شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۱۹ اسفند

ناقوس مرگ

عکس نخست اغلب روزنامه‌های امروز ایران به بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، اختصاص دارد. وال استریت ژورنال خبر داده است که برادر پادشاه و ولیعهد سابق عربستان سعودی همراه ۳ شاهزاده دیگر بازداشت شدند چون تلاش داشتند با حمایت ارتش، علیه ملک سلمان و پسرش کودتا کنند.

روزنامه دولتی ایران با تیتر «خانه‌تکانی در کاخ سلطان»، سازندگی با تیتر «حذف رقبای بن سلمان» همراه با روزنامه‌های اعتماد و ابتکار بر این تحلیل تاکید دارند که «جنگ جدید قدرت در خاندان سلطنتی» به راه افتاده و بن سلمان به دنبال «حذف موانع سلطنت» است. 

تحلیلگران و یادداشت‌نویسان فرضیه‌های احتمالی آغاز دستگیری‌ها در عربستان سعودی را بررسی کرده‌اند و قاسم محبعلی هم یادداشتی در این مورد در روزنامه ایران دارد.

از نگاه محبعلی، یکی از فرضیه‌های مطرح نقشه کودتایی است که با حمایت آمریکا، علیه بن سلمان صورت گرفته است. محبعلی نوشته است ولیعهد سعودی با وجود قدرت داخلی، با چالش‌هایی در خارج از مرزهای کشورش مواجه است، از جمله پرونده جمال خاشقجی، به همین دلیل اگر آمریکا به حمایت از فردی در بدنه خاندان سلطنتی سعودی برآید، آن فرد «بن عبدالله» خواهد بود.

اما برویم سراغ خبر مهم‌تر یعنی شیوع کرونا در کشور که همچنان روند ابتلا و آمار فوتی‌ها رو به افزایش است، به‌گونه‌ای که روزنامه جهان صنعت با تیتر «ناقوس مرگ»، نسبت به وضعیت وخیم در شهرهای شمالی کشور هشدار داده است. با این حال، هیچ شهری هنوز قرنطینه نشده است.

سرمقاله جهان صنعت تیتر زده است «مسئولان را قرنطینه کنید». نویسنده از مدیریت ضعیف بحران کرونا و باز و بسته شدن راه‌ها در ایران نوشته است که از روز اول شیوع کرونا، قرنطینه را تصمیمی قرون وسطایی دانستند و اعلام کردند قرار نیست هیچ شهری قرنطینه شود و اکنون که بیماری همه استان‌ها را درگیر کرده، نظرها برگشته است. با این‌حال روزی راه‌ها را می‌بندند و فردایش باز می‌کنند، آشفته‌بازاری که مدیران نه می‌دانند چطور اوضاع را آرام کنند و نه اجازه می‌دهند کسانی که توانایی دارند وضعیت را به ثبات برسانند.

نویسنده جهان صنعت درگیری‌های اخیر مردمی در شهرهای شمالی را ناشی از ناکارآمدی حکومت می‌داند و نوشته است وقتی مسئولان حکومت نمی‌توانند تصمیمی قاطع برای بهبود اوضاع بگیرند، مردم به جان هم می‌افتند. از نگاه نویسنده، مسئولان از وضع موجود زیاد هم ناراضی نیستند چون وقتی مردم به جان هم بیفتند، ممکن است بی‌کفایتی آن‌ها قدری فراموش شود.

محمد تاج‌الدین معتقد است در وضعیت فعلی، ضروری‌تر از قرنطینه شهرها، قرنطینه مدیرانی است که شجاعت اتخاذ تصمیم درست را ندارند.

دیروز، شهردار تهران از آمادگی برای استفاده از ظرفیت ۵۰ سوله بحران در پایتخت خبر داد. روزنامه ایران جزییات را از مشاور شهردار پرسیده است. غلامحسین محمدی توضیح داده که به دستور ستاد مقابله با کرونا در استان تهران، ۸ سوله با ظرفیت ۵۰۰ تخت تجهیز شده و شهرداری پیشنهاد داده است از این سوله‌ها به‌عنوان نقاهتگاه بیماران بهبود‌یافته تا زمان ترخیص و بازگشت به منزل استفاده شود.

