شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۲۷ آبان‌ماه

مردم معترض‌اند

امروز صبح، عابرانی که مقابل کیوسک مطبوعات سر می‌گردانند تا میان تیترهای صفحه‌های نخست روزنامه‌ها، خبری از وقایع روز گذشته بخوانند، اما متعجب می‌شوند از این‌که تیترها و عکس‌های یک روز آرام برفی زینت‌بخش اغلب روزنامه‌هاست، بدون خبر و گزارشِ عکسی از اعتراض‌های دو روز گذشته، رویدادهایی که مردم یا در خیابان شاهدش بودند یا ویدیوها و تصاویرش را در رسانه‌های اجتماعی دیده‌اند. برخی شهروندان حتی پیامک‌هایی دریافت کردند که تهدیدشان می‌کرد حضورشان در تجمع غیرقانونی روز جاری مصداق اخلال در نظم عمومی و مشمول برخورد قانونی است. 

معترضان دیروز چند خیابان و بزرگراه‌ را بسته بودند اما کیهان نوشته است «برف آمد، خیابان‌ها قفل شد». جوان در گوشواره صفحه، به اعتراض‌ها اشاره کوتاهی کرده و تایید کرده است که دیروز در تهران و برخی شهرهای کشور، تجمع‌هایی در اعتراض‌ به افزایش قیمت بنزین شکل گرفت و در ادامه خبر داده است که در برخی جاها اعتراض‌ها به خشونت کشیده شد. روزنامه شرق اما نه در صفحه اول، بلکه در صفحه‌های میانی گزارش میدانی دارد از حال‌و‌هوای دیروز تهران و نوشته است «برف نیست، مردم راه‌ها را بستند» و اعتماد از تلاقی «برف و بنزین» نوشت. 

سردبیران برخی روزنامه‌ها کمتر عکسی از تجمع‌های مردم منتشر کردند. وطن امروز تنها روزنامه‌ای است که با تیتر درشت در نیمه تای صفحه نخست تیتر زده است «مردم معترض‌اند» اما این روزنامه هم از تجمع مردم و شعارهای اعتراضی ننوشته است. 

خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، شب گذشته گزارشی منتشر کرد که بیشتر رسم‌الخط و نمونه‌ای است برای روزنامه‌ها که چطور باید حوادث را ببینند (بگوییم وارونه کنند) تا مبادا نقدی متوجه نظام شود. اغلب روزنامه‌ها گزارش فارس را تکرار کرده‌اند، کیهان اما قدری تکمیلش کرده است.  

دیروز، علی ربیعی، سخنگوی دولت، اعلام کرده بود که افزایش کرایه تاکسی نخواهیم داشت، اما روزنامه اصول‌گرای خراسان تیتر زده است «روز نقره‌داغ مسافران» و گزارش داده که افزایش قیمت بنزین کرایه‌ها و خدمات تاکسی‌ها را گران‌تر کرده است. برای نمونه، کرایه تاکسی بین‌شهری در مسیر بجنورد‌ـ‌مشهد، که پیش از این ۲۹ هزار تومان بود، دیروز به ۴۰ هزار تومان رسید. 

بیشتر انتقادها به دولت از سوی رسانه‌های اصول‌گراست که می‌پرسند چرا حالا و چرا به این شکل؟ غیر از سرمقاله روزنامه سیاست روز به قلم محمد‌‌علی حبیبی، گزارش تحلیلی کیهان با عنوان «وقت‌نشناسی دولت در اجرای طرح افزایش قیمت بنزین»، دولت را سرزنش می‌کند. کیهان خط توطئه را همچنان رصد می‌کند و نوشته است: «این سوال و ابهام جدی وجود دارد که در شرایط فعلی کشور و منطقه، چنین تصمیم مهم و بزرگی در حوزه اقتصاد، با توجه به تبعات منفی اجتماعی و ملاحظات امنیتی که دارد، چرا الان گرفته شده و آیا احتمال نفوذ در میان تصمیم‌سازان نیست؟!»  

