به ایران بازگشت
نوجوان ۱۷ ساله کر و لال ایلامی که به خاطر شباهت به افغانها از سوی پلیس ایران به افغانستان فرستاده شده بود پس از ۱۷ روز به ایران بازگشت.
هویت این نوجوان «حامد» اعلام شده که آبان ماه امسال برای زیارت آرامگاه امام هشتم شیعیان از ایلام راهی مشهد شده بود که در راه از سوی پلیس دستگیر و به افغانستان فرستاده میشود.
این نوجوان ۲۰ آبان ماه در شهر خرمآباد استان لرستان بهعنوان تبعه افغان دستگیر و سپس به اردوگاه «ابراهیمآباد» محل اسکان اتباع افغان در شهرستان اراک منتقل و از آنجا به افغانستان فرستاده میشود.
گزارش شده این نوجوان «پس از ۱۷ روز آوارگی در کشور افغانستان و یک ماه دوری از خانواده با پیگیری خانوادهاش و نیروهای مرزبانی به کشور بازگشته است.»
پدر «حامد» گفته برای پیدا کردن فرزندش با وجود تنگناهای مالی حدود ۵۰ میلیون تومان هزینه کرده و در این زمینه شکایتی تسلیم مقامهای قضایی در تهران کرده است.
این پدر افزوده «حامد تلفن همراه داشته، اما مأموران انتظامی خرمآباد هنگام دستگیری گوشی او را شکستهاند در حالی که اگر تلفن همراه او میماند این جریانها برای فرزندم پیش نمیآمد.»
علیاکبر قربانی، فرمانده انتظامی شهرستان «تایباد» با تائید این موضوع گفته «نداشتن مدارک شناسایی و تصمیم این پسر نوجوان به فرار از دست پلیس این برداشت را به وجود میآورد که او یک تبعه خارجی غیرمجاز است.»
قربانی ادامه ادامه داده «این پسر نوجوان شش روز بعد بهعنوان تبعه خارجی بدون مدارک هویتی از کشور اخراج میشود.»
مدیرعامل آتش نشانی تهران: برنامهای برای حضور زنان به عنوان آتشنشان حرفهای نداریم
مهدی داوری، مدیرعامل سازمان آتش نشانی تهران درباره با حضور آتشنشانان زن در این سازمان، گفت: «برنامهای برای حضور زنان جهت حضور به صورت آتشنشان حرفهای عملیاتی نداریم.»
داوری همچنین گفت : «جایی را در کشور سراغ نداریم که از زنان به عنوان آتشنشان حرفهای استفاده شود ولی برای بانوان بهصورت آتشنشان داوطلب که آموزش حرفهای میبینند برنامههایی داریم و این برنامهها ادامه خواهد داشت».
مدیرعامل سازمان آتش نشانی تهران درباره دلیل عدم استفاده از آتشنشانان زن، نیز گفت: «مشکلی در زمینه امدادرسانی به خانمها نداریم و آتشنشانی برای امداد دستهبندی انجام نداده و همه مردم در همه سطوح خدمات ما را دریافت میکنند» اما «وجود زنان آتشنشان بحث کلانی است و نمیتوان در سطح یک سازمان تصمیمگیری کرد.»
گرانی بنزین، اختلاف قیمت خودروهای دوگانهسوز و معمولی را از ۲ میلیون به ۱۵ میلیون تومان رساند
رییس اتحادیه صنف فروشندگان خودروی اصفهان گفت: «با افزایش قیمت بنزین، اختلاف قیمت خودروهای دوگانهسوز و معمولی از دو میلیون تومان به ۱۵ میلیون تومان رسید.»
حمیدرضا قندی، با اشاره به اینکه «هیچ یک از محصولات سایپا دوگانه سوز نیست و خودروهای دوگانه سوز شامل، سمند، پارس و پژو تنها متعلق به ایران خودرو است»، گفت بعد از افزایش قیمت بنزین «اختلاف خودروهای دوگانهسوز با خودروهای معمولی که دو میلیون تومان بود به ۱۵ میلیون تومان رسیده است.»
