شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۵ اسفند

چرا قم قرنطینه نشد؟

شهروندان می‌پرسند از کجا اخبار صحیح مربوط به کرونا را دریافت کنیم؟ آیا اطلاعیه‌های وزارت بهداشت و برنامه‌های صدا‌وسیما قابل اعتماد است یا خبرهایی که در فضای مجازی دست‌به‌دست می‌شود؟ خبرگزاری فرانسه راست می‌گوید یا خبرگزاری فارس؟ اما این فقط سوال عامه مردم نیست بلکه روزنامه‌نگاران و تحلیلگران هم این سوال را کرده‌اند.

«مرجع رسانه‌ای درباره کرونا کجاست و سخنگو کیست؟» این سوال شرق است در اعتراض به پیام‌های توییتری مسئولان وزارت بهداشت که بی‌توجه به نگرانی‌های جامعه، مسابقه توییتری راه انداخته‌اند.

«واقعیت این است از زمانی که ورود ویروس کرونای جدید به ایران از سوی مقامات دولت تایید شده، مردم سردرگم شده‌اند و در پیگیری اخبار تابع فضای مجازی‌اند.» مینو محرز، عضو کمیته کشوری بیماری‌های عفونی وزارت بهداشت، یادداشتش در روزنامه ایران را این‌گونه شروع کرده است تا ضرورت اطلاع‌رسانی علمی و درست به مردم را یادآور شود. به نوشته محرز، مردم علنا خبرها را از فضای مجازی دنبال می‌کنند.

دغدغه دسترسی به اطلاعات و خبرهای درست در عین بی‌اعتمادی به منابع رسمی، بحران کرونا را به بحران بی‌اعتمادی به نظام پیوند زده است، موضوعی که بهانه یادداشت‌ عباس عبدی و علی تاجرنیا در روزنامه اعتماد است.

روزنامه وطن امروز نوشته شورای عالی امنیت ملی اختیار تعطیلی شهرها را به وزارت بهداشت داده است و بدین ترتیب، با اعلام وزارت بهداشت، مدارس و دانشگاه‌ها تا پایان هفته در هشت استان کشور تعطیل شدند.

این در حالی است که وزیر بهداشت در اظهارنظری تازه گفته است قرنطینه شهر قم ضرورت ندارد و فقط از مردم قم خواسته است در اماکن عمومی و زیارتگاه‌ها حاضر نشوند و تا حد امکان در خانه بمانند.

روزنامه سازندگی در گزارشی با تیتر «ایران در حصر کرونا؟» به این سوال پرداخته است که آیا تعطیلی مدارس، دانشگاه‌ها و مراکز فرهنگی در ۱۵ استان ایران و همچنین اقدام کشورهای همسایه به بستن مرزهای زمینی و هوایی با ایران به‌معنی قرنطینه شدن ایران است؟

به نوشته سازندگی، تعدادی از شهرهای ایران نیمه‌تعطیل شده‌اند اما هنوز از واژه قرنطینه استفاده نشده است. با این حال، دیروز محسن هاشمی، رییس شورای شهر تهران، از احتمال قرنطینه پایتخت در صورت افزایش موارد مثبت ابتلا به کرونا خبر داد.

روزنامه کیهان از این‌که دیروز صفحه نخست اغلب روزنامه‌های کشور به بحران شیوع کرونا اختصاص یافت عصبانی است. از نگاه کیهان، این روزنامه‌ها با هدف سانسور شکست اصلاح‌طلبان چنین کردند.

قم به دلایل امنیتی قرنطینه نشد

 

قم اولین شهری بود که وجود ویروس جدید کرونا در آن تایید شد و تاکنون، بر اساس گزارش‌های رسمی، ۷ نفر در این شهر جانشان را از دست دادند. با گذشت یک هفته از ظهور کرونا در قم، مسئولان هنوز تصمیمی برای قرنطینه کردن قم ندارند. یک مقام وزارت بهداشت گفته بود تصمیم‌گیری درباره قرنطینه قم با وزارت بهداشت نیست.

جهان صنعت در گفت‌وگو با غلامعلی جعفرزاده، نماینده مجلس، چرایی قرنطینه نکردن قم را بررسی کرده و از او شنیده است که قم به دلایل امنیتی قرنطینه نشد. افکار عمومی می‌گویند راهپیمایی ۲۲ بهمن و انتخابات ۲ اسفند باعث شد خبرهای مربوط به شیوع کرونا پنهان شود، و‌گرنه چرا باید دو نفر در قم فوت کنند و بعد، ورود کرونا به قم را تایید کنند.