با این حساب، کیهان یکی از سران سه قوه را نفوذی دشمن خوانده که با افزایش نرخ بنزین در شرایط پرآشوب منطقه، بحران آفریده است. از آن‌جا که رییس دو قوای مقننه و قضاییه از اصول‌گرایان‌اند، نفوذی دشمن به تعبیر کیهان، شخص رییس‌جمهوری است.  

هرچند نوبخت و دیگر اعضای کابینه تاکید کرده‌اند که «این تصمیم نظام بوده است»، روزنامه مستقل به نقل از عضو کمیسیون اقتصادی مجلس خبر از «احضار روحانی به مجلس» داده است.  

حسن امیدوار، جامعه‌شناس، معتقد است شرایط دماسنج‌های اجتماعی جامعه نشان می‌دهند که باید شاهد طوفان‌های اجتماعی احتمالی باشیم. این جامعه‌شناس در یادداشتی در روزنامه مستقل، از مخاطرات اجتماعی افزایش بهای بنزین نوشته است. 

اما بشنوید از بارش برف پاییزی که هرچند ناگهانی نبود، باز هم مدیران شهری را غافلگیر کرد. مدیرکل خدمات امور شهری شهرداری تهران می‌گوید برای شرایط برفی تمرین نداریم و به کنایه گفته است «نمی‌توان برف را در هوا با تیر زد». اصغر عطایی گفته برف طبیعی است و باید روی زمین بنشیند، راه‌حل شن و نمک‌پاشی مستمر در طول روز برفی است. با این حال، روزنامه دنیای اقتصاد ماجرا را سوال‌برانگیز دانسته و آمادگی نداشتن عوامل شهرداری را توجیه‌ناپذیر خوانده است.  

برویم سراغ خبرهای بیشتر در روزنامه‌خوانی امروز. 

ترافیک خودخواسته در روزی دشوار

 

گزارش میدانی شرق از حوادث روز گذشته با این پرسش همراه است که «آیا صدای مردم شنیده می‌شود؟» 

مجری رادیو دلیل ترافیک شدید و بسته شدن راه‌ها را بارش برف می‌داند و همه را به گردن شهرداری می‌اندازد، اما شنونده‌ای از یکی از شهرهای شمالی کشور پیامی می‌فرستد که «این‌جا برف خیلی زیاد اومده. اما برف ترافیکی نداره...» مجری از مردم می‌خواهد همه چیز را به هم ربط ندهند.   

گزارشگر شرق از قول شهروندی می‌نویسد «راه بسته است، برف نیست، مردم صدایشان درآمده»، شوک یک‌روزه تمام شده است و مردم حالا به خیابان‌ها آمده‌اند تا با صدای بلند به گرانی بنزین اعتراض کنند بلکه شنیده شود.  

به گزارش شرق، مردم راه را بسته بودند، با این حال، کسی به ترافیک معترض نیست. مردم فقط از بسته بودن مسیرهای مختلف می‌گویند. از اتوبان امام علی و اتوبان صدر و گیشا تا مهرشهر کرج، از همه جا خبر رسیده است که مردم به خیابان‌ها آمده‌اند.  

به نوشته روزنامه شرق، این برف نیست که خیابان را بند آورده است بلکه خودروها خودخواسته توقف کرده‌اند و دیگران هم همراهی می‌کنند.  

شرق از قطع اینترنت در برخی مناطق خبر می‌دهد. از سنگ‌هایی که در خیابان‌ها ریخته و از مردمی می‌گوید که موقع ضبط فیلم‌ها و ویدیوها برای تایید رسمی فیلم‌ها، تاریخ و مکان را اعلام می‌کنند. 

مردم از آشوبگران فاصله بگیرند

 

روزنامه کیهان اعتراض‌ها و تجمع‌های مردم در دو روز گذشته را به «گلایه» تعبیر کرد و نوشته است گلایه‌ها به جای خود، مردم از آشوبگران فاصله بگیرند.  

کیهان تجمع‌های اعتراضی به افزایش نرخ بنزین را در نتیجه دست به دست شدن خبر اعتراض‌‌ها در رسانه‌های اجتماعی می‌داند که زمینه‌ای شد تا در برخی شهرها تجمع‌هایی شکل بگیرد.  

