شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۲۵ آبان

گرانی بیشتر می‌شود

بعد از شبی پرآشوب در برخی نقاط کشور، امروز مهم‌ترین خبر کیوسک مطبوعات بحث چرایی و چگونگی افزایش قیمت بنزین است. شوک گرانی بنزین در ساعت صفر، سردبیران روزنامه‌ها را هم غافلگیر کرد. روزنامه‌هایی که دیروز صفحه بستند فرصت داشتند انتقادها را پوشش دهند که چرا دولت زودتر اطلاع‌رسانی نکرد؟ درآمد حاصل از افزایش قیمت سوخت کجا خرج می‌شود؟  آیا گرانی بیشتر می‌شود؟ در این میان، برخی هم صدای مردم معترض شدند. مثلا صدای اصلاحات نوشته است «مردم از روحانی قطع امید کرده‌اند و منتظر استعفای او هستند» و جهان صنعت تیتر زده است «خشم شب».

روزنامه‌های نزدیک به دولت سرمقاله‌شان را به اعضای کابینه سپردند تا از چرایی ماجرا بگویند. علی ربیعی، سخنگوی دولت، در روزنامه ایران مطلبی منتشر کرده و سیاست جدید را «عادلانه‌سازی یارانه بنزین» نامیده است و اکبر ترکان در آرمان ملی یادداشتی دارد با عنوان «افزایش قیمت بنزین در سطح زندگی؟».

«هراس از تورم لجام‌گسیخته» عنوان گزارشی در جهان صنعت است که گرانی ۳۰۰ درصدی قیمت بنزین را، حتی با وجود حمایت‌های معیشتی دولت، موجب جهش ناگهانی قیمت‌ها دانسته است که فقیرها را فقیرتر خواهد کرد. 

سردبیران اعتماد، شرق و جوان از خبر داغ بنزین جا ماندند. برای شرق و جوان مهم‌ترین خبر امروز «عفو محکومان امنیتی برای نخستین بار» است، خبر این‌که تعدادی از دانشجویان و اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه که در سال‌های گذشته با اتهام‌های امنیتی محکوم شده بودند و محکومیتشان در حال اجرا یا در آستانه اجرا بود به فهرست عفو عیدانه رهبری اضافه شدند تا رییس قوه قضاییه عنوان «عفو بی‌سابقه» را در کارنامه خود ثبت کند.

اعتماد تعداد این محکومان را ۳۲ نفر اعلام کرده و نوشته است بسیاری از مردم از اساس با بازداشت و صدور حکم برای این دانشجویان و اهالی رسانه و به‌طور کلی محکومان سیاسی و امنیتی مخالف‌اند، با این حال، عفو گروهی از زندانیان امنیتی را امیدوارکننده می‌دانند. گفته می‌شود ۳۵۵۲ نفر مشمول عفو رهبری شدند که از نظر تعداد، بی‌سابقه بوده است.

اعتماد سخنرانی رهبری در دیدار با مهمانان کنفرانس وحدت اسلامی و مسئولان نظام را به صفحه اول برده است که گفته بود «محو اسرائیل به‌معنای محو یهودیان نیست». جوان تیتر تکمیلی زده و نوشته است «محو اسرائیل یعنی فلسطینی‌ها خودشان دولت انتخاب کنند». کیهان اما از حرف‌های رهبری، وجه داخلی را برجسته کرده و از قول آیت‌الله خامنه‌ای نوشته «نفوذ در مراکز حساس و تصمیم‌گیر از سلاح نظامی خطرناک‌تر است».

تا یادمان نرفته است بگوییم از واکنش روزنامه‌ها به باخت باورنکردنی تیم فوتبال ایران در مقابل عراق که روزنامه اقتصادی مثل جهان صنعت نیز برآشفته از نتیجه بازی، جنگ روانی علیه بازیکنان تیم ایران پیش از بازی و سر دادن شعارهایی علیه ایران را از دلایل شکست تحقیرآمیز تیم ملی دانسته و تیتر زده است «باخت سیاسی». از نگاه گزارشگر جهان صنعت، عراقی‌ها خوب نبودند، ما بد بودیم، آن‌قدر بد که تبدیل شد به باختی مشکوک و تعابیر مختلفی یافت، از تبانی و باخت مصلحتی گرفته تا شکست تحمیلی و باخت سیاسی.

برویم سراغ روزنامه‌خوانی امروز.

