شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۲۱ اردیبهشت‌ماه

تله تلفنی ترامپ

همین که ترامپ در حاشیه تحریم صنایع فلزی ایران از اشتیاقش برای مذاکره با تهران گفت و این‌که منتظر است ایرانی‌ها به او زنگ بزنند کافی بود که صبح امروز تصویر رییس‌جمهوری آمریکا، تلفن‌به‌دست، در ویترین مطبوعات دیده شود.

‌روزنامه‌ها سعی کرده‌اند در همان صفحه اول نظرشان را نسبت به درخواست ترامپ اعلام کنند. روزنامه آفتاب این انتظار تلفنی ترامپ را جنگ روانی تازه‌ای دانسته و روزنامه جوان هم تیتر زده است «تله تلفنی».

برخی جراید هم به این نتیجه رسیده‌اند که احتمالا آمریکا از جنگ و تنش کوتاه آمده است. مثلا سازندگی با طرحی کج‌و‌معوج از صورت ترامپ و در تیتر از خوانندگانش پرسیده است «عقب‌گرد؟».

روزنامه دنیای اقتصاد نیز خوشبینانه تیتر زده است «عقب‌نشینی ترامپ از شروط دوازده‌گانه». اگر یادتان باشد، چند ماه پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، دوازده شرط آمریکا برای برداشتن تحریم‌ها را اعلام کرد که خلاصه‌اش این بود که ایران باید از پشتیبانی حزب‌الله و حشد‌الشعبی دست بردارد و به یک کشور معمولی تبدیل شود.

روزنامه کیهان اما با این تیتر که «گوشی دست ترامپ آمد» حرف‌های ريیس‌جمهوری آمریکا را نتیجه خروج دولت از انفعال و ضرب‌الاجل ایران برای خروج از برجام دانسته است.

اما آیا واقعا اوضاع به همین سادگی تحلیل‌بردار است و ترامپ مذاکره می‌خواهد، نه جنگ؟ محمد‌علی وکیلی در روزنامه ابتکار و در یادداشتی با عنوان «هنوز کارتی رو نکرده‌ایم» نوشته است ترامپ به مذاکره علاقه‌مند است، اما مشاوران و اطرافیانش خواستار جنگ‌اند و مشکل این‌جاست که هیات حاکمه آمریکا به حقوق ملت‌ها احترام نمی‌گذارند.

از یوسف مولایی در روزنامه آرمان هم بخوانیم که مذاکره را در فضای پر‌تنش میان ایران و آمریکا محتمل دانسته و نوشته است یاران برجامی ایران یعنی اروپا و چین و روسیه نشان دادند که حاضر نیستند به‌خاطر ایران منافعشان را کنار بگذارند و در واقع، برجام قراردادی میان ایران و آمریکا بود و اگر دیگر کشورها از آن خارج می‌شدند و آمریکا می‌ماند، برجام همچنان پایدار می‌ماند. این استاد دانشگاه نتیجه گرفته است که باید به یک مذاکره برد‌ـ‌برد وارد شد، وگرنه خطر جنگ افزایش پیدا می‌کند.

در یک روز گذشته، اتفاقات دیگری هم افتاده است. قدیمی‌ترین بازار مسقف کشور در شهر تبریز در پیِ آتش‌سوزی فرو ریخت و فقط روزنامه خراسان، میان ازدحام خبرهای سیاسی، در صفحه اول به این فاجعه میراث فرهنگی پرداخت. هر‌چه هست، به نظر می‌رسد بحران میان ایران و آمریکا هر خبر دیگری را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

تله تلفنی ترامپ

گزارش اول روزنامه اصول‌گرای جوان درباره اشتیاق ترامپ به مذاکره با ایران است و نوشته ترامپ هوس کرده است تابوی مذاکره و حرف زدن با ريیس‌جمهوری ایران را بشکند و در این ماجرا از دموکرات‌های آمریکا و جان کری، که توانست با وزیر خارجه جمهوری اسلامی مذاکره کند، عقب نیفتد؛ اما این یک تله است.

