شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۱۳ آذر ماه 

کارگران مالیات بدهند، سلبریتی‌ها نه؟

 

ماجرای بخشودگی مالیاتی هنرمندان در روزهای گذشته بهانه‌ای شد برای روزنامه‌های اصول‌گرای کیهان و جوان تا به امضا‌کنندگان نامه اعتراضی صدای آبان حمله کنند. اما اکنون، روزنامه‌های اصلاح‌طلب و نزدیک به دولت هم صدایشان درآمده و دولت را برای این معافیت مالیاتی هنرمندان مواخذه کردند. 

روزنامه آفتاب یزد از نگاه برخی کارشناسان، این موضوع را بیشتر بده بستان انتخاباتی میان سلبریتی‌ها و دولت تفسیر کرده است. 

منیژه حکمت، کارگردان سینما، هم در یادداشتی در روزنامه شرق نوشته است بخشودگی مالیاتی هنرمندان اگر باج انتخاباتی نیست، مسلما نشانه عدم شناخت از هدف و کارکرد مالیات است. حکمت اعلام این مساله در این شرایط وخیم اقتصادی را نهایت بد‌سلیقگی دولت دانست.  

روزنامه جمهوری اسلامی هم به دولت انتقاد کرده است که تقریبا تمام درآمدهای سهل الوصول مالیاتی را جمع می‌کند، اما تاکنون تمایلی به دریافت مالیات از معروف‌ها و دانه‌درشت‌ها نداشته است.  

این انتقادها باعث شد که امروز روزنامه جوان تیتر بزند «همه علیه باج مالیاتی به سلبریتی‌ها».

اما بشنوید از روزنامه آفتاب یزد، که از معامله دو فراکسیون امید و مستقلین مجلس در مورد استیضاح‌ها پرده برداشته است. این روزنامه از طریق منابعش در مجلس آگاه شده که بده بستان‌هایی میان نمایندگان این دو فراکسیون در جریان است که ظاهرا رضا رحمانی، وزیر صنعت معدن و تجارت، قرار است قربانی نهایی دعوای مجلس و دولت باشد. به نظر می‌رسد علی‌رغم پیش‌بینی‌ها، احتمالا وزرای آموزش‌و‌پرورش، نفت و کشور با تصمیم این دو فراکسیون، در حاشیه امن‌ باشند. 

علی مطهری، عضو فراکسیون امید، قبلا گفته بود قرار نیست از استیضاح وزیر کشور منصرف شوند. اما عبدالرضا رحمانی فضلی از دوستان علی لاریجانی و محبوب فراکسیون مستقلین است. از آن‌سو، بیژن زنگنه، وزیر نفت، هم که طرح استیضاحش ۷۱ امضا داشت، به تعبیر آفتاب یزد، ژنرال اصلاحات است و این لابی برای حفظ او در دولت صورت گرفته است. این ائتلاف و بده بستان یعنی فراکسیون مستقلین به نفع زنگنه رای می‌دهد، به شرطی که فراکسیون امید نیز به نفع رحمانی فضلی رای بدهد. 

این در حالی است که برخی تحلیلگران بیشتر این استیضاح‌ها را نمایش می‌دانند، نه اقدام عملی علیه وزیران ناتوان. 

بار دیگر بحث‌ها سر اف.ای.تی.اف از سر گرفته شد. روزنامه آرمان ملی چند گزارش و گفت‌و‌گو را به این موضوع اختصاص داده است؛ از جمله با محسن بهرامی، تحلیلگر مسائل اقتصادی، گفت‌و‌گو کرده که قرار گرفتن در لیست سیاه اف.ای.تی.اف را خط پایان اقتصاد ایران دانسته است. به باور این تحلیلگر اقتصادی، اکنون اقتصاد ایران در سیاهی قرار گرفته است و بالاتر از سیاهی رنگی نیست، اما نپیوستن به اف.ای.تی.اف یعنی ماندگارتر شدن این سایه سیاه بر اقتصاد کشور. 

به گزارش آرمان ملی، تبعات ورود به لیست سیاه تعطیلی تمامی شعب بانک‌های ایرانی در دنیا، محدودیت در تراکنش‌های مالی و تجاری، ممنوعیت کار طرف‌های ثالث و موسسه‌ها و بانک‌های خارجی با ایران و تشدید حسابرسی تمام طرف‌هایی است که با ایران کار تجاری می‌کنند. این معنی آن است که ایران برای مبادله‌های تجاری و مالی با همسایگان و کشورهای دوست هم با محدودیت جدی مواجه خواهد شد. 

