شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۱۸ آذر

مردم، قربانیان بودجه استقامتی ۹۹

رمزگشایی از بودجه ۹۹ و بررسی ویژگی‌های آن توجه اغلب روزنامه‌های امروز را به خود جلب کرده است. «بودجه استقامتی» نامی است که رییس‌جمهوری روی بودجه سال آینده گذاشته است، اما صاحب‌نظران در رسانه‌ها معتقدند مردم بیش از دولت قرار است متحمل فشار و سختی‌های ناشی از این بودجه شوند و حتی برخی کارشناسان می‌گویند مردم تنها قربانیان دشواری‌های بودجه استقامتی خواهند بود.

به گزارش کیهان، سهم شرکت‌های دولتی از بودجه ۷۵ درصد کل بودجه است، در حالی‌که میزان مالیاتی که این شرکت‌ها پرداخت می‌کنند حدود ۳/۵ درصد کل درآمد مالیاتی است. ایرادهای کیهان به بودجه کاملا معطوف به غیر‌شفافی بودجه شرکت‌ها و بانک‌های دولتی است در حالی‌که دو سوم کل بودجه را تشکیل می‌دهند.

کیهان نوشته با این‌که کشور در جنگ اقتصادی است، بودجه دستگاه‌های دولتی نسبت به سال جاری ۱۶/۴ درصد افزایش یافته است و مالیاتی هم که قرار است پرداخت کنند فقط ۰/۳۹ درصد از کل درآمدشان است، یعنی کمتر از نیم درصد!

روزنامه فرهیختگان با تیتر «بلوف اصلاحات بودجه»، از ۶ حفره بودجه سال آینده نوشته است و در مورد ادعاهای دولت و سازمان برنامه و بودجه درباره اصلاح ساختاری متناسب با شرایط تحریمی را ابراز تردید کرده است.

روزنامه آرمان ملی هم در بررسی نقاط ضعف لایحه بودجه سال آینده، به سهم صندوق توسعه ملی اشاره کرده که به حداقل رسیده است و ۲۰ درصد بیشتر نیست، در حالی‌که طبق برنامه ششم توسعه، این رقم در سال ۹۹ باید به ۳۶ درصد می‌رسید.

حرف و حدیث‌ها درباره بودجه زیاد است که در ادامه بیشتر خواهید خواند.  

اما بشنوید از شوخی روزنامه‌های امروز با تعداد بالای ثبت‌نام‌کنندگان انتخابات که با عبارت‌های کنایه‌‌آمیزی چون «تشنگان قدرت» و «شوق خدمت یا حرص قدرت؟» به استقبال ۱۶ هزار نفری رفتند که شیفته نشستن بر کرسی‌های سبز مجلس‌اند.

در این بین، کیهان تیتر زده است «استعفاها در جیب، شناسنامه‌ها در دست»؛ اشاره کیهان به استعفای جمعی از نمایندگان فراکسیون امید به دنبال افزایش قیمت بنزین است که حالا همگی، به‌جز پروانه سلحشوری و محمدرضا عارف، دوباره برای کاندیدا شدن صف کشیدند.

روزنامه آفتاب یزد هم نوشته است همه نمایندگان مجلس ثبت‌نام کردند، منهای ۱۶ نفر و با این تیتر که «نمایندگی مجلس از نان شب واجب‌تر است»، از ۲۹ نماینده‌ای نوشته است که سه دوره متوالی در مجلس حضور داشتند و قاعدتا نمی‌توانستند برای چهارمین بار نماینده شوند، اما همچنان برای انتخابات نام‌نویسی کرده‌اند. اشاره آفتاب یزد به طرح اسفند‌ماه ۹۷ است که مجلس تصویب کرد، اما شورای نگهبان رد. حالا، همان نمایندگان موافق طرح «محرومیت بیش از سه دوره» برای چهارمین بار ثبت‌نام کردند.