 به گفته این نماینده مجلس، با توجه به سرعت سرایت این بیماری، با فوت اولین نفر، بایستی قم را هرچه سریع‌تر قرنطینه می‌کردند اما چون قم شهری مذهبی است، با این موضوع امنیتی برخورد شد. در حالی‌که جان مردم با‌ارزش‌تر است و تعلل در قرنطینه قم هیچ توجیهی ندارد.

جعفرزاده از وزیر بهداشت توضیح می‌خواهد که آیا زور روحانیت قم به علم چربید؟ وزیر بهداشت گفته بود که قرنطینه قم عملی نیست، اما تجربه ووهان چین عکس این قضیه را نشان می‌دهد.

این نماینده مجلس علت اعتراض‌های اخیر مردم گیلان را پنهان‌کاری و نا‌شفافی عملکرد مسئولان عنوان کرده و گفته است پنهان‌کاری‌ها موجب وحشت و ترس مردم شد.

از فوت بیماران قمی بی‌خبر بودم

رییس کمیته اطلاع‌رسانی کرونا در گفت‌و‌گو با اعتماد، در پاسخ به این سوال که چرا خبر فوت مبتلایان به ویروس جدید کرونا دیر اعلام شد، گفته است نمونه ترشحات ریه دو بیمار دیر به دست ما رسید و وقتی نتیجه آزمایش را به قم فرستادیم، خبر دادند دو بیمار فوت کرده‌اند.

بنفشه سام‌گیس، خبرنگار اجتماعی روزنامه اعتماد، پرسیده است آیا از فوت بیماران که ۴ روز قبل از اعلام شما اتفاق افتاد، بی‌خبر بودید؟ رییس کمیته اطلاع‌رسانی کرونا پاسخ روشنی نمی‌دهد و برای فرار از سوال خبرنگار، به همین اظهارنظر اکتفا می‌کند که او ۴۵ دقیقه بعد از دریافت نتیجه آزمایش، خبر شناسایی و ابتلا را اعلام کرده است.

رییس کمیته اطلاع‌رسانی کرونا درباره دسترسی و تعداد کیت تشخیص ویروس جدید کرونا گفته است کیت در اختیار بیمارستان قرار نمی‌گیرد، بلکه نمونه ترشحات ریه فرد مشکوک را رابطان بهداشتی به انستیتو پاستور ارسال می‌‌کنند. تا این لحظه، ایران در ۴ مرحله، از سازمان بهداشت جهانی کیت تشخیص دریافت کرده است، که آخرین محموله ۲ هزار کیت بود و روز جمعه به ایران رسید.

به گفته این مقام مسئول، ایران هیچ کمبودی از لحاظ کیت ندارد و تاکنون، همه موارد مشکوک با کیت سازمان بهداشت جهانی آزمایش شده‌اند. او همچنین خبر ۳۰۰ مورد ابتلا به ویروس را که خبرگزاری فرانسه منتشر کرده است رد کرده و گفته قطعا دروغ است. با این‌حال، از تعداد مبتلایان به کرونا در قم عددی نداده و خبرنگار را به بازدید از بیمارستان کامکار قم ارجاع داده است.

در آستانه قرنطینه؛ مرجع رسانه‌ای اطلاع‌رسانی درباره کرونا کجاست؟

 

روزنامه شرق درباره بحران اطلاع‌رسانی گزارش داده است که با وجود انتشار خبرهای نگران‌کننده و فضای پرالتهاب جامعه، مسئولان وزارت بهداشت بیشتر در توییتر فعال‌اند و نه سخنگویی وجود دارد، نه پایگاه فعالی برای اطلاع‌رسانی.

به گزارش شرق، پیش‌تر در جلسه با معاونت رسانه‌ای وزارت ارشاد، رسانه‌ها از نبودِ منبعی واحد و سخنگویی مشخص برای اطلاع‌رسانی درباره کرونا انتقاد کرده بودند، ولی با گذشت سه هفته و در ششمین روز قطعی شدن ورود کرونا به کشور، نه تنها سخنگوی مشخصی وجود ندارد بلکه در عمل، هر مسئولی توضیح‌های خود را ارائه می‌دهد. مسئولان وزارت بهداشت در صفحه‌های شخصی خود در توییتر به اطلاع‌رسانی مشغول‌اند.

