شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
انتخابات فدراسیون فوتبال همچنان درگیر مهندسی و قانون

ویروس بازنشسته­‌ها!

اوضاع هر روز پیچیده‌­تر می­‌شود و جنگ قدرت شکل تازه­ای به خود گرفته است. نهادهای دولتی به وضوح در انتخابات دخالت می­کنند و موضوعی که در اساسنامه وجود ندارد، تبدیل به بحث اصلی محافل فوتبالی شده است. ۲۵ اسفند ماه نزدیک است اما اگر از اهالی فوتبال و رسانه درباره برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال بپرسید، با شک و تردید می­گویند: «هیچ چیز مشخص نیست». انتخابات فدراسیون پرحاشیه فوتبال بی­گمان مهمترین رویداد ورزش ایران در واپسین روزهای ۹۸ است که می­تواند بمب خبری باشد و شاید دعوای بزرگی به راه بیندازد.

موسفیدها مقابل یقه سفیدها

بازنشسته­ها عنان امور فوتبال ایران را دست دارند و دولت می­خواهد آنها را کنار بزند. جنگی بین مو سفیدها و یقه سفیدها (دولت) که شاید باعث تعویق انتخابات شود. وزیر ورزش جمهوری اسلامی از عدم صدور مجوز به بازنشسته­‌ها برای شرکت در انتخابات خبر داد و می­‌گوید: «وزارت ورزش و جوانان بر قانون منع به کارگیری بازنشسته ها تاکید دارد و قطعا اجازه حضورشان در ورزش و ثبت یک بی­‌قانونی را نخواهد داد». محمود اسلامیان (نایب رئیس و عضو هیات رئیسه فدراسیون فوتبال) اما مهمترین مخالف دستور سازمان بازرسی است و آن‌را تخلفی واضح می­‌داند: «در اساسنامه بندی به عنوان بازنشستگی وجود ندارد و تنها سن ۶۵ سالگی مطرح شده است. انتخابات طبق اساسنامه برگزار می­‌شود و این یک بند قانونی و لازم الاجرا است». منصور قنبرزاده دیگر عضو هیات رئیسه فدراسیون است که با انتقاد شدید از مجلس، تصویب قانون بازنشستگی را افراط اهالی بهارستان قلمداد کرد و گفت: «قانون منع به کارگیری بازنشستگان در ورزش بی معنی است. شاید در کلیات قانون خوبی باشد اما به ورزش لطمه می­‌زند و مجلس نگاهی افراطی به این مقوله داشت که باید تعدیل شود».

تاکید سرپرست غیرقانونی به اجرای قانون

هیات رئیسه تاکید دارد انتخابات طبق برنامه و با حضور تمام کاندیدا (بازنشسته‌­ها) برگزار می­‌شود اما دولت نظری خلاف تیم فعلی مدیریت فدراسیون دارد. اختلاف نظری که می­‌تواند انتخابات را تعویق بیندازد اما سرپرست دبیرکلی فدراسیون فوتبال در واکنش به شایعات، تاکید کرد هیچ موضوعی نمی­تواند باعث عدم برگزاری مجمع شود. هادی شکوری که البته مدتهاست حکم ۶ماهه سرپرستی­اش به پایان رسیده و حضوری غیرقانونی در فدراسیون فوتبال دارد، می­‌گوید: «شایعاتی درباره لغو انتخابات و برگزاری آن در زمانی دیگر به گوش می رسد. گفته می­‌شود موضوعات مربوط به بازنشستگی برخی کاندیداها و چنین ابهاماتی باعث شده تا اعضای مجمع چنین تصمیمی بگیرند، اما تاکید می­‌کنم انتخابات در زمان مقرر برگزار خواهد شد». سرپرست جوان فدراسیون فوتبال در اظهارنظری منتاقض به اجرای توامان قانون مجلس و اساسنامه فدراسیون تاکید دارد: «انتخابات طبق قانون مجلس و البته اساسنامه مورد تایید فیفا برگزار خواهد شد». شکوری اما نگفت قانون مجلس و اساسنامه مورد تایید فیفا کاملا با یکدیگر تضاد دارند و چه راهکاری برای این تضاد در نظر گرفته شده است.