کیهان اعتراض‌ها را تجمع دسته‌های ۱۰۰ تا ۱۵۰ نفره توصیف کرده که در برخی شهرها با پادرمیانی مردم و پلیس پایان یافته اما تایید کرده است که در مناطقی از استان‌های خوزستان، سیرجان و کرمان، ترافیک ناشی از اعتراض‌ها همچنان وجود دارد.  

به ادعای روزنامه کیهان، اعتراض مشهد فاقد شعارهای سیاسی بوده و فقط مربوط به افزایش ناگهانی قیمت بنزین بوده است.  

روزنامه کیهان تلویزیون‌های خارج از کشور، از جمله ایران اینترنشنال و بی‌بی‌سی فارسی، را متهم کرده است که مردم را به اعتراض و حضور در تجمع‌ها تشویق و تحریک کردند. کیهان از این‌که تلویزیون ایران اینترنشنال تمام برنامه‌های خود را بر ایران متمرکز کرده عصبانی و مدعی است ویدیوهایی که کاربران از ایران برای این تلویزیون ارسال کردند ساختگی و آرشیوی بوده است. 

jomhouri
طرح دولت غیرکارشناسی و محکوم به شکست است

 

سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی طرح اصلاح قیمت بنزین با هدف تخصیص درآمد حاصله به ۱۸ میلیون خانوار ایرانی را طرحی به‌وضوح کارشناسی‌نشده دانسته است.  

گفته شده است ۶۰ میلیون نفر نیازمند دریافت یارانه‌اند و علاوه بر یارانه قبلی، باید یارانه جدید دریافت کنند. به نوشته جمهوری اسلامی، این یعنی طرح قبلی پرداخت یارانه به‌کلی اشتباه و زیانبار بوده، چرا که نه تنها جمعیت نیازمندان یارانه‌بگیر را کاهش نداده است، بلکه اکنون ۶۰ میلیون نفر نیازمند دریافت یارانه بیشترند.  

روزنامه جمهوری اسلامی ادعای عادلانه کردن توزیع یارانه‌ها و احقاق حقوق محرومان را ادعاهایی پوچ و بی‌معنی و فاقد پشتوانه علمی می‌داند.  

به نوشته این روزنامه، دولت در حالی به راهکار تنبلانه یارانه‌دهی روی آورده است که سال‌هاست از تامین هزینه طرح‌های زیربنایی، اشتغال‌زا و عام‌المنفعه کاسته و سرمایه‌گذاری عمرانی و توسعه‌ای را معطل نگه داشته است تا یارانه پرداخت کند.  

روزنامه جمهوری اسلامی در ادامه افزوده است طرح کنونی بی‌پایه و اساس و محکوم به شکست است، چرا که دولت وعده داده است به هر خانوار ۲۰۰ هزار تومان می‌پردازد ولی نمی‌داند درآمد دولت از افزایش قیمت بنزین چقدر خواهد بود. 

روش و زمان گرانی بنزین غلط بود

 

محمد رویانیان، رییس ستاد حمل‌و‌نقل و سوخت در دولت نهم، به روزنامه وطن امروز گفته است دولت روحانی در انتخاب روش و زمان گرانی بنزین بی‌سلیقگی کرد.  

رویانیان، که تجربه سهمیه‌بندی در سال ۸۶ را در کارنامه دارد، از اقناع‌سازی و ایجاد زیرساخت قبل از سهمیه‌بندی می‌گوید و این‌که تلاش شود شوک روانی ناشی از گران شدن بنزین و آزادسازی قیمت مدیریت شود. با ساخت برنامه‌های تلویزیونی، اطلاع‌رسانی و مصاحبه با رسانه‌ها، توجیه تاکسی‌ها و آژانس‌ها سعی شود فضای عمومی برای چنین سیاستی آماده شود.  

رویانیان از دولت روحانی انتقاد کرده است که نباید زیرساخت‌هایی مانند کارت هوشمند سوخت را از بین می‌برد چون با بی‌اثر کردن کارت سوخت، عملا فضا برای قاچاقچی‌ها باز شده است، ضمن این‌که کارت سوخت بخش لاینفک زندگی مردم شده بود. دولت روحانی در حالی کارت سوخت را حذف کرد که برای جا انداختن این سیستم، هزینه‌های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی زیادی شده بود، آن هم با دلار ارزان. مملکت با حذف کارت سوخت ضرر کرد. 

