شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۵ اردیبهشت

سلاحی به نام نفت

امروز از آن روزهاست که سردبیران سعی کرده‌اند آنچه می‌خواهند را در کلام مسئولان ببینند و اتفاقا حرف‌های رهبری و رییس‌جمهوری درباره تحریم‌های تازه آمریکا و مذاکره، آنقدر دو پهلو بود تا بتوان تیترهای متفاوتی از یک خبر در ویترین روزنامه‌ها دید.

خبر این بود که روحانی در کابینه، ترامپ را به چاقوکشی تشبیه کرد که قابل مذاکره نیست اما این قسمت از حرف‌های روحانی در کمتر روزنامه‌ای مورد توجه قرار گرفت و در عوض بخش‌های دیگری از گفته‌های او که بوی بهبود رابطه و مذاکره می‌داد، مورد توجه روزنامه‌های اصلاح‌طلب و مستقل قرار گرفت.

روزنامه جهان صنعت البته خوش‌بینی را از حد گذرانده و تیتر زده «شروط مذاکره با آمریکا». آرمان از قول روحانی خبر داده که «هم مرد دفاع و هم مرد مذاکره هستیم» و شرق هم آب پاکی را بر دست همه ریخته و از حرف‌های روحانی این بخش را انتخاب کرده که «آمریکا اصلا برای مذاکره آمادگی ندارد».

اعتماد اما تنها روزنامه‌ای است که در صفحه اول به گفته‌های وزیر خارجه در نیویورک پرداخته و یک اقدام عملی ایران برای مذاکره را برجسته کرده: «پیشنهاد تبادل زندانیان روی میز آمریکا».

با تشدید بحران و تنش بین ایران و آمریکا، یادداشت‌نویسان هم دست به کار شده‌اند و از چه باید کرد، گفته‌اند. علیرضا صدقی در روزنامه ابتکار، ایران را مستحق تحریم ندانسته چه اینکه نه به کشورهای همسایه حمله کرده و نه از تروریسم سازمان یافته حمایتی و در آخر هم با نگرانی نوشته که کشور در منازعه‌ای جدی وارد شده که راهکاری جز صبر و تدبیر ندارد.

مصطفی درایتی در روزنامه آرمان از مسئولان خواسته تا تهدید را به فرصت تبدیل کنند و بعد توضیح داده که باید شکاف بین مردم و نظام را کم کرد و با رفتارهای عصبی و احساسی، بهانه‌ای به دست آمریکا نداد و از این مرحله گذر کرد.

روزنامه اقتصادی اسکناس اما از منظر نفتی به بحران روابط ایران و آمریکا نگاهی کرده و علی گل‌مرادی، نماینده مجلس یادداشتی نوشته و تصریح کرده که آمریکا و هم‌پیمانانش، نقطه ضعف ایران را می‌شناسند و مسئولان باید از سال‌ها قبل فکری به حال خام‌فروشی نفت می‌کردند تا امروز به جای نفت، محصولات پتروشیمی صادر می‌کردیم. به نظر این عضو کمیسیون انرژی مجلس، آمریکایی‌ها در کوتاه مدت می‌توانند صادرات نفت ایران را مختل کنند اما در بلند مدت حذف ایران از بازار نفت ممکن نیست.

تا یادمان نرفته بگوییم که رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی دیروزش به صدا و سیما هم اعتراض کرد که برنامه‌هایی می‌سازد که شبیه بلیت بخت‌آزمایی است و از قضا روزنامه جام‌جم، ارگان صدا و سیما هم این حرف‌های خامنه‌ای را تیتر کرده و حالا به نظر می‌رسد با این تشر رهبری، بسیاری از مسابقات تلویزیونی یا تعطیل شوند و یا تغییر کنند. برویم سروقت روزنامه‌خوانی در آخرین روز کاری هفته.

سلاحی به نام نفت

اگر فروش نفت ایران به صفر نرسد اما آنقدر کم شود که تکافوی بودجه کشور را ندهد، تکلیف چیست؟ همدلی با طرح این پرسش در گزارشی از جنگ اقتصادی آمریکا با ایران، نوشته که در نزاعی که در گرفته بزرگترین خسارت را معیشت مردم ایران می‌بیند.

به نوشته همدلی، گره کور این بحران از راه دیپلماسی می‌گذرد و باید توجه داشت که کشورهای منطقه به هم‌پیمانان آمریکا تبدیل شده‌اند و حتی دولت عراق اعلام کرده که آماده است تا با افزایش تولید نفت، کمبود بازار را جبران کند.

در این گزارش آمده که نفت به سلاحی علیه ایران تبدیل شده و آمریکایی‌ها قصد دارند رفتار جمهوری اسلامی را تغییر دهند و در نهایت نظام را دچار فروپاشی کنند.

مذاکره یا مواجهه

تنش میان آمریکا و ایران از فاز سیاسی و اقتصادی به سمت فاز نظامی می‌رود.

علیرضا رحیمی در یادداشتی با توصیف وخامت اوضاع نوشته که با این حال آمریکایی‌ها اشتباه می‌کنند و نمی‌توانند با فشارهای اقتصادی ایران را به سمت واکنش نظامی سوق دهند.