علیرضا صادقیان هم در یادداشتی با اشاره به موضع‌گیری‌های شخصیت‌های سیاسی داخل کشور، پرسیده است آیا کسی که از جنگ می‌ترسد ترسناک‌تر است یا آن‌ که خود را برای جنگ و صلح آماده کرده است؟

به نظر سردبیر روزنامه جوان، نباید به کسانی که نسخه مذاکره می‌پیچند در مطبوعات تریبون داد و آن‌ها که از آمدن یک ناو آمریکایی به هراس می‌افتند نباید تحلیلگر مسائل نظامی باشند. البته نویسنده جوان تصریح کرده است ایران نباید آغازگر جنگ باشد یا آمریکا را تحریک کند.

ترامپ سرخورده می‌شود

برجام یک معاهده بین‌المللی بود که با طرفیت اروپا، چین، روسیه و آمریکا منعقد شد و به تایید شورای امنیت سازمان ملل هم رسید، اما دولت آمریکا یک‌جانبه از آن خارج شد و نشان داد که کاخ سفید قابل‌اعتماد نیست.

حمیدرضا آصفی با بیان آنچه آمد، ادامه داده است که مذاکره با ترامپ، که مواضع مذبذبی دارد و تیم مشاورانش هم دنبال جنگ و ستیزند، عاقلانه نیست و تجربه قبلی نشان داده است که نمی‌توان به آمریکایی‌ها اعتماد کرد.

سخنگوی پیشین وزارت خارجه ادامه داده است که اروپایی‌ها هم نتوانستند سازو‌کار مالی مناسبی تدارک ببینند و آنچه تا به حال انجام دادند حتی پاسخگوی نیازهای اولیه ایران هم نیست.

آصفی تصریح کرده است که ترامپ از مقاومت ایران سرخورده شده است و سعی می‌کند فشارها را افزایش بدهد، اما به نظر نمی‌رسد کاری از پیش ببرد و ایران با ۱۳۰ میلیارد دلار ذخیره ارزی می‌تواند سال‌ها مقاومت کند.

دو ماه دیگر قرار است چه اتفاقی بیفتد؟

روزنامه کیهان مثل این‌که برای خروج از برجام عجله دارد و محمد ایمانی در یادداشتی نوشته است برای فهمیدن موضع اروپایی‌ها، به ضرب‌الاجل دو ماهه نیازی نیست و اروپایی‌ها مستقل نیستند که بتوانند تصمیمی بگیرند.

نویسنده کیهان تصریح کرده است که شش سال از زمانِ کشور و فرصت‌ها و موقعیت‌ها در پیِ برجام از دست رفت و مجلس و دولت در انتظار کارگشایی آمریکا و اروپا بودند و حالا باید از این انتظار و انفعال بیرون آمد.

محمد ایمانی پرسیده است آیا دولت برنامه و تدبیری اندیشیده است که دو ماه دیگر چه باید بکند و در قبال بی‌واکنشی اروپا و برآورده نشدن خواسته‌های ایران چه تصمیمی بگیرد؟

با تحریم‌کنندگان داخلی چه کنیم؟

آثار مخرب تحریم‌ها هر روز در اقتصاد ایران و زندگی مردم نمایان‌تر می‌شود و کار به جایی رسیده است که عاقبت، دولت و حاکمیت هم به این نتیجه رسید که به‌جای سرپوش گذاشتن بر تحریم‌ها، اثرات سوء آن را بپذیرند و اعتراض به اروپا نشانه همین فهم تازه است.

علیرضا کیان‌مهر در ادامه سرمقاله‌اش در جهان صنعت افزوده است که مردم ایران علاوه بر تحریم‌های آمریکا، تحریم‌های داخلی را هم تحمل می‌کنند، که به‌مراتب بدتر از تحریم‌های خارجی است و در این موقعیت حساس، نظام توزیع و اقتصاد رانتی همه کالاها را گران‌تر کرده است.

نویسنده جهان صنعت به قیمت خرما در ماه رمضان اشاره کرده و نوشته است با این‌که خرما تولید ایران است، افزایش قیمت نجومی داشته و به کیلویی ۶۰ هزار تومان رسیده است.

به اعتقاد این کارشناس اقتصادی، حتی اگر بتوان با ساز‌‌و‌کار مالی اروپا غذا و دارو وارد کرد، این شبکه سودجو و مافیایی نخواهد گذاشت گره قیمت‌ها باز شود.

مذاکره اصلی گفت‌و‌گوی ملی است

اگر حقوق بشر و حضور جامعه مدنی در ایران برقرار نشود، حتی اگر مذاکره با آمریکا صورت بگیرد و ترامپ همه شروط ایران را بپذیرد، دردی از کشور دوا نخواهد شد. همدلی از زاویه‌ای دیگر به بحران ایران و آمریکا نگاه کرده و شرط مذاکره با آمریکا را گفت‌و‌گوی ملی در داخل ایران دانسته است.