وی همچنین از افزایش قیمت خودروی وانت خبر داد و گفت: «تولید کم و سهمیه بنزینی که به وانتها تعلق گرفته باعث افزایش قیمت این خودرو در بازار شده است.»
قنادی گفت: «پیش از این خودروی سواری و وانت پراید قیمت یکسانی داشت، اما اکنون قیمت وانت حدود شش میلیون تومان بیشتر است.»
رییس اتحادیه صنف فروشندگان خودروی اصفهان همچنین خبر داد که «نوسانات نرخ ارز موجب افزایش صد درصدی قیمت خودروهای خارجی شده است»، در مورد تاثیر افزایش قیمت ارز بر قیمت خودروهای داخلی نیز گفت:«نوسانات قیمت ارز از اواخر هفته گذشته موجب افزایش یک تا پنج میلیون تومانی خودروهای داخلی شده است.»
مکرون: در روز حقوق بشر به فکر زندانیهای فرانسوی در ایران هستم
امانوئل مکرون، رییس جمهور فرانسه، گفت در «روز جهانی حقوق بشر» در فکر دو فرانسوی زندانی در ایران و خانوادههای آنها است.
رییس جمهور فرانسه روز سهشنبه نوزدهم آذرماه ضمن اشاره به دهم دسامبر، روز جهانی حقوق بشر، از مقامهای ایران خواست بیدرنگ فریبا عادلخواه و رونالدو مارشال، دو شهروند فرانسوی زندانی در ایران را آزاد کنند. به گفته مکرون او درباره آزادی این دو فرانسوی با حسن روحانی، رییس جمهوری ایران، صحبت کرده است. به گفته مکرون، حبس آنها در ایران قابل تحمل نیست.
سعید دهقان، وکیل این دو شهروند فرانسوی در ایران، روز سهشنبه به خبرگزاری ایسنا گفت: «بازپرس پرونده با آزادی موکلینم به قید وثیقه موافقت کرده، ولی معاون دادستان با این امر مخالفت است.»
مدیرکل پیشگیری امنیتی قوه قضاییه: اعتراضات صنفی در خوزستان، البرز، اصفهان، تهران بیشتر است
رضا مسعودیفر، مدیرکل پیشگیریهای امنیتی و انتظامی قوه قضاییه، با بیان اینکه «علتشناسی اعتراضات و تجمعات را در دستور کار قراردادهایم»، گفت: «ما اطلس پراکندگی اعتراضات را داریم و استانهایی مانند خوزستان، البرز، اصفهان و تهران مناطقی است که اعتراضات صنفی در آنجا بیشتر بوده است.»
وی با اشاره به اینکه «ما در زمینه اعتراضات به علتشناسی اعتراضات و تجمعات میپردازیم»، گفت: «همچنین چنانچه دستگاه یا نهادی کاری را باید انجام میداده، اما انجام نداده و منجر به اعتراضات و اعتصابات شده است، مطالبهگری از آنها نیز از دیگر برنامههای ما در این طرح است.»
مسعودیفر همچنین درباره آنچه «پیشگیری از جرایم خشن» عنوان کرد، گفت: «ما افراد پرخطر را شناسایی میکنیم و بهدنبال شناسایی مناطق پرخطر در شهرها و ایجاد بانک اطلاعاتی از این مناطق و همچنین افرادی هستیم که این جرائم را مرتکب میشوند.»
این مقام قوه قضاییه با اشاره به اینکه «نرم افزار جیآیاس نیز در همین زمینه طراحی شده است»، گفت: «ما این افراد را شناسایی و اطلاعاتشان را در سامانه نگهداری میکنیم و سپس آنها را در یک پروسه تحت نظارت و کنترل خاص قرار میدهیم.»
مسعودیفر با تاکید بر اینکه «ما در این طرح هر مکانی را که نزاع دستهجمعی و قتل سابقه وقوع داشته است را منطقه پرخطر میدانیم»، گفت: «در حال حاضر هزار و ۵۰۰ منطقه پرخطر از نظر جرایم خشن را در کل کشور شناسایی کردهایم.»