روزنامه سازندگی گزارش اجتماعی درباره افزایش آمار مبتلایان به آنفلوآنزا را با تیتر «قاتلی به نام آنفلوآنزا» به صفحه یک آورده است. در دو ماه گذشته، بیش از ۴ هزار نفر به این ویروس مبتلا شدند و ۶۰ نفر جانشان را از دست دادند. در گزارش سازندگی اطلاعاتی بیش از آنچه خبرگزاری‌ها تاکنون منتشر کرده‌اند نیامده است. 

برویم سراغ روزنامه‌خوانی امروز.

 

کارگران مالیات بدهند، سلبریتی‌ها نه؟ 

 

به نوشته آفتاب یزد، حذف مالیات سلبریتی‌ها در حالی است که کارگران باید ۱۰ درصد مالیات بپردازند و کارمندان بعد از کسر مالیات حقوق می‌گیرند. به باور این روزنامه، اگر موضوع معافیت از مالیات باشد، کارگران باید در اولویت این لیست قرار گیرند. 

احمد زمانی، معاون سازمان امور مالیاتی، گفته است متاسفانه معافیت‌های مالیاتی به‌جای ساماندهی افزایش یافته است. به گفته زمانی، حذف مالیات برای قشری خاص تبعیض آشکار است و بر عدالت مالیاتی تاثیر منفی دارد. هر قشری که در کشور درآمد دارد باید مالیات بدهد. 

در پیش‌نویس بودجه ۹۹ آمده بود که تمامی فعالیت‌های انتشاراتی، فرهنگی و هنری دارای مجوز از ارشاد مشمول ۵۰ درصد معافیت مالیاتی می‌شوند. اما با دستور اخیر محمد‌باقر نوبخت، رییس سازمان برنامه بودجه، این بند حذف شد و فعالیت‌های مزبور کماکان از معافیت ۱۰۰ درصدی برخوردار خواهند بود. 

به نوشته آفتاب یزد، این بذل و بخشش‌ها در شرایط امروز نتیجه‌ای جز افزایش شکاف طبقاتی و فقیرتر شدن اقشار کم‌درآمد عرصه هنر ندارد و سود هنگفتش مستقیم به جیب همان صاحبان دستمزدهای میلیاردی می‌رود.

 

طغیان فرودستان قابل پیش‌بینی بود

 

احمد توکلی، فعال سیاسی اصول‌گرا و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در گفت‌و‌گو با روزنامه شرق، درباره ریشه‌های اعتراض‌های آبان‌ماه گفته است و این‌که در سال ۹۶ در مورد طغیان فرودستان هشدار داده بود. 

مردم از رکود به‌جا‌مانده از دوران احمدی‌نژاد، نابرابری، کثرت فسادهای افشا‌شده، تشدید فاصله طبقاتی و انفعال مسئولان در مقابله با حجم بالای فساد ناراضی و عصبانی‌اند. در یک سال اخیر، همه این نارضایتی‌ها روی هم انباشته شده بود و شوک قیمت بنزین آن را شعله‌ور کرد. 

به گفته توکلی، مساله موثر در اعتراض‌های اخیر کثرت موارد فسادهای افشا‌شده بود و برای مردم جای سوال دارد چرا دولت‌ها اجازه می‌دهند اموال عمومی به تاراج برود و با فسادهای نجومی هیچ برخوردی نمی‌کنند.

روزنامه شرق یادداشتی هم دارد از صالح نیکبخت، حقوقدان، که نگران سلامتی بازداشتی‌های اعتراض‌های اخیر است. این حقوقدان با اشاره به ماجرای کهریزک، نوشته است باید اطمینان حاصل کرد که زندان‌های شهرهای مختلف کشور از لحاظ فیزیکی، تغذیه و بهداشت، ظرفیت پذیرش تعداد زیاد بازداشت‌شدگان اخیر را دارد؟ اگر همه زندان‌ها در شرایط مشابه زندان فشافویه   باشد، باید نگران حفظ امنیت و سلامت بازداشت‌شدگان باشیم. 

گفتنی است استاندار تهران پیش‌تر تعداد بازداشتی‌های تهران را بیش از ۲۰۰۰ نفر اعلام کرده بود. البته، سخنگوی قوه قضاییه مدعی است اکنون فقط ۳۰۰ نفر در بازداشت‌اند.

 

جامعه ناامید و خسته در آستانه انتخابات

 

سرمقاله امروز ابتکار به اثر قطع اینترنت در جریان اعتراض‌ها بر جامعه و افکار عمومی پرداخته است. علیرضا صدقی، سردبیر ابتکار، نوشته است اگر برای مسئولان و نهادهای امنیتی قطع اینترنت یک پیروزی امنیتی بود، اما لطماتی جبران‌ناپذیر بر پیکره اعتماد عمومی وارد کرد. 

