شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
جنوب فوتبال‌­خیز ایران خالی از هیاهوی فوتبال می‌­شود؛

خشکیدن چاه نفت در ورزش

به حکم وزیر نفت و مصوبه‌­ای که چند ماه قبل این وزارتخانه صادر کرد، حالا سرنوشت سه تیم ریشه­‌دار فوتبال که در لیگ برتر حضور دارند، مبهم شده و در آستانه کناره­‌گیری از بازی‌­ها و شاید انحلال قرار گرفته­‌اند. نفت تهران که زمانی نماینده ایران در لیگ قهرمانان آسیا بود، امروز وجود خارجی ندارد. مربی و بازیکنان صنعت نفت می‌­گویند تا به امروز حتی یک ریال هم دریافت نکرده­‌اند، نفت مسجد سلیمان غرق در مشکلات مالی است و حالا پارس جنوبی تصمیم به کناره‌گیری گرفته تا عملا سهم جنوبی‌­های عاشق فوتبال از طلای سیاه به مرز صفر برسد.

مخالفت بهارستان، واکنش وزیر

پیشتر و بر اساس ماده ۱۳ قانون برنامه پنجم و همچنین ماده ۹۴ قانون برنامه ششم توسعه، هرگونه هزینه در ورزش حرفه‌ای از سوی دستگاه‌های دولتی، ممنوع اعلام شده بود. ماجرا اما از زمانی شکل جدی به خود که گرفت که اهالی بهارستان با پرداخت درصدی از بودجه دولت به وزارت نفت مخالفت کردند، اتفاقی که بیژن زنگنه، وزیر نفت را وادار به واکنش کرد. وزیر قدیمی نفت که البته هیچ وقت علاقه‌ای به ورزش به خصوص رشته فوتبال نداشت، صراحتا از عدم تیم‌داری حرفه‌­ای در این رشته ورزشی خبر داد. زنگنه، شهریور امسال و در پایان جلسه هیات دولت به خبرنگاران گفت: «براساس مصوبه جدید، هرگونه کمک به تیم‌های حرفه‌­ای فوتبال مربوط به وزارت نفت ممنوع است و باشگاه‌های نفت آبادان، نفت مسجدسلیمان و پارس جنوبی که در لیگ برتر فوتبال ایران حضور دارند باید در ۲ماه آینده تعیین تکلیف شوند.» تیم­‌هایی که وزیر نفت از آنها نام برد حتما جزو قدیمی‌­ترین تیم­‌های فوتبال ایران محسوب می‌­شوند و تاریخی که توسط وزیر اعلام شد، دقیقا در کوران مسابقات لیگ است. زنگنه با اشاره به مصوبه جدید تاکید کرد: «به منظور صرفه‌جویی و کاهش هزینه‌ها، انجام مسئولیت در تیم‌های باشگاهی در همه سطوح مرتبط با ورزش قهرمانی، تنها از طریق بخش خصوصی مجاز است و پرداخت هرگونه وجهی به کارکنان در قالب تیم‌های قهرمانی تحت هر عنوان ممنوع است. ما درباره تیم­‌هایی که هم اکنون در لیگ برتر فوتبال می‌­کنند از میانه‌های پاییز هیچ مسئولیتی نداریم.»

سازمان ورزشی ثروتمند و بدون خروجی

در بدنه وزارت نفت، مجموعه­‌ای به نام سازمان ورزش نفت وجود دارد، سازمانی ثروتمند با بودجه‌­ای هنگفت، چیزی شبیه به سازمان ورزش شهرداری تهران که بودجه‌­اش دقیقا دو برابر کمیته ملی المپیک ایران است اما هر دو سازمان برای فعالیت در ورزش حرفه‌­ای مجوز ندارند. معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی معتقد است، ابلاغیه اخیر وزیر نفت در جهت تضعیف جایگاه ورزش در صنعت نفت نبوده و به منظور تقویت جایگاه ورزش کارکنان و خانواده‌های آنان است. فرزین مینو می‌­گوید: «ماموریت اصلی صنعت نفت در زمینه اکتشاف، توسعه، تولید و پالایش نفت، گاز تعریف شده است و اموری همچون باشگاه‌داری و فعالیت در حوزه ورزش حرفه‌ای در حیطه وظایف صنعت نفت نیست.» 

با نگاهی به وبسایت ورزش نفت مشخص می‌­شود تا به امروز بیش از ۱۶۰ تیم قهرمانی، در مناطق نفت‌­خیز جنوب، تحت حمایت صنعت نفت هستند. واترپولو، بسکتبال، فوتسال زنان، هندبال، گلف، شنا و شیرجه که تمامی این تیم­‌ها به صورت حرفه‌­ای کار خود را دنبال می‌­کنند، اما ظاهرا در این بین تنها فوتبال است که دچار قهر نفتی‌­ها شده و مشخص نیست در آینده چه بلایی بر سر تیم­‌های قدیمی جنوب ایران خواهد آمد.

