شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

بررسی روزنامه‌های سه‌شنبه ۶ شهریور

 

مهم‌ترین موضوع برای روزنامه‌های سه‌شنبه ۶ شهریور‌ماه، سوال از رییس جمهوری در مجلس شورای اسلامی است که روزنامه‌ها بنابه سمت‌ و سوی خود، نگاهی متفاوت به آن داشته‌اند. همچنین بررسی شکایت ایران علیه امریکا در دادگاه بین‌المللی لاهه و ایجاد خط مالی جدید اروپا با ایران و البته افزایش قیمت خودروها، به‌خصوص پراید، مورد توجه روزنامه‌های امروز چاپ ایران بوده است.

 

روزنامه ابتکار: در انتظار روحانی بدون خودسانسوری

 

روزنامه ابتکار در گزارش اصلی خود از توقع جامعه از حسن روحانی در مجلس شورای اسلامی خبر داده و نوشته: روحانی به مجلس می‌رود تا درباره دلایل مشکلات اقتصادی کشور از تریبون مجلس با مردم و نمایندگان آنها صحبت کند. توقعی که مردم از او دارند این است که به پشتوانه رای بالای ۵۰ درصدی بدون لکنت و نگرانی به طور شفاف درباره دلایل بروز مشکلات اقتصادی با مردم صحبت کند و مردم را نامحرم نداند. این همان موضوعی است که مردم و بسیاری از نمایندگان از رئیس‌جمهوری بارها خواسته‌اند ولی برخی دیگر از سوال‌کنندگان که تا دیروز تاکید داشتند رئیس‌جمهوری باید بی‌پروا درباره مشکلات و دلایل اقتصادی کشور صحبت کند و عامل اصلی مشکلات ایجادشده را سوءمدیریت داخلی و تیم اقتصادی دولت می‌دانستند، امروز تاکید دارند که مبادا از تریبون مجلس حرف‌هایی گفته شود که مورد سوءاستفاده دشمنان قرار بگیرد و نکاتی گفته شود که مورد بی‌اعتمادی مردم شود و به مصلحت نباشد!

حسین نقوی‌حسینی، یکی از چهره‌های شناخته‌شده جبهه پایداری و از منتقدان اصلی روحانی در مجلس و از امضاکنندگان سوال از رئیس‌جمهوری در آستانه حضور روحانی در مجلس نگران است که مبادا حرف‌هایی گفته شود که به نفع نظام نیست و مورد سوءاستفاده قرار بگیرد و این روز به روز سیاه نظام تبدیل شود. نقوی حسینی تاکید دارد: «مبادا روز سوال از رئیس‌جمهوری روز سیاه برای نظام باشد و همه باید از این شرایط برای اتحاد و انسجام بیشتر بهره‌برداری کنند.» او ادامه داد: «باید این را مورد توجه قراردهیم که صحن دچارتنش و درگیری نشود. نمایندگان به دنبال انتقام‌جویی نیستند و هدف از طرح سوال این است که وحدت بیشتر، تنش‌ها کمتر و ابهامات روشن شود.»

 

روزنامه کیهان: تله اصلاح‌طلبان برای انحراف سوال از روحانی

 

روزنامه کیهان هم گزارش اصلی خود را به موضوع سوال از روحانی اختصاص داده و نوشته: نخستین محور در سوال نمایندگان «عدم موفقیت دولت در کنترل قاچاق کالا و ارز» است. در این باره شاید اظهارات نمایندگان مجلس در جلسه استیضاح وزیراقتصاد کافی باشد. در آن جلسه نمایندگان به حجم بالای قاچاق اشاره کرده و گفتند که این مقدار کالای قاچاق نمی‌تواند از طریق کوله بری وارد کشور شود و لذا از مبادی گمرکی وارد می شوند. در شرایط اقتصادی فعلی قاچاق یعنی تیرخلاص بر تولید داخلی و به تبع آن افزایش بیکاری. عدم توجه شایسته و عمل مناسب دولت در این زمینه نمایندگان را بر آن داشت تا در این باره از روحانی سوال کنند.

