شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

بوئینگ و ایرباس نگران قراردادهای صدور هواپیما به ایران

 

یک روزنامه آلمانی در گزارشی نوشت: شرکت‌های هواپیماسازی بوئینگ و ایرباس پس از اظهارات وزیر خزانه‌داری آمریکا مبنی بر بررسی قراردادهای فروش هواپیما به ایران، نگران واگذار کردن میدان به رقبای خارجی خود هستند.

به گزارش دویچه وله،استیون منوچین  وزیر خزانه‌داری آمریکا گفته است که می‌خواهد مجوز بوئینگ و ایرباس برای صدور هواپیما به ایران را بررسی کند. صحبت از میلیاردها دلار درمیان است و این شرکت‌ها نگران لغو مجوزها و واگذار کردن میدان به رقبای روس، چینی یا کانادایی خود هستند.

روزنامه آلمانی هندلزبلات نوشت: اظهارات اخیر استیون مانچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا شرکت‌های بزرگ بوئینگ و ایرباس را به شدت نگران کرده است. منوچین در یک جلسه پرسش و پاسخ در مجلس نمایندگان آمریکا گفته بود که در نظر دارد، در کنار سوریه و کره شمالی، ایران را نیز مشمول تحریم‌های جدید کند. وزیر خزانه‌داری آمریکا همچنین گفته بود: «هر دو شرکت بوئینگ و ایرباس نیازمند مجوزهایی هستند و این مجوزها بررسی خواهند شد.»

آیا اکنون بوئینگ و ایرباس باید نگران سفارش‌های میلیاردی ایران باشند؟ دفتر مرکزی ایرباس در تولوز رسما اعلام کرده که این شرکت کماکان در تطابق کامل با تمامی قوانین بین‌المللی حرکت خواهد کرد اما منابع نزدیک به ایرباس می‌گویند، این شرکت هواپیماسازی اروپایی مدام در تلاش برای رمزگشایی از اظهارات مانچین است. مسئولان ایرباس امیدوارند که سخنان مانچین منجر به تغییراتی در قرارداد و مواردی از این دست باشد و نه اصل مجوزهای فروش هواپیما.

به نوشته هندلزبلات، شرکت‌های هواپیمایی ایران ایر و آسمان ۱۱۰ جت بوئینگ و در درجه یک، مدل میان‌پرواز ۷۳۷ را سفارش داده‌اند. در میان سفارش‌ها ۱۵ فروند جت پهن‌پیکر مسافربری ۷۷۷ از نسل قدیمی هم وجود دارند. ایرباس هم سفارشی از ایران ایر برای فروش ۹۸ هواپیما با مدل‌های مختلف را گرفته است.

از آنجا که بیش از ۱۰ درصد قطعات هواپیماهای ایرباس از آمریکا می‌آیند، این شرکت نیز نیازمند اخذ مجوز فروش از ایالات متحده است.

مجوز فروش هواپیماهای بوئینگ و ایرباس به ایران در ماه‌های سپتامبر و نوامبر ۲۰۱۶، یعنی در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما و در پی توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ و رفع تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی از سوی دفتر کنترل سرمایه‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا صادر شد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از مخالفان این توافق با ایران است و از همان جریان کارزار انتخاباتی خود، بارها از لغو برجام به عنوان یکی از اولویت‌های اصلی‌اش نام برده بود.

بنابراین، لغو احتمالی مجوزها ضربه‌ای سنگین بر پیکر دو غول هواپیماسازی بوئینگ و ایرباس خواهد بود. این مجوزها تا سال ۲۰۲۰ اعتبار دارند و بایستی تا هنگام تحویل آخرین سفارش، یک بار دیگر تمدید شوند.

در حال حاضر در فهرست رسمی بوئینگ تنها ۱۲۴ سفارش برای مدل قدیمی ۷۷۷ وجود دارد و سفارش ایران همین جا اهمیت پیدا می‌کند. آدام پیلارسکی، کارشناس صنعت هواپیماسازی از مؤسسه مشورتی "آویتاس"، در همین رابطه می‌گوید: مدل ۷۷۷ مشکلات بسیاری دارد.

شرکت بوئینگ همچنین تلاش کرده تا با استدلال‌هایی دولت آمریکا را برای چنین معامله‌ای مجاب کند؛ از جمله اینکه سفارش‌های جمهوری اسلامی کمک می‌کند تا ۱۲۵ هزار شغل در آمریکا از بین نرود. مدیریت بوئینگ با چنین استدلالی بر وعده انتخاباتی ترامپ انگشت می‌گذارد. ترامپ وعده داده بود که علاوه بر حفاظت از شغل‌های موجود، تا یک دهه دیگر ۲۵ میلیون شغل جدید ایجاد کند.

دنیس مولینبرگ، مدیر اجرایی بوئینگ چند هفته پیش در رابطه با معامله با ایران ابراز امیدواری و خوش‌بینی کرده و ضمن تأکید بر قرار داشتن معامله با ایران "در مسیر درست"، گفته بود که شرکت تحت مسئولیتش در این راستا دست در دست دولت آمریکا حرکت می‌کند.

این روزنامه آلمانی در ادامه با اشاره به ادعاهای واشنگتن درخصوص استفاده ایران از هواپیماهای مسافربری برای انتقال تسلیحات نوشت: حال ترامپ با تصمیم‌گیری دشواری مواجه است. اگر وی بخواهد مانع از معامله با ایران شود، باید مدارک مستندی از سوءاستفاده از هواپیماها برای اروپایی‌ها و ایران رو کند. بوئینگ و ایرباس هم بایستی مراقب باشند تا بازی را به رقبای چینی، روس یا کانادایی خود واگذار نکنند.

 

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More