به گفته رویانیان، افزایش قاچاق سوخت باعث شده است دولت دوباره به سهمیه‌بندی روی آورد. رویانیان اعتقاد دارد مدیریت مصرف سوخت سیاستی کاملا درست و ضروری است، چرا که باید از مصرف بی‌رویه جلوگیری کرد، اما روش دولت غلط بود. شوک ناگهانی و غافلگیرانه بار روانی زیادی بر جامعه دارد و بیش از تورم واقعی، باعث ایجاد تورم روانی می‌شود.    

دیروز عوامل شهرداری کجا بودند؟

 

به گزارش دنیای اقتصاد، سازمان هواشناسی از ۴ روز قبل تغییرات جوی و بارش برف را پیش‌بینی کرده بود. با این حال، شهروندان از صبح روز شنبه، به‌دلیل لغزندگی معابر اصلا نتوانستند از محله خود خارج شوند، چون شهرداری شن‌پاشی و نمک‌پاشی نکرده بود.  

به نوشته دنیای اقتصاد، کوتاهی عوامل شهرداری در برف‌روبی و پاکسازی معابر سوال‌برانگیز و توجیه‌ناپذیر بود. شهرداری در مناطق شمالی تهران غایب و حضورش در مناطق جنوبی کمرنگ بود. 

به گزارش دنیای اقتصاد، برخلاف شهرداری، شهروندان هشدارهای هواشناسی را کاملا جدی گرفته بودند و با پوشش زمستانی و انتخاب خودروی شخصی در معابر تردد می‌کردند. دنیای اقتصاد در تحلیل بی‌عملی شهرداری دو سناریو را مطرح می‌کند.

اول این‌که در شهرداری تهران، برای مواجهه با یک روز برفی، با وجود اعلام قبلی هواشناسی، مدیریت واحدی وجود ندارد.  

دوم این‌که عوامل اجرایی شهرداری به‌جای تطبیق با شرایط پیش‌بینی‌نشده، همچنان به همان شیوه سنتی عمل می‌کنند و تا میانه آذرماه، انتظار بارش برف ندارند یا تصور می‌کردند مردم در اولین روز اجرای طرح سهمیه‌بندی بنزین، با خودروی شخصی تردد نمی‌کنند.  

گفتنی است این دومین بار است که شهرداری کنونی تهران از شهروندان نمره مردودی می‌گیرد. در سال ۹۶ هم مشابه این اتفاق رخ داد و شهرداری برای ناکارآمدی و ضعف عملیاتی‌اش، هنوز تدبیری نیندیشیده است.   

فیلم «چشم‌‌و‌‌گوش‌‌بسته» فقط کاباره ندارد

 

فیلم سینمایی «چشم‌و‌گوش‌بسته» به کارگردانی فرزاد موتمن و با بازی امین حیایی، بهرام افشاری، آناهیتا درگاهی و مانی حقیقی اکران شد. روزنامه اصول‌گرای جوان آن را کمدی مبتذل و یک فیلم‌فارسی کامل خوانده که فقط کاباره از آن حذف شده است.  

جوان با این تیتر که «فیلم‌ساز روشنفکر هم مبتذل‌ساز شد»، نوشته است چه اتفاقی افتاد که فرزاد موتمن، سازنده فیلم‌های «شب‌های روشن» و «خداحافظی طولانی»، فیلم «چشم‌و‌گوش‌بسته» را ساخته است؟  

از نگاه گزارشگر این روزنامه، موتمن در فیلم قبلی‌اش در ژانر کمدی، «پوپک و مش ماشاالله»، موفق نبود، پس چرا باید فیلمی بسازد که ارزش سینمایی ندارد.  

روزنامه جوان در حالی به موتمن حمله می‌کند که به خزعبل‌سازی روی آورده است که کارگردانان مستقل از رفتار سلیقه‌ای وزارت ارشاد می‌نالند و بسیاری از فیلم‌های اجتماعی و سیاسی در سال‌های اخیر به تیغ سانسور یا توقیف گرفتار شده‌اند.

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More