بهاروند؛ سیبل اصلی قانون

مهمترین چهره­‌ای که قانون منع به کارگیری بازنشسته­‌ها از ورودش به انتخابات فوتبال جلوگیری خواهد کرد، بی­گمان حیدر بهاروند است. سرپرست فدراسیون که به نظر می­‌رسد تاج و اسلامیان (نفرات تعیین کننده انتخابات) برای ریاست او به نتیجه رسیده‌­اند، بازنشسته است و در ۲سال گذسته نیز تاج از اجرای قانون برای او تخطی کرد. خبرگزاری تابناک در گزارشی با عنوان (گروکشی یک بازنشسته با تماس مشکوک) نوشته است؛ «یک عضو بازنشسته هیات رییسه در تماس‌هایی متعدد، تعدادی از اعضای مجمع را تهدید کرده است که اگر دستگاه قضایی در موضوع بازنشستگی، صلاحیت بهاروند را تایید نکند از برگزاری انتخابات جلوگیری خواهد کرد». منابع موثق و نزدیک به فدراسیون اما معتقدند اگر صلاحیت بهاروند تایید نشود، حبیب کاشانی نزدیکترین فرد برای ریاست است. کاشانی معروف به حاج حبیب که درگیر پرونده­‌هایی باز قضایی با موضوع کلاهبرداری است، ظاهرا توانسته مذاکرات خوبی با هیات رئیسه داشته باشد اما به هیچ عنوان چهره مورد وثوق وزارت ورزش دولت روحانی نیست.

دو اساسنامه برای یک فدراسیون

رفتارهای ضد و نقیض در مواجه با قانون و اصطلاحا یک بام و دو هوا به کرات در فدراسیون مهدی تاج و بر سر موضوع بازنشستگی دیده شده است. یک‌بار صحبت از تمکین قانون و منافع ملی می­‌شود و زمانی‌که قانون نزدیکان فدراسیون فوتبال را هدف قرار داد، بحث اساسنامه و خواست فیفا به میان آمد. سیاست یک بام و دوهوا حتی در اساسنامه فدراسیون فوتبال نیز وجود دارد و یکی از نزدیکان فدراسیون فوتبال که هم اکنون مدیریت یک باشگاه لیگ برتری را بر عهده دارد و نمی­‌خواست نامش فاش شود، به ایران اینترنشنال گفت: «ما دو اساسنامه داریم، اولی مورد تایید فیفا است و دومی به تایید هیات دولت رسیده است. این دو اساسنامه در کلیات شبیه هم هستند اما در چند جمله کلیدی تفاوت­هایی تعیین کننده با یکدیگر دارند.