این نماینده مجلس ادامه داده که ایران تا به حال نشان داده می‌تواند منعطف باشد و نمونه‌ای از این انعطاف‌پذیری چرخش قهرمانانه بود که در مذاکرات برجام نشان داد.

به گفته این فعال سیاسی اصلاح‌طلب اگر فضای مناسبی وجود داشته باشد، ایران آمادگی ورود به مذاکره را برای تامین منافع ملی دارد.

۴۰ درصد درآمد فرودستان خرج غذا می‌شود

تورم نقطه به نقطه در ایران به قله ۵۲ درصد رسیده است و این طور که حمید دیهیم به آرمان گفته تاثیرات تورمی بر همه اقشار جامعه یکسان نیست.

رییس انجمن اقتصاددانان ادامه داده که در حال حاضر ۴۰ درصد از درآمد قشر آسیب‌پذیر صرف خرید غذا می‌شود و این در حالی است که تنها ۱۰ درصد درآمد اقشار مرفه به خرید مواد غذایی اختصاص پیدا می‌کند.

به گفته دیهیم، امیدهای دولت به معافیت مشتریان نفتی ایران هم با اقدام آمریکا نقش بر آب شد و می‌توان گفت تحریم‌های آمریکا تاثیر مستقیمی بر معیشت مردم ایران می‌گذارد و در ماه‌های آتی با کم شدن نقدینگی و ارز آوری دولت، کارخانجات بیشتری تعطیل شوند و به شمار بیکاران افزوده شود.

اما و اگرهای دو برند کره‌ای

شایعه شده که شرکت «ال جی» و «سامسونگ» که بازار لوازم خانگی در ایران را در انحصار دارند، در پی تحریم‌های آمریکا از ایران خواهند رفت.

روزنامه اقتصاد ملی در گزارشی به بازار بحرانی لوازم خانگی پرداخته که افزایش قیمت و کمبود کالا برای زوج‌های جوان و خانواده‌ها مشکلات بسیاری درست کرده است.

لوازم خانگی ایرانی هم به دلیل اینکه مواد اولیه‌اش از خارج می‌آمده، گران و کمیاب شده است.

در این گزارش آمده که دو برند کره‌ای که در ایران کارخانه دارند، از تولیداتشان کاسته‌اند به طوری که تولید این کارخانه‌ها به یک پنجم سال پیش رسیده چرا که کارخانه‌های مستقر در ایران، مونتاژ و در مواد اولیه و تکنولوژی کاملا وابسته به واردات هستند.

سود ۱۳۵ میلیارد تومانی «برنده باش»

دیروز رهبر جمهوری اسلامی به صدا و سیما تذکر داد که برنامه‌هایی را که شبیه بلیت بخت‌آزمایی و قمار است پخش نکند.

پیش از این، آیت‌الله مکارم شیرازی هم فتوا داده بود که مسابقه «برنده باش» که سر آمد مسابقات تلویزیونی است، قمار بوده و جوایز این مسابقه حرام است. حالا روزنامه خراسان گزارشی تهیه کرده از مسابقات تلویزیونی و نوشته که مسابقات قمارگونه فقط به برنده باش خلاصه نمی‌شود و همه شبکه‌ها چنین مسابقاتی دارند.

این طور که خراسان حساب و کتاب کرده، دست اندرکاران برنامه برنده باش در ۳۵ هفته‌ای که از اجرای این برنامه می‌گذرد و با احتساب بیش از ۶۰ هزار نفری که هر هفته در این مسابقه شرکت می‌کنند و بسته‌های سوال را می‌خرند، حدود ۱۳۵ میلیارد تومان سود کرده‌اند و این در حالی است که هر هفته فقط ۱۰۰ میلیون تومان جایزه داده‌اند.

آثار بهرام بیضایی در دوازده متر جا

شهلا لاهیجی مدیر انتشارات روشنگران و ناشر اختصاصی آثار بهرام بیضایی کارگردان و فیلمنانویس شهیر ایرانی، از حال و هوای نمایشگاه کتاب تهران گفته است و اینکه پارسال تجربه عرضه نمایشگاهی داشته و بدون فروش کتاب که مورد استقبال و حمایت دیگر ناشران قرار نگرفت.

لاهیجی و انتشارات روشنگران سال گذشته مانند دیگر نمایشگاه‌ها بین‌المللی کتاب تنها به نمایش کتاب پرداختند و فروش نداشتند اما اتحادیه ناشران از حضور نمایشگاهی انتشارات روشنگران حمایتی نکرد.

این ناشر قدیمی به آفتاب گفته که وقتی نمایشگاه کتاب، فروشگاه کتاب می‌شود و ناشران با تخفیف کتاب‌ها به غرفه‌ها می‌آیند، تا چند ماه بعد بازار کتاب و کتابفروشی کساد و راکد است. غرفه روشنگران در نمایشگاه امسال ۱۲ متر بیشتر نیست و حتی جای چندانی برای عرضه بیش از ۴۰ عنوان کتاب بیضایی را هم ندارد.

لاهیجی می‌گوید از مردمی که هر روز با گرانی پیاز و سیب‌زمینی مواجه هستند و نمی‌دانند فردا شغلی دارند یا نه، نمی‌توان انتظار داشت که مشتاق به خرید کتاب باشند.

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More