به نوشته صدقی، مردم به‌تازگی و پس از دو هفته از ابعاد حوادث دردناکی که در همسایگی‌شان رخ داده است مطلع می‌شوند، این‌که عده‌ای کشته شده‌اند، تعدادی زخمی و تعداد بسیار زیادی بازداشت شده‌اند. مردم احساس می‌کنند به‌صورت سازمان‌یافته از دریافت اطلاعات هموطنانشان محروم شده‌اند و در نتیجه، نوعی حس عذاب عمیق، غفلت، بی‌اعتمادی و فراموشی جمعی دارند. 

سردبیر ابتکار نتیجه این وضعیت را حس ناامنی جامعه نسبت به حکومت و صاحبان قدرت می‌داند، مساله‌ای که ناامیدی عمومی را میان طبقه‌ها و گروه‌های اجتماعی گوناگون با سرعت بیشتری افزایش می‌دهد. 

از نگاه سردبیر ابتکار، وقتی ناامیدی‌های عمومی فراگیر و وسیع به یکدیگر می‌پیوندند، نیرویی مهار‌نشدنی را در سطح اجتماع به وجود می‌آورند. در این صورت، نه از مطالبات طبقه متوسط خبری هست و نه فرودستان به کمتر از خشونت افسار‌گسیخته راضی می‌شوند.  

ابتکار به تصمیم‌گیران جمهوری اسلامی توصیه کرده است از درشت‌گویی دست بردارند و قبل از آن‌که دیر شود، برای آشتی ملی و دلجویی از مردم، به‌خصوص طبقات فرودست، اقدام کنند.

 

اصلاح‌طلبان باید چه کنند؟ 

 

انتخابات نزدیک است، ولی اصلاح‌طلبان سردرگم و بلاتکلیف به نظر می‌رسند. مردم ناامیدتر از همیشه‌اند و برای شرکت در انتخابات انگیزه‌ای ندارند. روزنامه آرمان ملی به اصلاح‌طلبان پیشنهاد می‌کند «طرحی نو دراندازید». 

به نوشته این روزنامه اصلاح‌طلب، اگر تا دیروز اصلاح‌طلبان با توصیف شرایط داخلی و بین‌المللی و ایجاد دوقطبی، مردم را به فعالیت انتخاباتی ترغیب می‌کردند، امروز شرایط تغییر کرده و باور عمومی به کارآمدی اصلاحات به‌شدت کاهش یافته است. دیگر تحلیل‌های نامتعارف و تاریخ‌مصرف‌گذشته هیچ اتفاقی برای اصلاح‌طلبان رقم نخواهد زد. 

اسماعیل گرامی مقدم راه اصلاح‌طلبان برای جلب دوباره افکار عمومی را سخت و دشوار می‌داند و می‌گوید ممکن است شرایط به روی کار آمدن اصول‌گرایان تندرو منجر شود.

غلامرضا انصاری راد، فعال سیاسی اصلاح‌طلب، اما خوشبینانه معتقد است نارضایتی‌های اخیر آرای اقشار تهیدست را که به‌طور سنتی پایگاه اصول‌گرایان بودند، اکنون به سبد رای اصلاح‌طلبان اضافه کرده است. به گمان انصاری‌راد، با دلجویی از آسیب‌دیدگان، نقد منصفانه سیاست‌های دولت و ارائه راهکار خروج از بحران در برنامه اصلاح‌طلبان، شاید بتوان شرایط اصلاح‌طلبان را بهبود بخشید.

 

میانجی خوب یا فرصت‌طلب؟

 

احمد شیرزاد در روزنامه اعتماد حضور یوسف بن علوی در تهران را به فال نیک گرفته است و هر‌چند عمانی‌ها را مبتکر اقدام‌های صلح‌آمیز نمی‌داند، معتقد است اگر زمینه توافق مهیا باشد، عمانی‌ها واسطه و میانجی خوبی برای شروع مذاکرات‌اند.  

از نگاه شیرزاد، عمان فقط یک پیام‌رسان خوب است و نمی‌شود روی این کشور به‌عنوان وزنه‌ای موثر در مذاکرات صلح میان ایران و عربستان سعودی حساب کرد. 

اما مهدی مطهرنیا، کارشناس مسائل بین‌الملل، در سرمقاله آفتاب یزد، میانجی‌گری عمان را بیشتر فرصت‌طلبی تحلیل می‌کند، چرا که تهران هم‌اکنون در وضعیت تحریمی و نیازمند ایجاد فضای مناسب برای ارتباط با کشورهای دیگر در منطقه و فرامنطقه است و به باور مطهرنیا، عمان از این فرصت برای کسب امتیازهای بیشتر از تهران استفاده می‌کند.

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More