منتقدان بارها به دولت در خصوص راهکارش برای کنترل تورم هشدار دادند. راهی که دولت در پیش گرفته بود به زبان ساده چنین تعریف می‌شود: کنترل تورم با رکود. رکودی که بر عرصه تولیدات داخلی از سال ۹۲ سایه انداخت لاجرم به افزایش بیکاری منجر شد. لذا «رکود اقتصادی شدید چندین ساله» و به تبع آن «عدم اقدام شایسته دولت درخصوص کاهش نرخ بیکاری» دیگر سوالات نمایندگان از رئیس دولت است.

به رغم آنکه دولت در موضوع برجام امتیازهای فراوانی داد و در قلب راکتور اتمی بتن ریخت اما تحریم های بانکی که اصلی ترین مانع در مسیر دادو ستد با دنیاست پابرجا ماند. «استمرار تحریم های بانکی» به رغم تمام آن امتیازها دیگر سوال نمایندگان از روحانی است.

آخرین محور از سوالات نمایندگان مجلس به موضوعی بازمی گردد که در این ماه ها جامعه کاملا آن را درک کرده است: «افزایش شتابان نرخ ارزهای خارجی و کاهش شدید ارزش پول ملی» حالا کدامیک از این محورها اقتصادی نیست یا به قول نمایندگان طراح سوال «کدامیک از این محورها مشکل امروز جامعه نیست؟»

به جز طرح سیاسی بودن سوالات نمایندگان موضوعی دیگر که به صورت جدی آن را دنبال کرده و می کنند کشاندن رئیس جمهور به حاشیه است. این همان پوست خربزه ای است که آنها در مسیر روحانی قرار داده اند.

رسانه های تندروی طیف موسوم به اصلاح طلب حتی از این قبیل تیترها برای تحریک رئیس جمهور به حاشیه سازی نیز فروگذار نکردند: «حضور روحانی در مجلس به شرط افشاگری»

سوال حق نمایندگان است و رئیس محترم جمهور به مجلس می آید تا در فضایی کاملا منطقی مشکلات را بررسی کنند و برای آینده تدبیری بیندیشند. اما در این میان وقتی نایب رئیس مجلس با نادیده گرفتن حق نمایندگان خود به خیل کسانی می پیوندد که پوست خربزه زیرپای رئیس جمهور می اندازند از نکات تاسف برانگیز است.

علی مطهری، نایب رئیس مجلس در گفت‌وگویی با هدف برآشفتن رئیس جمهور گفت: «اگر آقای روحانی همه حقایق را در مجلس مطرح کند، حضور وی مفید خواهد بود. البته من این شجاعت را در ایشان نمی‌بینم که همه موانع را بگویند، باز به بهانه مصالح کشور، بخشی از آنها را مکتوم نگاه می‌دارند»!

 

روزنامه قانون: روحانی حرف بزن

 

روز موعود فرارسید و سرانجام بعد از ماه‌ها کشمکش، حسن‌روحانی به مجلس شورای اسلامی می‌رود تا پاسخگوی تمام معضلاتی شود که به گفته نمایندگان، دولت مسبب آن‌هاست.

مصطفی تاج زاده، معاون سیاسی وزیر کشور دولت اصلاحات در خصوص طرح برخی نمایندگان مجلس برای سوال از رییس‌جمهور افزود: موضوعاتی چون سوال از رییس‌جمهور مساله مردم نیست. مردم می خواهند نخست، احساس کنند که دولت مشکلات را می فهمد و برای حل آن برنامه دارد و دوم اینکه به نیروهای سیاسی بگویند که وقتش رسیده است سراغ ریشه ها بروند. وی گفت: این نخستین بار نیست که رییس‌جمهور در مجلس سوال، استیضاح یا عزل می شود. بنی صدر اولین رییس‌جمهور ایران در مجلس عزل شد و همچنین از احمدی نژاد سوال بدون عزل شده است، بنابراین مجلس هم می تواند از روحانی سوال کند. تاج زاده تاکید کرد: می دانم انگیزه بیشتر کسانی که سوال کردند، بهبود شرایط نیست و «توجه دارم خیلی از مشکلات کشور ناشی از همین [افراد] است و در واقع خود آن‌ها مسبب این وضع بودند اما نمی توان از حق آن‌ها انتقاد کرد و گفت، چرا آن‌ها از رییس جمهور سوال می‌کنند. تصور می کنم آقای رییس جمهور با مهارت خاصی که از او انتظار می رود می‌تواند این تهدید را به فرصت تبدیل کند، یعنی در پاسخ به سوال های جدی آن‌ها، حرف های جدی بزند. معاون سیاسی امنیتی پیشین وزارت کشور اظهار داشت: یک تجربه شخصی را بیان می کنم، هر جا سخنرانی کردم پرسش و پاسخ ها صریح و روشن بوده است. علتش این است که وقتی هر فردی ابتدا به ساکن سخن می گوید، از یک حدی جلوتر نمی تواند برود ولی وقتی رقیب، مخالف و منتقد انتقاد می کند، آن وقت راحت خیلی حرف‌هایی که در شرایط عادی نمی شود زد، می توان گفت.