در ادامه، این گزارش با بیان این‌که باید در سیاست انعطاف داشت و وضعیت اسفبار اقتصاد و زندگی مردم را در نظر گرفت، آمده است که آمریکا مذاکره رودر‌رو و مستقیم با ایران را می‌خواهد و میانجیگری کشورهایی مثل روسیه و ترکیه و عمان دیگر فایده ندارد.

همدلی تصریح کرده است که مذاکره نکردن و خروج از برجام کار درستی نیست و اوضاع را به‌مراتب بدتر می‌کند.

اکنون چه باید کرد

محمد‌رضا تاجیک در گفت‌و‌گو با شرق گفته است میان آنچه مسئولان انجام می‌دهند و اوضاعی که بر جامعه ایران حاکم است نوعی نا‌همزمانی دیده می‌شود و در واقع، مسئولان خودشان را فریب می‌دهند که جامعه را می‌شناسند.

این استاد دانشگاه ادامه داده است که آمارها و اعداد و ارقام آنچه در جامعه می‌گذرد را درست نشان نمی‌دهد و همیشه وضعیت چند درجه بدتر از آن چیزی است که در آمارها می‌آید.

تاجیک تصریح کرده که جامعه ایران ممکن است واکنش و عمل دور از انتظاری نشان دهد که شاید آسیب‌زا باشد.

به گفته این تحلیلگر سیاسی، اصلاح‌طلب‌ها باید دست به خود‌شکنی بزنند و از دایره نخبه‌گرایی بیرون بیایند و جامعه را بشناسند.

زنان گمشده تاریخ ایران را به تصویر می‌کشم

چند وقت پیش، تهمینه میلانی، کارگردان سینما، نمایشگاه نقاشی بر‌پا کرد که جنجالی شد. ماجرا از این قرار بود که منتقدان میلانی این نقاشی‌ها را کپی‌برداری از آثار دیگر نقاشان می‌دانستند و میلانی را به سرقت هنری متهم کردند. حالا، میلانی در مصاحبه با آرمان گفته این حملات گسترده را پیش‌بینی نمی‌کرده است.

این کارگردان سینما گفته است سعی می‌کند زنان گمشده در تاریخ ایران را تصویر کند، از دختر بلوچی که درباره‌اش فیلمنامه‌ای نوشته و مجوز نگرفته است تا چهره ایران‌دخت، پادشاه دوره ساسانی، که در تاریخ گم شده است.

میلانی البته به‌صراحت درباره گرته‌بردار‌ی از نقاشی‌های دیگران پاسخی نداده و به این بسنده کرده است که می‌خواهد جواب منتقدانش را با هنر بدهد.

دیدن ماه با تراز

در آستانه ماه رمضان، استهلال ماه برای روزه‌داری معضلی می‌شود و در پی این مشکل هر‌ساله در رویت ماه، عکسی از علیرضا موحد‌نژاد دست به دست چرخیده است که نشان می‌دهد ريیس ستاد استهلال، که وابسته به بیت رهبری است، تراز‌به‌دست سعی دارد ماه را ببیند.

مردم‌سالاری سراغ این روحانی رفته و از او پرسیده چه می‌کرده و از او شنیده است که برای اندازه‌گیری افق طلوع ماه و‌ به دست آوردن ارتفاع از تراز استفاده کرده است.

خبرنگار مردم‌سالاری از او سوال کرده چطور است که دانشمندان می‌توانند عکس سیاهچاله‌ای را بگیرند، اما ما برای دیدن هلال ماه مشکل داریم؟

موحد‌نژاد در پاسخ گفته است حوزه علمیه، با همکاری منجمان، از پیشرفته‌ترین تجهیزات استفاده می‌کند و دیدن هلال یک مساله شرعی است و بنابراین، ۱۱۰ گروه استهلال در وقت ضرورت با ستاد همکاری می‌کنند تا مومنان از وقت انجام فریضه مطلع شوند.

رییس ستاد استهلال اطمینان داده است که همکارانش برای رویت ماه حقوق نمی‌گیرند و فقط هدیه‌ای مختصر دریافت می‌کنند که ۳۰۰ هزار تومان بیشتر نیست.

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More