شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۲۷ فروردین

غارت قانونی

 

 

گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۷ حقوق‌های نجومی و تخلف‌های ارزی کلانی را آشکار کرد و مثل بمبی خبری در بسیاری از روزنامه‌های کشور تیتر نخست شد.  

«گم شدن رقم ۴/۸ میلیارد دلار ارز دولتی»، که قرار بود صرف واردات کالاهای اساسی شود، تیتر درشت روزنامه اعتماد است. این به‌جز ۲/۷ میلیارد دلاری است که برای کالاهای غیرضروری هزینه شده است. دنیای اقتصاد «تلفات مالی دلار ۴۲۰۰» را سند رسمی شکست سیاست ارز دستوری دانسته و جهان صنعت نوشته است «غارت قانونی».  

بنابر گزارش دیوان محاسبات، در سال ۱۳۹۷، حقوق دریافتی ۲۴۱ مدیر دولتی بیشتر از سقف تعیین‌شده و در مجموع، بالغ بر ۱۱ میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان بوده است. «بازگشت ارقام نجومی به فیش‌های حقوقی» تیتری است که همدلی انتخاب کرده و از حقوق‌های ۵۰ میلیونی برخی مدیران دولتی در قالب حق ماموریت، کارت هدیه، بن خرید و نظایر آن نوشته است.  

گزارش دیوان محاسبات، آن‌طور که شرق نوشته است، «سیاهه تخلفات» دولتی‌ها را برملا کرد اما عجیب این‌جاست که هیچ‌کدام از روزنامه‌های مخالف دولت و روزنامه‌های منتسب به رهبری این گزارش را تیترِ یک نکردند.  

کیهان ترجیح داد جلسه فرمانده سپاه پاسداران و روسای ستاد اجرای فرمان امام و کمیته امداد و بسیج را تیتر کند که از ارائه بسته‌های حمایتی به ۳/۵ میلیون خانوار نیازمند خبر داده‌اند. به نوشته کیهان، قرارگاهی جدید با ترکیب نهادهای مزبور تشکیل می‌شود و کمک‌های پیش‌بینی‌شده را به خانوارهایی که بسیج شناسایی کرده است می‌رسانند. در گزارش کیهان تاکید شده است که بسته‌های حمایتی با نام و برچسب قرارگاه و از طریق شبکه بسیج توزیع خواهد شد.  

«نگرانی از سفرهای زیرزمینی» عنوان گزارشی در روزنامه شهروند است از شلوغی تردد مسافران در متروی تهران و این‌که به‌ازای هر مسافر یک دستفروش هم هست. استفاده از ماسک هنوز در مترو اجباری نیست. زهرا نژاد‌بهرام، عضو شورای شهر تهران، به شهروند گفته است چون ستاد ملی مقابله با کرونا استفاده از ماسک را اجباری نکرده است، کاری از دست آن‌ها برنمی‌آید.  

به گفته این عضو شورای شهر تهران، تنها راه بستن مترو است، اما در ستاد نپذیرفتند. نژادبهرام گفته است در ستاد ملی مقابله با کرونا به نظرهای شورای شهر توجهی نمی‌شود و این شورا حتی نماینده‌ای در ستاد ندارد.  

نگرانی از افزایش تردد مسافران با مترو در حالی است که از هفته آینده، دو سوم کارمندان به کار بازمی‌گردنند و ۷۵ درصد اصناف در تهران بازگشایی خواهند شد. 

گزارش تفریغ بودجه ۹۷، سند شکست سیاست ارز دستوری 

 

به نوشته دنیای اقتصاد، گزارش دیوان محاسبات نشان می‌دهد که دولت در سال ۱۳۹۷، فقط ۳۲ درصد احکام بودجه‌ای را به‌طور کامل اجرا کرده و در اجرای حدود ۶۷ درصد از احکام انحراف داشته است.  