به گفته مشاور شهردار تهران، تلاش شده است این ۸ سوله از مناطق مسکونی و پرجمعیت دور و کاملا ایزوله باشند؛ ضمن این‌که شهرداری برای برپایی ۵۰ سوله به همین منظور اعلام آمادگی کرده است.

گفتنی است وزارت بهداشت آمار کل مبتلایان را ۶۵۶۶ و بهبودیافتگان را ۲۱۳۴ نفر اعلام کرده است.

آخرین نشست اوپک برای حفظ تعادل در بازار انرژی جهانی و قیمت نفت، دیروز برگزار شد. کشورهای عضو اوپک قصد داشتند با کاهش میزان تولید نفت، جلوی سقوط قیمت را بگیرند، ولی روسیه یک‌تنه با کاهش تولید مخالفت کرد. بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، این نشست را از بدترین نشست‌های تاریخ اوپک ارزیابی کرد.

روزنامه جوان، وابسته به سپاه پاسداران، مخالفت روسیه با کاهش تولید نفت را «ضربه کاری روس‌ها به سعودی» تعبیر کرده است. جوان بی‌اعتنا به تاثیر سقوط قیمت جهانی نفت بر اقتصاد ایران، از دلایل مخالفت روس‌ها نوشته و راهبرد روسیه را تبیین کرده است.

ایمان ناصری، مدیرکل خاورمیانه موسسه مشاوران بازار نفت، درباره تبعات این اتفاق برای ایران به روزنامه شرق گفته است ایران به‌دلیل شرایط تحریم، تاکنون مجبور بود نفت خود را با تخفیف‌های بالا و به یک حلقه خاص، محدود و کوچک خریداران عرضه کند که ریسک تحریم آمریکا را به‌دلیل بهره‌مندی از تخفیف‌های بالای ایران می‌پذیرفتند. اتفاقی که می‌افتد این است که درآمد ایران از میزان کم فعلی، چه در فروش نفت خام و چه فرآورده‌های نفتی، کمتر می‌شود.

او شرایط ایران را در صورتی که تحریم‌ها برداشته شود، مشابه عربستان سعودی توصیف می کند، ایران هم مجبور است وارد بازی جنگ قیمت و سهم‌گیری از بازاری شود که مازاد تولید دارد و زیر قیمت بازار قیمت دهد تا برای خود بازاری دست‌و‌پا کند.

از نگاه ناصری، خروج روسیه از توافق اوپک پلاس به این معناست که هر کشوری بتواند با تولید بیشتر در شرایط کاهش قیمت، درآمد خود را حفظ کند. در این شرایط، تولیدکنندگانی که هزینه تولید‌شان بالاست به‌اجبار از بازار خارج می‌شوند و سهم بازیگران به‌جای میزان سهمیه‌بندی اوپک، به سهم‌بری بر مبنای تولید در شرایط قیمت پایین تغییر می‌کند.

نفت، اوپک و کرونا

نرسی قربان، کارشناس انرژی، در یادداشتی در روزنامه دولتی ایران پیش‌بینی کرده است اگر کشورهای عضو اوپک به روند تولید فعلی ادامه دهند، با توجه به گسترش بیماری کرونا که به رکود اقتصادی در جهان و کاهش تقاضا برای نفت منجر شده، ممکن است شاهد سقوط قیمت نفت به زیر ۴۰ دلار هم باشیم.

به نوشته این کارشناس انرژی، این قیمت بسیار پایین‌تر از بودجه‌ای است که کشورهای عضو اوپک برای نفت پیش‌بینی کرده‌اند. به‌عنوان مثال، عربستان سعودی به‌دلیل جنگ در یمن و فروش قسمتی از سهام آرامکو، برای بودجه‌اش نفت ۸۰ دلاری لازم دارد، در حالی‌که روسیه می‌تواند نفت حدود ۴۰ دلاری را نیز تحمل کند.