روزنامه جوان از زاویه دیگری به موضوع پرداخته و نوشته است «این ازدحام ثبت‌نام برای ازدحام رد صلاحیت است». از نگاه روزنامه نزدیک به سپاه پاسداران، این ازدحام نه نشانه شور انتخابات است و نه مولفه‌ای برای اثبات تکلیف‌گرایی، بلکه نشانه ضعف قانونی در روند برگزاری انتخابات است، چرا که هزینه‌ زیادی بر دوش نظام می‌گذارد و روند بررسی صلاحیت‌ را دچار تاخیر و کندی می‌کند، در عین حال آمار رد صلاحیت را هم بالا می‌برد.

جوان عملکرد ضعیف مجلس فعلی را هم دلیل دیگری بر افزایش تعداد نامزدها دانسته و نوشته است بسیاری از افراد خود را با نمایندگان کنونی می‌سنجند و با خود فکر می‌کنند آیا من برای نمایندگی شایسته‌تر از او نیستم؟

اما روزنامه ابتکار برای آسیب‌شناسی مساله، سراغ مهدی مطهرنیا، کارشناس مسائل سیاسی، رفته است. مطهرنیا دلیل این سیل کاندیداها را این باور اجتماعی می‌داند که کلید رسیدن به موفقیت کسب قدرت و پست سیاسی است. این استاد دانشگاه سامانه سیاسی کشور را فاسد می‌داند که در کنار احساس بی‌عدالتی اجتماعی، عده‌ای را به این نتیجه می‌رساند که ورود به این رقابت یا احیانا موفقیت در آن دروازه ورودی موفقیت‌های اقتصادی است.

مطهرنیا درباره آن عده محدودی که ممکن است برای خدمت یا اصلاح آمده باشند، این سوال را مطرح می‌کند که آیا در سپهر سیاسی ایران، مجلس جایگاه تصمیم‌سازی دارد؟ مطهرنیا تردید دارد که حتی این عده آرمان‌گرا بتوانند کاری پیش ببرند.

مطهرنیا همچنین به اعتماد گفته اعتراض‌های اخیر حاکی از بی‌اعتمادی مردم به مسئولان است و برای همین آن‌ها برای نامزد شدن حریص شده‌اند. به‌زعم آن‌ها، اگر خودشان در راس نهادهای تصمیم‌گیرنده و نهادهای قدرت باشند، بهتر می‌توانند از حقشان دفاع کنند. این استاد دانشگاه نبودِ تحزب واقعی در کشور را یکی دیگر از دلایل این هجوم گسترده می‌داند.

برویم سراغ روزنامه‌خوانی امروز.

بودجه ماراتنی ۹۹ و سیاست سوار بر اقتصاد

هوشیار رستمی، کارشناس مسائل اقتصادی، به روزنامه ابتکار گفته است بودجه ۹۹ طبق معمول، یک سری عدد‌سازی بود و اصولا بودجه در ایران عملیاتی و مبتنی بر برنامه مشخص نیست، چون اعداد در بودجه از شرایط سیاسی کشور و تغییرات آن تبعیت می‌کنند.

از نگاه این اقتصاددان، بودجه در ایران سال‌هاست نه مقاومتی است نه استقامتی، بلکه ماراتنی است، چرا که هرچه می‌دویم به جایی نمی‌رسیم.

رستمی همچنین شعار بودجه عاری از درآمد نفتی را هم بی‌معنا می‌داند و گفته است مگر می‌شود کشور نفتی بودجه‌ای عاری از درآمد نفتی داشته باشد؟

این کارشناس اقتصادی با بررسی جزییات بودجه ۹۹، پیش‌بینی کرده است که تورم سال آینده، همانند سال جاری، بین ۴۰ تا ۴۵ درصد خواهد بود و رشد اقتصادی به احتمال خیلی زیاد منفی خواهد شد.

رستمی در ادامه تاکید کرده است مسائل اقتصادی ما در گرو مسائل سیاسی است و سیاست هر‌طور پیش برود، تاثیر بسزایی بر اقتصاد خواهد گذاشت.