یکی از مشکلات بر سر موضوع بازنشستگی است. فیفا چنین موضوعی را نمی‌­شناسد اما در اساسنامه‌­ای که دولت تایید کرده است، بندی به نام قوانین داخلی نیز وجود دارد». تعدادی از کاندیدای انتخابات نیز تلویحا به چنین موضوعی اشاره کرده­اند، فریدون اصفهانیان (عضو هیات رئیسه فدراسیون فوتبال) می­ گوید: «شرط عدم بازنشستگی در اطلاعیه انتخابات نبود و ما اساسنامه فدراسیون فوتبال را قبول داریم که در آن هیچ حرفی از بازنشستگی مطرح نیست». فیاض شجاعی (دادستان کل دیوان محاسبات) اما در پاسخ به خبرنگاران درباره مشمول بودن یا نبودن فدراسیون فوتبال گفت: «در ماده واحده گفته شده است علاوه بر دستگاه‌های اجرایی، موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری، شامل نهادهای عمومی غیر دولتی هم می‌شود. از نظر دیوان محاسبات، فدراسیون‌های ورزشی و به ویژه رئیس این فدراسیون (فوتبال) مشمول ممنوعیت است». دادستان دیوان محاسبات تاکید کرد اگر فردی بازنشسته وارد انتخابات شود قطعا علیه او اعلام جرم خواهد شد. به این ترتیب حیدر بهاروند حق ندارد در انتخابات ریاست فدراسیون شرکت کند و با توجه به اینکه او از سوی ۵ نامزد‌ پست ریاست یعنی مهدی محمدنبی، حبیب کاشانی، هدایت الله ممبینی، محمد حسین قریب و عباس صوفی به عنوان نایب رئیس دوم معرفی شده است، حتی نمی‌تواند در این پست نیز رقابت کند. همچنین محمد جواد ششگلانی (رئیس هیئت فوتبال آذربایجان شرقی) هم که به عنوان نایب رئیس اول از سوی صوفی پیشنهاد شده، بازنشسته است و نمی‌تواند در انتخابات حاضر شود.

آنهایی که امضا نداشتند، آنهایی که از بالا منع شدند

تنها قانون بازنشستگی نیست که ترمز انتخابات را کشیده و برای برخی از کاندیدا مشکل ساز شده است. قانون جمع آوری حداقل ۱۰ امضا که از سوی برخی قدیمی­‌های فوتبال مانند محمد دادکان به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است نیز برنامه برخی نفرات را برهم زد. امیر مسعود هراتیان یکی از نفراتی بود که موفق به جمع آوری امضا نشد و به شدت نسبت به این قانون که البته در اساسنامه مورد تایید فیفا وجود ندارد، انتقاد کرد. حال و روز سایر کاندیدا نیز چندان تعریفی ندارد. محمدرضا کلائی (شهردار مشهد) که با ثبت نام در انتخابات حتی مدعی جمع آوری ۱۰ امضا برای تایید صلاحیت اولیه شده بود نیز با فشار از سوی نهاد‌های بالادستی و شورای شهر مشهد (تهدید به استیضاح) بی سر و صدا کناره­گیری کرد. عباس صوفی و رضا جلالی از دیگر کاندیدایی هستند که تا امروز موفق به اخذ امضا برای تایید صلاحیت نشده‌­اند و به نظر نمی­‌رسد به انتخابات روز ۲۵ اسفند ماه برسند.

ممبینی؛ بازنده بزرگ

هدایت الله ممبینی (عضو هیات رئیسه و رئیس سابق کمیته داوران) را باید بزنده بزرگ انتخابات فدراسیون فوتبال قلمداد کرد. ممبینی هر چند موفق به اخذ ۱۰ امضا شد اما مشخصا حضورش در کمپین و ستاد انتخاباتی یکی از کاندیدای پر سر و صدای مجلس باعث ایجاد اختلاف بین او سایر اعضای هیات رئیسه شد. موضوعی که با توجه به مسئولیت او در کمیته داوران با اعتراض برخی پیشکسوتان مواجه شد و در نهایت با حکم بهاروند و به بهانه حضور در انتخابات فدراسیون، از کمیته داوران برکنار شد. این پایان روزهای تلخ ممبینی نبود چرا که چند روز بعد از برکناری از کمیته داوران، از مدارک تحصیلی و سوابقی که در فرم انتخابات اعلام کرده بود نیز مشکل گرفته شد تا به این ترتیب زمینه حذف کامل داور سابق فوتبال از انتخابات و فدراسیون فوتبال فراهم شود.

این گزارش ادامه دارد...

 

خبرنگار ورزشی
تازه چه خبر؟
بنا بر اطلاعات رسیده به ایران اینترنشنال، شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ جان باخته است. منابع نزدیک به خانواده شاهین...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More