نرسی قربان حدس می‌زند روسیه به‌دنبال خارج کردن نفت‌های گران، از جمله نفت شل، از بازار است و از منظر سیاسی، می‌خواهد نفت ارزان جلوی رکود آمریکا را بگیرد و با کاهش قیمت بنزین در آن کشور، به انتخاب مجدد ترامپ کمک کند و در این مورد، با ترامپ به توافق رسیده است.

با این‌حال، این کارشناس انرژی معتقد است در شرایط کنونی، اعلام تولید واکسن بیماری کرونا در شش ماه آینده به‌مراتب بیشتر از جلسات اوپک و غیراوپک بر قیمت نفت اثرگذار است.

ضربه کاری روس‌ها به سعودی

روزنامه سپاه پاسداران، برخلاف دولت، وزیر نفت و متخصصان بازار انرژی، از نتیجه نشست اوپک راضی به نظر می‌رسد و از فروپاشی قدرت اوپک استقبال کرده است.

روزنامه جوان مخالفت روسیه با کاهش تولید را ضربه بسیار سختی به عربستان سعودی توصیف کرده است. این روزنامه بی‌اعتنا به این‌که با تحریم نفتی ایران، روسیه سهم ایران را در اوپک گرفته است، از موضع روسیه به‌دلیل مقابله با آمریکا و عربستان سعودی، حمایت می‌کند.

جوان در تبیین راهبرد روسیه نوشته روس‌ها بر این باورند که از سویی، کاهش عرضه اوپک پلاس و افزایش موقتی چرخه‌ قیمت به سود آمریکاست و از سوی دیگر، مشارکت در کاهش عرضه و در نتیجه، کمک به افزایش عرضه نفت شیل به معنی بالا بردن احتمال متوسل شدن آمریکا به تحریم علیه کشورهای دیگر برای جایابی نفت خود است.

بنا بر تحلیل روزنامه سپاه پاسداران، روسیه مطمئن است عربستان سعودی و اوپک ناگزیر به کاهش عرضه روی خواهند آورد و چند صباحی که بگذرد و اوپکی‌ها از نفس بیفتند، یک‌طرفه عرضه را کاهش می‌دهند و روسیه «سواری رایگان» می‌گیرد.

جوان به تبعات این موضوع برای ایران هیچ اشاره‌ای نکرده و تنها از ضربه کاری به عربستان سعودی خشنود است.  

جنگ کورکورانه با کرونا ممنوع

مدیرمسئول روزنامه رسالت در سرمقاله این روزنامه نوشته است: «تقریبا هر روز یک پیام تسلیت برای دوستانم می‌فرستم، دوستانی که عزیزترین عضو خانواده‌شان غریبانه از دنیا رفت و حتی نتوانستند عزیزشان را تشییع یا مراسم عزاداری برایش برپا کنند.»

به نوشته مدیرمسئول رسالت، هرچند هنوز توزیع امکانات نسبت مستقیمی با نزدیکی به مرکز دارد، لااقل این ویروس مسئول و غیرمسئول را به یک چشم نگاه می‌کند.

مسعود پیرهادی در انتقاد از آمارهای متناقض نوشته است حتی محرمانه‌ترین خبرها را در دنیای امروز نمی‌شود پنهان کرد و تصور این‌که بشود کم را زیاد گفت و زیاد را کم ساده‌انگارانه است و به شعور مخاطب برمی‌خورد.

مدیرمسئول روزنامه رسالت خطاب به مسئولان نوشته است مردم را به معنای واقعی کلمه محرم بدانیم و آمار واقعی بدهیم، نه کم و نه زیاد؛ و خطرهای شیوع کرونا و اقدام‌های لازم را تبیین کنیم.

پیرهادی تاکید کرده است جدی گرفتن و همراهی عمومی لحظه‌ای و آنی اتفاق نمی‌افتد، نیاز به یک روند دارد. اگر مردم همراهی نمی‌کنند، به این دلیل است که مسئولان را شماتت می‌کنند چرا به‌موقع و به مقدار لازم نگفتند و نشنیدند و اقدام نکردند.