دنیای اقتصاد نوشته است کارشناسان اقتصادی پیش از این هشدار داده بودند که تخصیص ارز ارزان نه تنها هدف دولت برای ثبات قیمت را محقق نمی‌کند بلکه یکی از مهم‌ترین خسارت‌های این یارانه، ایجاد کانال‌های فساد در فرایند ثبت سفارش، منتفع شدن گروهی از رانت‌خواران و ضرر مصرف‌کننده نهایی و اقشار کم‌برخوردار جامعه است، موضوعی که گزارش دیوان محاسبات از تفریغ بودجه نیز بر آن صحه گذاشته است.  

به گزارش دنیای اقتصاد، همه انحراف‌ها تنها به دریافت ارز دولتی و وارد نکردن کالا محدود نبوده، بلکه انحراف‌هایی هم در زمینه پیش‌اظهاری و دریافت ارز دولتی بیشتر از ارزش کالای وارداتی نیز رخ داده است. ۷۰ فقره ثبت سفارش به ارزش ۲ میلیارد و ۹۴ میلیون دلار صورت گرفته که از این رقم ۲ میلیارد و ۷۰۶ میلیون دلار صرف واردات نخ دندان، عروسک، اسباب‌بازی، تشک، لوازم آشپزخانه، لامپ، در قوطی، چوب بستنی و غیره شده است. 

سیاست ارز دولتی درست بود، اگر نظارت می‌شد

یحیی آل اسحاق، رییس پیشین اتاق بازرگانی، در سرمقاله اعتماد نوشته است که گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۷ از انحراف نزدیک به ۵ میلیارد دلار ارز تخصیصی به واردات کالاهای اساسی خبر می‌دهد. 

آل اسحاق سیاست تخصیص ارز به واردات کالا را معلول شرایط بحرانی سال ۱۳۹۶ می‌داند و در ادامه افزوده است به باور او، برای کنترل نرخ ارز لازم بود اما با فاصله گرفتن از شرایط بحرانی، باید در این تصمیم تجدیدنظر می‌شد و سمت‌و‌سوی دیگری پیدا می‌کرد و متناسب با شرایط عادی می‌شد، مثلا دامنه شمول کالاهایی را که ارز دولتی می‌گرفتند سریع‌تر کاهش می‌داد.   

ضعف دیگر به نظام کنترلی و نظارتی بازمی‌گردد. چگونه می‌شود ارزی اختصاص داده شود ولی کالایی وارد نشود؟  

آل اسحاق اصل ضرورت تخصیص ارز ارزان‌قیمت به کالاهای اساسی را درست می‌داند و مشکل را در زنجیره تامین، توزیع و نظارت بر عملکرد ارز هزینه‌شده می‌داند و معتقد است باید در نظارت بر نحوه اجرا مطالبه‌گری کرد. 

اختلال اینترنتی بر سر راه بازگشایی مغازه‌ها  

بازگشایی اصناف وابسته است به ثبت‌نام در سامانه سلامت، گرفتن کد شناسایی و رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی، در غیر این صورت، پلمب خواهند شد. مشاغلی که کد شناسایی گرفته باشند از تاریخ ۲۳ فروردین در استان‌های کشور و ۳۰ فروردین در تهران، می‌توانند آغاز به کار کنند.  

اما این برای همه مشاغل نیست. گفته شده است فعلا پر‌خطرها به سایت مراجعه نکنند. اصنافی مثل آرایشگاه‌ها، رستوران‌ها، تالارهای پذیرایی، مراکز بازی و باشگاه‌های ورزشی در فهرست پر‌خطرها قرار دارند.  

شهروند گزارش داده است که اختلال‌های جدی در سایت سلامت وجود دارد و مردم نمی‌توانند مدارک و اطلاعات خود را ثبت کنند.  

اکنون، رییس اتاق اصناف تهران در تایید اختلال‌ها به شهروند گفته سایت به‌دلیل تعداد بالای متقاضیان شلوغ است و از تهرانی‌ها خواسته‌اند فعلا ثبت‌نام نکنند. 