نیویورکتایمز: اطلاعات بانکی میلیونها ایرانی هک و منتشر شده است
روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در گزارشی نوشت که اطلاعات حسابهای بانکی و شماره کارتهای میلیونها ایرانی هک و منتشر شده است.
نیویورکتایمز در گزارشی که شامگاه سهشنبه نوزدهم آذرماه منتشر کرد، به نقل از کارشناسان امنیتی نوشته است که احتمالا این «حمله سایبری» از سوی یک دولت یا با پشتیبانی دولتی انجام شده است. بنابر گزارش اطلاعات ۱۵ میلیون کارت و حساب بانکی به سرقت رفته است. مجموعهای از این اطلاعات بر روی شبکه اجتماعی تلگرام منتشر شده است.
بر اساس گزارشها، اطلاعات درز شده شامل نام دارنده و نیز شماره حساب بانکی فرد است. با این حال رمز افراد مشخص نشده است.
هنوز مقامهای رسمی و دولتی واکنش مستقیم و شفافی به این خبر نشان ندادهاند. با این حال، برخی از مقامهای دولتی از جمله محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، تلویحا هک شدن حسابها و حمله سایبری به زیرساختهای شبکه بانکی کشور را تکذیب کرده است و گفته که افرادی بهدنبال «باجگیری» هستند.
خبرهای ضد و نقیض درباره دلیل اختلال در خط یک مترو تهران
گزارشها حاکی است خط یک متروی تهران از ساعاتی قبل با مشکل مواجه شده است، قطارها با تاخیر بسیار حرکت میکنند و در اغلب ایستگاهها ازدحام ایجاد شده است اما مدیر روابط عمومی شرکت مترو اختلال در این خطر را رد کرد و گفت: «ازدحام جمعیت طبیعی است.»
از صبح چهارشنبه بیستم آذر ماه، حرکت قطارها در خط یک متروی تهران با اختلال مواجه شده است و مسافران دستکم ۲۰ دقیقه در قطار معطل میشوند و مسافران خواهان پیگیری دلیل توقفهای طولانی قطارها شده اند اما دلیل بروز این مشکل از سوی مسئولان خط یک مترو تاکنون اعلام نشده است.
همزمان محسن محمدیان،مدیر روابط عمومی شرکت مترو تهران اخبار منتشر شده درباره اختلال در خط یک مترو را رد کرد و آن را ناشی از «گلایهمندی مردم از ازدحام جمعیت در خط یک مترو» عنوان کرد.
محمدیان همچنین خبر وقوع خودکشی در این خط را نیز تکذیب کرد و درباره ازدحام شدید در ایستگاه دروازه دولت، گفت: «به دلیل اینکه ایستگاه دروازه دولت ایستگاه تقاطعی خط یک و چهار محسوب میشود ازدحام جمعیت سبب شده توقف در حرکت قطارها به دلیل پیاده و سوار شدن مسافران انجام شود.»
وی با تاکید براینکه «خط یک مترو دچار نقص فنی نشده و ازدحام جمعیت طبیعی است»، گفت: «خطوط مترو برخی مواقع شلوغ و برخی مواقع خلوت است و این موضوع دست ما نیست.»
سازمان ملل: نمیتوانیم منشا ایرانی حمله به آرامکو را تایید کنیم
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در گزارشی به «شورای امنیت» گفت که در حال حاضر نمیشود به طور مستقل تایید کرد که موشکها و هواپیماهای بدون سرنشینی که در حمله به تاسیسات نفتی آرامکو، استفاده شده است «منشا ایرانی» داشتهاند.
در چهاردهم سپتامبر امسال، تاسیسات شرکت دولتی نفت عربستان سعودی، در بقیع و حریص، در شرق این کشور، هدف حملات هوایی موشکی و پهپادی قرار گرفت.
مقامهای عربستان سعودی و نیز مقامهای دولت آمریکا، ایران را متهم کردهاند که در انجام این حملات دست داشته است. ایران این گزارشها را تکذیب کرده و گفته است هیچ نقشی در طرحریزی یا انجام این حملات نداشته است. بنابه گزارشها، این حملات از شمال عربستان سعودی صورت گرفت.