از نفتی که منحل شد تا پارس جنوبی

نخستین تیم فوتبالی که در آتش مصوبه نفتی‌­ها سوخت، نفت تهران بود. باشگاهی   ۵۰ ساله که در آخرین سال‌­های فعالیتش، مجوز حضور در لیگ قهرمانان آسیا را به دست آورد و حتی قهرمان جام حذفی شد. فاصله قهرمانی و حضور در لیگ قهرمانان تا سقوط به دسته یک و سپس انحلال یک تیم ریشه­‌دار، آنقدر سریع اتفاق افتاد که امروز دیگر نشانی از آن تیم زردپوش که زمانی بازیکنانی مانند بیرانوند، سیدجلال حسینی، وریا غفوری و بسیاری دیگر از ملی‌­پوشان امروز را در ترکیب خود می‌­دید، نیست و وجود خارجی ندارد. نظریه­‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه مصاحبه­‌های تند سیدجلال حسینی و بیرانوند که مستقیما وزیر نفت را به دلیل طلب سنگین از تیم سابق مورد انتقاد دادند، باعث شد تا این تیم سریع‌تر از سایر نفتی‌­ها از بدنه ورزش نفت خارج شود، تا جایی که زنگنه در سال ۹۶ و مصاحبه‌­ای با بیست و سی در این‌باره گفت: «ما درگیر مشکلات بزرگی هستیم که تحریم‌­ها برای نفت ایجاد کرده و فرصتی نداریم تا برای چند بازیکن فوتبال به دنبال پاسخ باشیم. مشکلات ما ملی است و این‌ها موضوعات شخصی.» صنعت نفت، پارس جنوبی و نفت مسجد سلیمان از دیگر تیم­‌های مجموعه نفت در دو سال گذشته، همواره بزرگترین مشکلشان موضوعات مالی بوده است. بدهی‌­های سنگین به بازیکنان و مربیان و گاهی سقوط به دسته پایین‌تر که گریبان فوتبال بازیکن‌­خیز جنوب را گرفته است.

مصائب لیگ برتر

 مصائب تیم­‌های نفتی تنها مربوط به لیگ برتر می‌­شود و اگر به دسته پایین‌تر سقوط کنند، وزارت نفت براساس قانون می‌­تواند بودجه آن‌ها را تامین کند. پارس جنوبی زمانی که در دسته اول حضور داشت بودجه­‌ای ۹میلیاردی در اختیارش قرار گرفت که در زمان خود فراتر از بودجه یک تیم دسته اولی بود، اما مشکلاتش از روزی آغاز شد که به لیگ برتر صعود کرد. نفت مسجد سلیمان نیز در لیگ دسته اول روزهای خوشی به لحاظ مالی داشت اما عینا مشکلات این تیم با صعود آغاز شد، قانونی که به وزارت نفت می‌­گوید در ورزش آماتور می‌­توانید به هر میزان که خواستید هزینه کنید اما هزینه در ورزش حرفه­‌ای و قهرمانی ممنوع است.

پارس جنوبی کناره­‌گیری می‌­کند

صنعت نفت آبادان در رتبه پنجم جدول است و تنها ۳ امتیاز با صدر فاصله دارد، اما اسکوچیچ و مردانش تا پایان هفته هشتم حتی یک درصد هم دریافت نکرده‌­اند. نفت مسجد سلیمان نیز شرایطی مشابه آبادانی‌­ها دارد و کمی پایین‌تر پارس جنوبی قرار دارد که هزینه‌هایش سال‌­ها قبل توسط منطقه آزاد تجاری پارس تامین می‌­شد، اما تذکر وزیر کشور به مدیران مناطق آزاد تجاری به یکباره این تیم را حتی برای تامین هزینه سفر نیز با مشکل مواجه کرد. مشکلات پارس جنوبی آنقدر حاد شد که حالا این تیم نامه­‌ای برای کناره­‌گیری از لیگ برتر به فدراسیون فوتبال نوشته است. اتفاقی که سازمان لیگ نیز آن‌ را تایید کرد و مسئول کمیته مسابقات سازمان لیگ، خبر از برگزاری جلسه هیات رئیسه درباره کناره­‌گیری تیم­‌های نفتی داد.

سهم جنوبی‌­ها از طلای سیاه

جغرافیای جنوبی فوتبال ایران همیشه نام­‌های بزرگ و استعدادهای فوق­‌العاده‌­ای در فوتبال داشت. جایی که به برزیل فوتبال ایران شهرت دارد، با بحران بزرگی مواجه شده و یکی پس از دیگری تیم­‌های ریشه­‌دارش را در خطر نابودی می‌­بیند. جدا از این نظریه که فوتبال ایران پتانسیل برگزاری لیگ ۱۶ تیمی را دارد یا خیر، باید یک موضوع مهم را در نظر گرفت که سهم شهروندان عاشق فوتبال جنوب ایران از نفت چقدر است و آیا نمایندگان مجلس با اصلاح قانون نمی‌­توانند سهمی حداقلی برای ورزش در جنوب ایران اختصاص دهند.

 

خبرنگار ورزشی
تازه چه خبر؟
بنا بر اطلاعات رسیده به ایران اینترنشنال، شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ جان باخته است. منابع نزدیک به خانواده شاهین...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More