دست دولت از جیب مردم کوتاه‌شدنی نیست

افزایش مجدد عوارض خروج از کشور بهانه‌ای شده است تا آفتاب یزد در گزارشی بپرسد چرا دولت با سفرهای خارجی مردم مخالف است؟ آفتاب یزد نوشته است به نظر می‌رسد دولت روحانی با هر آنچه مردم را با خارج مرتبط کند مخالف است، از اینترنت گرفته تا سفر خارجی و دسترسی به خودروی خارجی باکیفیت و حتی محصولات خارجی وارداتی که اکنون به حداقل ممکن رسیده است.

این در حالی است که شعار روحانی برای کسب رای تعامل با بیرون و شکستن حصار و دیوار دور کشور بود. اما اقدام‌های کنونی دولت برای قطع ارتباط ایرانی‌ها با جهان نگرشی است که در ۴ دهه گذشته و حتی در دولت‌های اصول‌گرا هم سابقه نداشته است.

دولت فقط زائران اربعین را در سال ۹۹ از پرداخت عوارض خروج معاف کرده است و برای زائران حج تمتع و عمره هم تخفیف ۵۰ درصدی قائل شده است.

دولت مدعی است که افزایش عوارض خروج به گردشگری داخلی کمک می‌کند. اما کارشناسان این ادعا را رد می‌کنند، چرا که افزایش عوارض در سال ۹۷ باعث کاهش سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در گردشگری شد. محمد‌رضا پوینده، مدیرعامل صندوق احیای سازمان میراث فرهنگی، هم گفته است تصمیم دولت مبنای کارشناسی ندارد و افزایش سه برابری و تصاعدی عوارض خروج از کشور، ایران را با توجه به میزان عوارض دریافتی در صدر فهرست کشورهای جهان قرار می‌دهد.

آفتاب یزد همچنین پرسیده است این عوارض خروج کجا هزینه می‌شود؟ در یک حساب سرانگشتی مشخص می‌شود با توجه به ۹ میلیون نفر خروجی که در سال ثبت شده است مجموع عوارض خروج بالغ بر ۶۰۰ میلیارد تومان می‌شود، اما دولت هیچ‌وقت پاسخ نداده که این مبلغ را کجا هزینه کرده است؟ کدام هتل به ظرفیت اقامتی کشور اضافه شده یا چه کمکی به زیرساخت گردشگری شده است؟

لایحه‌ای با کسری بودجه میلیاردی

روزنامه شرق گزارش داده است که بر اساس لایحه بودجه ۹۹، حدود ۱۰۶ هزار میلیارد تومان میان درآمدها و هزینه‌های جاری دولت اختلاف وجود دارد. دولت از مسیرهایی می‌خواهد این کسری بودجه را تامین کند، از جمله فروش ۸۰ هزار میلیارد تومان انواع اوراق مالی، برداشت ۳۰ هزار میلیارد تومان از حساب صندوق توسعه ملی، اخذ وام خارجی، فروش اموال و شرکت‌های دولتی و افزایش دریافت مالیات از عموم مردم.

اما شرق پیش‌بینی کرده حتی با همه این مسیرهای دررو، کسری بودجه ۹۹ پوشش داده نخواهد شد و دست آخر دولت ناچار به چاپ اسکناس، استقراض خارجی و آزادسازی قیمت کالاها (مانند آنچه در ماجرای گرانی بنزین شاهد بودیم) خواهد شد.

گروه اقتصادی شرق همچنین پیش‌بینی دولت درباره فروش ۸۰ هزار میلیارد تومان اوراق مالی اسلامی در سال آتی را نامعقول ارزیابی می‌کند، چرا که دولت در سال جاری نتوانست ۲۰ هزار میلیارد تومان اوراق پیش‌بینی‌شده را بفروشد، حالا چطور قرار است ۸۰ هزار میلیارد تومان اوراق بفروشد؟ ضمن این‌که افزایش این حجم از اوراق باعث کاهش قیمت و افزایش نرخ بهره می‌شود.