حمله انتحاری به کاروان نیروهای آمریکایی در کابل
بامداد چهارشنبه یک کاروان از نیروهای نظامی آمریکا در نزدیکی پایگاه هوایی بگرام، در شمال کابل، هدف یک بمبگذاری انتحاری قرار گرفت.
یکی از مقامهای پلیس کابل ضمن تایید این خبر گفت که انفجار در ساعتهای نخست بامداد چهارشنبه رخ داده است. به گفته مقامهای دولتی انفجار قوی بوده است و چندین خانه در محل حمله آسیب دیدهاند. به گفته مقامهای محلی انتظار میرود این حمله تلفات جانی بهدنبال داشته باشد. هنوز گزارشی از شمار کشته یا مجروحان این حمله انتحاری منتشر نشده است.
حمله به نیروهای آمریکایی در کابل در حالی صورت میگیرد که روز دوشنبه یکی از مقامهای بلندپایه طالبان از امکان دستیابی به توافق صلح نهایی با آمریکا خبر داد.
اختلاف نظر در قوه قضاییه ایران بر سر آزادی دو تبعه فرانسه
وکیل مدافع رولاند مارشال و فریبا عادلخواه، دو تبعه فرانسوی بازداشتشده در ایران، از اختلاف نظر در قوه قضاییه بر سر آزادی آنها خبر داد.
سعید دهقان، وکیل مدافع پرونده این دو زندانی، روز سهشنبه ۱۹ آذرماه به خبرگزاری ایسنا گفت: «بازپرس پرونده با آزادی موکلینم به قید وثیقه موافقت، ولی معاون دادستان با این امر مخالفت کرده است.»
به گفته او، با دستور قاضی آزادی آنها مورد موافقت قرار گرفته و برای این موضوع قرار وثیقه صادر شده بود.
دهقان ضمن اشاره به پایان مدت قانونی بازداشت و شرایط پرونده، صدور قرار وثیقه را «درست» خواند.
او ضمن اشاره به ضعف جسمانی عادلخواه و عذاب مارشال از طولانی شدن روند این پرونده، افزود: «با این اختلافی که بین بازپرس و معاون دادستان پیش آمده است؛ پرونده باید جهت رفع اختلاف و تصمیمگیری به دادگاه صالح ارسال شود که در اینجا مرجع مورد نظر دادگاه انقلاب است.»
عادلخواه پژوهشگر ایرانی فرانسوی ساکن پاریس، مدتی پس از بازگشت به ایران، در روز ۱۷ خردادماه از سوی سپاه پاسداران در منزل شخصی خود در تهران بازداشت شد.
بعد از عادلخواه رولاند مارشال، پژوهشگر فرانسوی دانشگاه ساینس پو پاریس که برای دیدن او به ایران آمده بود، به اتهام «اجماع و تبانی علیه امنیت ملی» دستگیر و تا امروز چندین بار قرار بازداشت موقت او تمدید شده است.
رییسجمهوری و وزارت خارجه فرانسه پیشتر درباره بازداشت این دو نفر از جمهوری اسلامی توضیح خواسته و خواهان آزادی آنها شده بودند.
آمریکا کنسول پیشین عربستان سعودی در استانبول را تحریم کرد
دولت آمریکا محمد ال اتیبی، کنسول عربستان سعودی در استانبول در زمان قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی را تحریم کرد.
وزارت خارجه آمریکا، روز سهشنبه ۱۹ آذر، همزمان با روز جهانی حقوق بشر، تحریمهای اقتصادی را علیه اشخاصی که به نقض حقوق بشر در شش کشور متهم هستند، اعمال کرد.
همچنین آمریکا دو نفر از جمله ژنرال محمد ال اتیبی، کنسول عربستان سعودی در استانبول به دلیل نقش داشتن در قتل جمال خاشقجی را از ورود به آمریکا منع کرده است.
دیگر کسانی که از سوی آمریکا تحریم شدهاند از کشورهای میانمار، پاکستان، لیبی، اسلواکی، سودان جنوبی، کنگو و روسیه هستند.