ناقوس مرگ نواخته شد؛ آمارهای رسمی واقعی نیست

روزنامه جهان صنعت از اوضاع وخیم شیوع کرونا در شهرهای شمالی گزارش داده و با مهرداد لاهوتی، نماینده استان گیلان در مجلس، گفت‌و‌گو کرده است.

به گفته لاهوتی، استان گیلان به دو دلیل نسبت به شهرهای دیگر شرایط وخیم‌تری دارد؛ یکی این‌که تعداد زیادی از مردم استان مبتلا شدند و دیگر این‌که مسافرانی که وارد استان شدند یا مشکوک به کرونا بودند یا ناقل.

به گفته لاهوتی، نیاز امروز کادر درمانی استان ساخت بیمارستان صحرایی با حداقل ۴۰۰ تخت خالی است. این نماینده مجلس خبر داده است شب گذشته، فردی در بیمارستان‌ها دنبال تخت خالی می‌گشت، اما موفق نشد و جانش را از دست داد.

لاهوتی همچنین با انتقاد از مدیریت ضعیف مسئولان و قرنطینه نشدن قم، گفته است قم قرنطینه نشد و اکنون باید هرچه سریع‌تر تمام استان‌های کشور را تا پایان فروردین‌ماه قرنطینه کنند. از نگاه این نماینده مجلس، باید حتما کل کشور را قرنطینه یا عبور‌و‌مرور را محدود کنند.

به گفته لاهوتی، سیلی از جمعیت در حال مرگ‌اند و نباید به آمارهای رسمی کشور دل خوش کنیم، زیرا این آمارها واقعی نیست.

گیلان را قرنطینه کنید، قبل از آن‌که جلوی هر خانه یک تابوت ببینیم

دیروز، محمدحسین قربانی، نماینده تام الاختیار وزیر بهداشت، در جلسه شورای شهر رشت خبر داد که تا شنبه شب، بیش از ۲۰۰ نفر در استان گیلان در اثر ابتلا به ویروس جدید کرونا فوت کرده‌اند و بین ۸۰۰ تا ۹۰۰ نفر مبتلا هستند.

قربانی در گفت‌و‌گو با روزنامه شهروند، جزییات بیشتری داده است. به گفته نایب اول کمیسیون بهداشت در مجلس، در هفته‌های اخیر، ۴۵۰۰ نفر به‌دلیل بیماری‌های تنفسی به مراکز درمانی مراجعه کرده‌اند که حدود ۱۸۹۰ نفر بستری شده‌اند.

قربانی شرایط درمانی در گیلان را نگران‌کننده توصیف کرده و گفته تعداد تخت‌های بیمارستانی ویژه مبتلایان به کرونا در استان کم است و تخت‌های بخش آی‌سی‌یو باید افزایش پیدا کند.

به گفته قربانی، در حال حاضر، تمام بیمارستان‌های استان گیلان به اضافه چهار بیمارستان خصوصی بیماران مبتلا به کرونا و مشکوک به این بیماری را پذیرش می‌کنند؛ ضمن این‌که امروز، بیمارستان صحرایی در رشت راه‌اندازی شده است که ظرفیت ۱۲۰ تخت دارد و فعلا ۸۰ تخت آن آماده بهره‌برداری است.

نماینده تام الاختیار وزیر بهداشت تاکید کرده گیلان کانون بحران است و اگر گیلان قرنطینه نشود، بسیاری از مردم شهر آسیب خواهند دید. قربانی گفته است: «گیلان را قرنطینه کنید، قبل از آن‌که جلوی هر خانه یک تابوت ببینیم.»

قربانی انتقاد کرده است که «ظاهرا هنوز برای آقایان، حساسیتی درباره شرایط گیلان ایجاد نشده است». شاید این سخن بیراه نباشد، چرا که علی‌رغم این آماری که نماینده وزارت بهداشت در گیلان اعلام کرده است، روزنامه دولتی ایران همچنان مازندران را با ۶۰۶ بیمار قطعی کرونا، سومین استان بعد از قم و تهران، از لحاظ میزان شیوع کرونا معرفی می‌کند.

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More