گرانی بیشتر می‌شود

 

به گزارش روزنامه جهان صنعت، افزایش قیمت بنزین اگرچه با هدف اصلاح قیمت و کمک به اقتصاد طبقه محروم بود، می‌تواند بازار انواع کالاها به‌خصوص کالاهای اساسی و مواد غذایی مورد نیاز مردم را با افزایش قیمت تازه‌ای روبه‌رو کند.

به عقیده کارشناسان، به دنبال اثر افزایش قیمت سوخت بر بهای تمام‌شده کالاها، علاوه بر ابعاد روانی، به‌طور میانگین حدود ۱۵ تا ۳۰ درصد به قیمت مواد غذایی افزوده می‌شود.

از دیگر تبعات افزایش قیمت سوخت، گران‌تر شدن هزینه حمل‌و‌نقل و جابه‌جایی کالا است که در نتیجه آن، قیمت تمام‌شده کالا به‌طور غیرمستقیم بالا خواهد رفت. در این شرایط، کالاهایی که حجم زیاد و وزن کمتر دارند با افزایش قیمت سوخت گران‌تر و کالاهایی که حجم کم و وزن بیشتر دارند از گرانی بنزین کمتر متاثر می‌شوند.

نایب رییس اتاق بازرگانی در تایید این مساله می‌گوید چنین تصمیمی عملا بر قیمت همه اقلام تاثیر مستقیم می‌گذارد. حسین سلاح‌ورزی افزایش ناگهانی قیمت سوخت را اشتباهی می‌‌داند که فعالان اقتصادی و بخش خصوصی را از اصلاح امور و دولت ناامید می‌کند.

 

برای امنیتمان به فلسطین پول می‌دهیم

 

یادداشت‌نویس روزنامه کیهان درباره دو نرخی شدن قیمت بنزین گفته است فعلا در این‌باره موضع‌گیری نمی‌کنیم. جعفر بلوری نگران است افزایش قیمت بنزین به مساله فلسطین ربط داده شود و رسانه‌های خارج از کشور را متهم کرده است که به شعارهای معترضان در خیابان‌ها خط می‌دهند تا بگویند ایران به‌جای کمک به فلسطین، به مردم خود کمک کند.

یادداشت‌نویس کیهان کمک مالی به فلسطین را رد نکرده و در عوض، دلیل آورده است که چرا کمک به گروه مقاومت بر اقتصاد کشور اولویت دارد. به نوشته بلوری، کمک به متحدان منطقه‌ای صدقه دادن نیست. از نگاه کیهان، این کمک‌ها قرار است یک «ابرمشکل داخلی» را حل کند، مشکلی که از اقتصاد مهم‌تر است، یعنی امنیت.

یادداشت‌نویس کیهان مدعی است اسرائیل هدفش براندازی است و از لحاظ سیاسی و اقتصادی و گاهی نظامی، به ایران حمله کرده است، بنابراین حمایت‌های مالی و نظامی از مقاومت منطقه در راستای امنیت ایران است. دشمن خواندن اسرائیل در حالی است که شعار محو اسرائیل آیت‌الله خامنه‌ای نیز تیتر روزنامه‌های کشور است. 

به ادعای کیهان، یکی از مهم‌ترین دلایل دور ماندن سایه جنگ از ایران، وجود همین گروه‌های مقاومت است و به منتقدان یادآوری کرده است توقف حمایت‌های ایران از محور مقاومت یعنی به هم خوردن موازنه قدرت به‌نفع دشمن و آغاز جنگی که در آن اقتصاد و بنزین اولویت اولمان نخواهد بود.

 

چرا دانیال‌زاده به ایران برگشت؟

 

رسول دانیال‌زاده، که به او لقب سلطان فولاد و ابَر‌بدهکار بانکی داده بودند، هفته گذشته به ایران بازگردانده شد، در حالی‌که سخنگوی قوه قضاییه می‌گوید او به میل خودش برگشته است. اما روزنامه شرق قانع نمی‌شود و همچنان می‌پرسد چطور دانیال‌زاده از آلمان به ایران منتقل شد.