به تازگی انیس کالامار، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد، درباره قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی گفت که تحریمها علیه عربستان سعودی، شامل شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور هم بشود.
ستاد حقوق بشر ایران به سازمان ملل: کسی به دلیل شرکت در اعتراضات مسالمت آمیز بازداشت نشده
ستاد حقوق بشر قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیانیه میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، در زمینه قطع اینترنت طی اعتراضهای آبانماه اظهار کرد «مردم کشور ما به راحتی با یکدیگر از طریق شبکه ملی در ارتباط بوده و هستند، چه اینترنت وصل باشد و چه نباشد!»
در این بیانیه که روز سهشنبه ۱۹ آذرماه صادر شده، ستاد حقوق بشر ایران نوشته است: «کمیسرعالی از قطع اتصال اینترنت سخت عصبانی شدهاند! متاسفانه کمیسرعالی لحظهای از خود سوال نکردهاند که قطع اینترنت به خارج چرا صورت گرفت؟»
این در حالی است که این ستاد روز ۱۳ آذرماه در بیانیهای دیگر قطع دسترسی به اینترنت را از اساس رد کرده بود.
در بخش دیگری از بیانیه روز سهشنبه در واکنش به بازداشتهای گسترده آمده است: «در حوادث اخیر، افراد به دلیل شرکت در راهپیمائی و یا اعتراضات جمعی مسالمت آمیز بازداشت نشدهاند و فقط با عوامل ناامنی و اغتشاش و ناقضان حقوق ملت با رعایت کامل ضوابط و مقررات برخورد موجه قانونی صورت پذیرفته است و افراد دستگیر شده، هم اکنون در تعداد بسیار محدود و اندک بوده و همگی تحویل دستگاه قضائی گردیده اند»
در این بیانیه، ایران همچنین ضمن ادعای وجود «شبکههای تروریستی فعال» در بین همکاران و اطراف کمیسر عالی حقوق بشر، اظهارات او را «اتهامات واهی و اطلاعات نادرست غمانگیز» خوانده است.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز جمعه ۱۵ آذرماه در بیانیهای ضمن انتقاد از رفتار خشونتآمیز حکومت ایران با معترضان خواستار توقف زور و آزادی فوری بازداشتیها شده بود.
شکایت بیبیسی فارسی به سازمان ملل متحد درباره فشار به خانواده کارمندان این رسانه
سرویس فارسی شبکه بیبیسی در ارتباط با افزایش فشارهای امنیتی جمهوری اسلامی به خانوادهها و بستگان روزنامهنگاران و کارمندان خود شکایتی را به سازمان ملل متحد ارایه کرد.
جیمی آنگوس، مدیر سرویس جهانی بیبیسی، در همین زمینه می گوید: «در پی ناآرامیهای داخلی ایران، ما شاهد تحولات عمیقا نگرانکننده در مورد آزار و اذیت دولت علیه کارمندان سرویس فارسی بیبیسی در لندن و خانوادههای آنها در ایران بودیم.»
او ادامه داد: «طی چند هفته گذشته، اعضای خانواده کارمندان بیبیسی فارسی برای بازجویی فراخوانده شدهاند، گذرنامههای آنها را مصادره کرده و به آنها گفتهاند که باید از بستگان خود بخواهند که کار خود برای بیبیسی را متوقف کنند یا با عواقب آن روبرو شوند.»
به گفته آنگوس، «در حالی که کارمندان بیبیسی فارسی بارها و بارها این آزار و اذیتها را متحمل شدهاند، مقامهای ایران در حال گسترش هجمههای خود علیه روزنامهنگاران رسانههای دیگر که در مورد این اعتراضات گزارش میدهند نیز هستند و تعطیلی اینترنت را تحمیل کردهاند.»
وبسایت بیبیسی روز دوشنبه ۱۸ آذرماه در همین زمینه نوشت: «سازمان ملل متحد شنیده است كه آزار و اذیت پرسنل بی بی سی فارسی و خانوادههای آنها در ایران در جریان اعتراضات اخیر در این كشور افزایش یافته است.»