شرق انتشار اوراق و تبدیل آن به منبع درآمد دولت را «آینده‌فروشی» برای تامین هزینه‌های جاری تعبیر کرده است که عملا دولت را در سال‌های بعد بدهکارتر می‌کند.

شرق پرسیده است چرا دولت لایحه‌ای نوشته است که کسری بودجه میلیاردی دارد؟ آیا این ترفندی است برای استقراض از بانک مرکزی و چاپ اسکناس برای پوشش کسری بودجه؟

توهم ترامپ از «آمریکا آمریکا» گفتن روحانی

روزنامه جوان دلواپس شده است که مبادا مبادله گروگان‌ها بین تهران‌ـ‌واشینگتن یا سفر روحانی به ژاپن پالس‌های مذاکره باشد، پس به در گفته است تا دیوار بشنود! روزنامه منتسب به سپاه پاسداران نوشته ترامپ از «آمریکا آمریکا» گفتن روحانی دچار توهم مذاکره شده است.

جوان سفر احتمالی روحانی به ژاپن را هم در توهم ترامپ بی‌تاثیر ندانسته است. به نوشته جوان، مبادله ژیائو وانگ، تبعه آمریکایی، با مسعود سلیمانی اولین مبادله زندانی میان ایران و آمریکا از زمان روی کار آمدن ترامپ است و همین مساله فرصتی شده است تا ترامپ آن را به‌عنوان دستاورد مهم دولتش در آستانه انتخابات اعلام کند.

به گزارش جوان، واشینگتن در ماه‌های گذشته مقام‌های فرانسوی و ژاپنی را میانجی کرده بود تا بتوانند تهران را به توافقی جدید مجاب کنند، اما همه تلاش‌ها ناکام بوده است. این روزنامه در عین حال سخنان اخیر روحانی و سفر به ژاپن در روزهای آتی را در امیدواری ترامپ موثر دانسته است.

روزنامه مردم‌سالاری هم امروز درباره اهمیت سفر رییس‌جمهوری به ژاپن نوشته و این‌که ترامپ به نتایج مذاکرات روحانی با آبه چشم دوخته است.

گفتنی است در صورت سفر روحانی به ژاپن، این اولین بار از سال ۲۰۰۰ خواهد بود که رییس‌جمهوری ایران به ژاپن می‌رود. 

چرا مدارس را تعطیل نمی‌کنید؟

روزنامه صدای اصلاحات نوشت آنفلوآنزا ۸۱ نفر را کشت، چرا مدارس را تعطیل نمی‌کنید؟ به نوشته این روزنامه، آمار تلفات احتمالا بیش از این حرف‌هاست، اما وزارت بهداشت دست‌کم ۸۱ قربانی را تایید کرده است.

صدای اصلاحات با اشاره به این‌که این یک فاجعه انسانی خاموش است، عقیده دارد مسئولان، به‌ویژه آموزش‌و‌پرورش، به مساله مسری بودن این بیماری اعتنایی ندارند.

این روزنامه گزارش داده است که چند روز قبل از مسئولان آموزش‌و‌پرورش خواسته بود برای جلوگیری از شیوع بیماری، مدارس را چند روزی تعطیل کنند. اما آموزش‌و‌پرورش شهرهای بزرگی چون تهران همچنان از تعطیل کردن مدارس خودداری می‌کنند.

بر اساس اعلام وزارت بهداشت، تا این لحظه، مرگ ۸۱ نفر بر اثر آنفولانزا قطعی و این در حالی است که بالغ بر ۱۰ هزار نفر به این بیماری مبتلا شده‌اند.

این روزنامه از مسئولان آموزش‌و‌پرورش پرسیده است چه تعداد از شهروندان ایرانی باید آنفولانزا بگیرند یا بر اثر این بیماری بمیرند تا شما چند روزی از خیر آموزش‌های بسیار مهمی که به بچه‌ها می‌دهید بگذرید و مدارس را موقتا تعطیل کنید؟

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More