قاسم نوده فراهانی همچنین گفته است اصناف به‌صورت مشروط بازگشایی می‌شوند و باید رعایت دو متر فاصله، استفاده از ماسک و دستکش حتما لحاظ شود، کالا نباید پس گرفته شود، خود مشتری باید کارت بکشد و از پرداخت و دریافت وجه نقد خودداری شود.  

برخی اصناف اما سرگردان‌اند و نمی‌دانند جزو دسته کم‌خطرند یا پرخطر. ضمن این‌که پاساژها همچنان تعطیل‌اند و گفته شده است صاحبان مغازه‌ها اقدام به ثبت‌نام در سامانه نکنند. 

اهداف قرارگاه جدید سپاه پاسداران چیست؟ 

سردار رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران، در گفت‌و‌گو با شرق، از اهداف قرارگاه امام حسن گفته است.  

به گفته شریف، قرارگاه جدید را فرمانده کل سپاه پاسداران راه‌اندازی کرده است و از طریق ۵۲ هزار پایگاه بسیج در سراسر کشور اقدام به جمع‌آوری اطلاعات و آمار از محلات و افرادی می‌کند که دچار مشکل معیشت شده‌اند، مخاطب‌شناسی می‌کند و بعد، با هم‌افزایی کمک‌های مردمی، بسته‌های معیشتی توزیع خواهد شد.  

شریف در ادامه افزوده است کار قرارگاه امام حسن ریل‌گذاری برای کمک و تحت پوشش قرار دادن خانواده‌هایی است که به کمک نیاز دارند. شریف جمعیت تحت پوشش را ۳/۵ میلیون نفر اعلام کرده است.  

آن‌طور که شریف گفته است توزیع این بسته‌های حمایتی دو تا سه ماه ادامه خواهد داشت. کار این قرارگاه جمع‌آوری اطلاعات، هماهنگی و اجرای طرح کمک به نیازمندان در دوران شیوع کرونا‌ست. 

گفته می‌شود نهادهایی مثل بنیاد مستضعفان و کمیته امداد در این ترکیب حضور دارند ولی معلوم نیست منابع مالی این حمایت‌ها از جانب این نهادها تامین می‌شود یا کمک‌های سازمان‌های مردم‌نهاد یا دولت. 

تشکیل مجلس سنا برای فرار از بی‌خاصیتی مجلس شورا 

جعفرزاده ایمن‌آبادی، نماینده رشت، خواستار اصلاح و بازنگری قانون اساسی شد و پیشنهاد تشکیل مجلس سنا برای تقویت مجلس شورای اسلامی را داده است تا به این ترتیب، نظام پارلمانی در راس امور قرار گیرد.  

رییس فراکسیون مستقلین معتقد است که باید مجلسی تشکیل شود که مجزا از شورای نگهبان و انتخابی باشد، سناتورها وارد مجلس سنا شوند و مسائل کلان کشور را بررسی کنند. به عقیده ایمن‌آبادی، نمایندگان با‌سابقه که ۴ یا ۵ دوره نماینده بوده‌اند می‌توانند سناتور شوند. 

مجمع تشخیص مصلحت نظام نهاد بالادستی است که عملا جای مجلس سنا نشسته، اما ایمن‌آبادی می‌گوید این نهاد انتصابی است و در راستای حل اختلاف میان مجلس و شورای نگهبان ایجاد شده است.  

به گفته ایمن‌آبادی، ساختار نظام سیاسی کشور دچار مشکل است و مردم و مجلس خاصیت خود را از دست داده‌اند. نمایندگان هیچ کاری نمی‌توانند انجام دهند. اگر تصمیم نمایندگان کوچک‌ترین بار مالی داشته باشد، دولت باید تایید کند و اگر کوچک‌ترین مشکلی داشته باشد، شورای نگهبان آن را خلاف شرع می‌داند.  

 

روزنامه‌نگار
تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More