بنا بر این خبر، شکایت فوری کارمندان این شبکه با حفظ نام به گزارشگران ویژه سازمان ملل متحد رسیده است.
مدیر کنترل کیفیت و همچنین مشاور بینالمللی سرویس جهانی بیبیسی در همین زمینه میگویند: «روزنامهنگاران بیبیسی فارسی به دلیل گزارش اساسی در مورد وقایع داخل ایران با آزار و اذیت روبرو شدهاند.»
آگنس کالامارد، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد، بارها در مورد مصونیت از مجازات عاملان آزار و اذیت روزنامهنگاران و لزوم اقدام زودهنگام برای محافظت در برابر آنها و جلوگیری از خشونت علیه روزنامهنگاران ابراز نگرانی کرده است.
در شکایت بیبیسی فارسی، آزار و اذیت بستگان سالخورده در سلولهای انفرادی، تحقیرآمیز بودن شرایط زندان و بازجویی آنها و تهدید گسترده علیه امنیت روزنامهنگاران در بریتانیا و کشورهای دیگر مورد اشاره قرار گرفته است.
شیرین عبادی: روند سقوط حکومت ایران آغاز شده است
شیرین عبادی، حقوقدان ایرانی و برنده جایزه نوبل صلح، درباره آرامش کنونی ایران پس از اعتراضات اخیر این کشور گفت: «ایران مانند آتش زیر خاکستر است؛ آتشفشانی که به طور موقت خاموش است و هر لحظه میتواند دوباره فوران کند.»
عبادی، در گفتوگو با هفتهنامه فرانسوی لوپوئن که روز سهشنبه ۱۹ آذر منتشر شد، ادامه داد: «من اطمینان دارم که سقوط حکومت [ایران] اجتنابناپذیر است. اما باید توجه کرد، این یک روندی است که باید به طور طبیعی انجام شود.»
او درباره روند تغییرات در ایران ادامه داد: «گاهی ممکن است چند ماه به طول بکشید و گاهی ممکن است چند سال. اما در هر حال، روند سقوط قدرت در ایران آغاز شده است.»
عبادی همچنین درباره نبود یک رهبر واحد برای اعتراضات ایران گفت: «در جریان انقلاب سال ۱۹۷۹ در ایران، ما یک رهبر واحد، یعنی آقای خمینی را داشتیم که همه او را دنبال میکردند. پس از آن چه اتفاقی افتاد؟ انقلابهایی که یک رهبر واحد دارند به استبداد منجر میشوند.»
او ادامه داد: «ببینید در اتحاد جماهیر شوروی با لنین چه اتفاقی افتاد، یا در انقلاب چین با مائو. آیا اینها دموکراسی هستند؟ به همین دلیل است که من مخالف نظریه رهبر واحد هستم.»
دموکراتها، دو ماده مربوط به استیضاح ترامپ را اعلام کردند
اعضای دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا با معرفی دو بند به متن استیضاح علیه دونالد ترامپ رئیسجمهوری ایالات متحده، او را به سوءاستفاده از قدرت و ایجاد مانع بر سر راه کنگره متهم کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز جرولد ندلر، رییس کمیته قضائی مجلس نمایندگان گفت دونالد ترامپ «خود را فرای قانون میداند.» او همچنین گفت: «باید تصریح کنیم که هیچکس، حتی رییسجمهوری فراتر از قانون نیست.»
ندلر برای پیشبرد بحث درباره استیضاح ترامپ از حزب جمهوریخواه، از حمایت نانسی پلوسی رییس مجلس نمایندگان و دیگر روسای کمیتههای تحقیق و تفحص از حزب دموکرات آمریکا برخوردار است.
جرولد ندلر، رییس دموکرات کمیته قضایی مجلس نمایندگان همچنین گفت کمیته متبوعش طی هفته جاری دو بند جدید را به طرح استیضاح شامل اتهامهای ترامپ خواهد افزود. این گام جدیدی در فرایندی است که میتواند در نهایت برکناری دونالد ترامپ از سمت ریاست جمهوری ایالات متحده را در پی داشته باشد.