به نوشته شرق، تشتت منابع خبری و این نحوه اطلاع‌رسانی باعث شده است حتی خبرنگاران با خبرهای متفاوت و ضدونقیض روبه‌رو شوند و تشخیص خبرهای صحیح از جعلی دشوار باشد.

ارز بخریم یا نخریم

بر اساس گزارش روزنامه ایران از راسته فردوسی، بازار ارز بعد از تصمیم اف.ای.تی.اف و بازگشت ایران به فهرست سیاه، بسیار ملتهب است. نرخ ارز در بالاترین جهش خود قرار دارد و اغلب افرادی که نگران‌اند پولشان از ارزش بیفتد سوال دارند که «ارز بخریم یا نخریم؟»

رشد نرخ ارز در روزهای اخیر باعث شده است مراجعه‌کنندگان به بازار، اعم از فعالان حرفه‌ای و غیرحرفه‌ای بازار ارز، تصور کنند ارز گران می‌شود و آن‌ها سود می‌کنند. شماری از سرمایه‌گذاران غیرحرفه‌ای صرفا به‌دلیل حفظ ارزش ریال، ارز می‌خرند و اکنون، مترصدند دلار و یورو بخرند.

گروه اقتصادی روزنامه دولتی ایران در این گزارش، با اشاره به اظهار‌نظر همتی، رییس بانک مرکزی، که گفته بود «در دام سوداگران ارزی نیفتید»، در پاسخ به سوال خرید ارز، توصیه کرده است با توجه به بازده کمتر بازار ارز در مقایسه با بازار بورس و مسکن در بلندمدت، پاسخ قاطع «خیر» است.

اول این‌که چون نرخ سوددهی ارز از نرخ تورم کمتر است و دوم این‌که ریسک مداخله بانک مرکزی هست که یک‌باره با تزریق ارز، بازار را تنظیم کند و نرخ ارز را کاهش دهد. روزنامه ایران سخنان دیروز همتی را سیگنالی جدی دانسته است.

چرا کاروان ۱۰۰ نفره به برلیناله فرستادید؟

در جشنواره برلیناله امسال، سینمای ایران با سه فیلم «شیطان وجود ندارد» از محمد رسول‌اف، «نامو» از نادر ساعی‌ور و فیلم «یلدا» ساخته مسعود بخشی حضور دارد.

این روزنامه وابسته به سپاه پاسداران در یادداشت صفحه نخست به وزارت ارشاد و مدیران سینمایی کشور معترض شده است که با وجود این‌که این فیلم‌ها از نهادهای قانونی مجوز ساخت نگرفته‌اند، چرا کاروان سینمایی ایران با ۱۰۰ نفر راهی این جشنواره می‌شود؟ 

روزنامه جوان سابقه حضور فیلم‌های ایرانی در جشنواره برلیناله را کاملا سیاسی توصیف کرده و معتقد است جشنواره فیلم برلین رویکردی ضد جمهوری اسلامی دارد چون به فیلمی مثل «تاکسی» ساخته جعفر پناهی جایزه داده است.

روزنامه سپاه پاسداران همین‌طور از برخورد امنیتی با آنکه لویکه، نماینده جشنواره برلین، نوشته است که پیش‌تر به ایران می‌آمد و فیلم‌ها را می‌دید و برای جشنواره انتخاب می‌کرد. اما در سال ۱۳۹۵، وقتی با نسخه‌هایی از فیلم‌های منتخب به برلین بازمی‌گشت، در فرودگاه بازداشت شد و نیروهای امنیتی چمدان لویکه را ضبط کردند و او بدون فیلم‌ها، ایران را ترک کرد.

از آن پس، فیلمسازانی که می‌خواهند فیلمشان در جشنواره برلین نمایش داده شود، باید خودشان فیلم را به جشنواره ارسال کنند. به نوشته جوان، شرط انتخاب فیلم‌ها این است که آثار نباید به هیچ عنوان دولتی یا حاکمیتی باشند یا از نهادهای دولتی مجوز ساخت گرفته باشند.

اکنون، روزنامه سپاه پاسداران از مسئولان وزارت ارشاد توضیح می‌خواهد که حضور سینماگران ایرانی در جشنواره‌‌ای با رویکرد ضد‌ایرانی چه لزومی دارد؟ 

روزنامه‌نگار
تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More