دانیال‌زاده عضو هیات مدیره چند مجموعه فولاد است، به همین دلیل به او لقب سلطان فولاد را داده‌اند. قوه قضاییه حجم بدهی بانکی دانیال‌زاده را ۴ هزار میلیارد تومان اعلام کرده است. او چهار فرزند دارد و در حوزه‌های مختلف شرکت‌هایی را به نام همسر و فرزندانش ثبت کرده است. در پرونده حسین فریدون، دانیال‌زاده به دادن رشوه متهم و برایش حکم صادر شد، اما با قید وثیقه آزاد شد و به خارج از کشور سفر کرد. اخبار گویای این است که دانیال‌زاده فرار کرده بود.

شرق از قول سخنگوی قوه قضاییه روایت کرده است که با مذاکرات، اقدام‌های اطلاعاتی و هدایت سربازان گمنام امام زمان، دانیال‌زاده خودش پذیرفت به ایران بازگردد. 

گزارش شرق نصفه‌و‌نیمه رها شده است، علی‌رغم این‌که در صفحه نخست و گزارش اصلی روزنامه است، به نظر می‌رسد تحلیل خبر گران شدن بنزین آمده و جایش را گرفته است. به هر حال، سوال شرق و ما همچنان باقی است که دانیال‌زاده چرا برگشت؟

 

فروپاشی برجام و بازگشت قطعنامه‌های تحریمی علیه ایران

 

مارک فیتزپاتریک، مدیر پیشین حوزه آمریکای موسسه بین‌المللی پژوهش‌های راهبردی و از هواداران آمریکایی برجام، اکنون نسبت به آینده برجام بسیار ناامید است. او پیش‌تر امیدوار بود ایران تا انتخابات آمریکا صبر کند و سیاست دولت احتمالی بعدی آمریکا را ببیند. اما اکنون در گفت‌و‌گو با روزنامه اعتماد، گفته است رویدادها به سمت نزدیک شدن اروپا به آمریکا، فروپاشی برجام و احیای قطعنامه‌های تحریمی شورای امنیت علیه ایران حرکت می‌کند.  

به گفته فیتزپاتریک، به دنبال اقدام‌های ایران در کاهش تعهدات هسته‌ای، واشینگتن در تلاش است اروپایی‌ها را قانع کند تا ساز‌و‌کار حل اختلاف در برجام را فعال کنند. مسیر حل اختلاف و رسیدگی به تخلف‌های ایران فرایندی است که در نهایت به شورای امنیت ختم می‌شود و در این صورت، قطعنامه‌های پیشین شورای امنیت مجددا برقرار می‌شود.

از نگاه این کارشناس مسائل هسته‌ای، آمریکا حتی از اقدام‌های ایران رضایت نسبی دارد، چرا که رفتار ایران احتمال اقناع اروپا و بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت را تسهیل می‌کند.

فیتزپاتریک در ادامه، خروج از ان‌.پی‌.تی را برای ایران بسیار خطرناک می‌داند چون نه تنها عربستان سعودی را برای آغاز برنامه دستیابی به سلاح هسته‌ای قانع می‌کند، بلکه این تصور را که ایران قصد ساخت سلاح هسته‌ای دارد تقویت می‌کند و می‌تواند مبنای حمله نظامی به ایران قرار گیرد.

از نگاه این کارشناس آمریکایی، اگر وجود اورانیوم اعلام‌نشده در تورقوزآباد ایران تایید شود، این یعنی نقض تعهدات پادمانی ایران و در این صورت، همه اختلاف‌های ایران با آژانس هسته‌ای دوباره باز‌می‌گردد.

 

مردم به دولت اعتماد کنند

 

اکبر ترکان، مشاور رییس‌جمهوری، در آرمان ملی نوشته که هدف از افزایش قیمت بنزین، اصلاح مصرف سوخت در کشور و جلوگیری از اتلاف انرژی است.

ترکان استدلال کرده که بخش زیادی از بودجه کل کشور به یارانه سوخت اختصاص داده شده است و تهران به اندازه کل ترکیه گاز مصرف می‌کند و باید جلوی اسراف گرفته شود.

مشاور رییس‌جمهوری از مردم خواسته است به دولت اعتماد کنند، چون اثر هرگونه تغییر در قیمت سوخت به زندگی خود مردم بازمی‌گردد. عنوان یادداشت ترکان، «افزایش قیمت بنزین در سطح زندگی؟»، اما با علامت سوال همراه است، گویی مشاور رییس‌جمهوری هم مطمئن نیست افزایش قیمت بنزین به بهبود سطح زندگی مردم منجر خواهد شد یا نه.

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More