 

khorasan
روزنامه خراسان: لاهه در آزمون برجامی

 

روزنامه خراسان در گزارشی به وضعیت پرونده شکایت ایران از امریکا در دادگاه لاهه پرداخته و نوشته: نخستین جلسه از یک  نبرد حقوقی دیگربین ایران و آمریکا به خاطر اعمال تحریم های مجدد و مغایر با عهدنامه مودت، در دیوان بین‌المللی دادگستری موسوم به دادگاه لاهه دیروز ظهر در شرایطی در کاخ صلح هلند برگزار شد که به نظر می رسد جنگ اصلی در مرحله اول بر سر اثبات صلاحیت دادگاه لاهه برای این پرونده است و در مرحله بعد باید برای صدور دستور موقت در این دادگاه تلاش کرد. به نوشته رویترز این دادگاه ظرف یک ماه آینده رای اولیه خود را در این پرونده صادر خواهد کرد.

به احتمال زیاد این رأی درباره اصل صلاحیت دادگاه است؛ موضوعی که احتمالاً امروز مورد مناقشه نماینده آمریکا در دومین جلسه دادگاه قرار بگیرد. حرف اصلی ایران در دادخواست ۱۹ صفحه ای ارائه شده به لاهه این است که دو دور تحریم های برجامی آمریکا در مرداد و آبان ۹۷، مغایر با تعهدات این کشور در عهدنامه مودت است و لاهه باید از این نظر، با صدور دستوری این کشور را به صورت موقت از بازگرداندن تحریم های ضدایرانی منع کند. با این حال به نوشته خبرگزاری فرانسه، انتظار می‌رود دادگاه لاهه برای تصمیم‌گیری درباره پذیرش درخواست تهران به منظور ابلاغ حکم موقت، به چند ماه زمان نیاز داشته باشد. همچنین ابلاغ نتیجه نهایی ممکن است سال‌ها به طول بینجامد. استناد ایران به عهدنامه مودت بین ایران و آمریکا (منعقد شده  در تاریخ ۱۹۵۵ / ۱۳۳۴) است؛ عهدنامه ای که به رغم همه روابط تیره و تار دو کشور همچنان معتبر و حتی در دو دعوای قبلی ایران و آمریکا در موضوع سکوهای نفتی و هدف قرار دادن هواپیمای مسافربری، مورد استناد لاهه هم قرار گرفته است. لعیا جنیدی معاون حقوقی رئیس جمهور هم به تازگی اشاره کرده بود که به رغم گذشت چند دهه از پیمان مودت، این توافق نامه معتبر بوده و حتی در دادگاه‌های آمریکا نیز به آن استناد شده است.

 

روزنامه جوان: زمان تغییر سیاست اروپا درقبال امریکا

 

روزنامه جوان در گزارشی از راه اندازی خط سوئیفت برای ایران از سوی کشورهای اروپایی خبر داده و آن را افزایش تقابل اروپا با امریکا دانسته و نوشته: مایا کوجیانچیک، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است طرف‌های باقیمانده در برجام هنوز هم روی گزینه‌هایی برای حفظ این توافق هسته‌ای کار می‌کنند. سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه داد: «هنوز اقدامات بیشتری وجود دارد که ما با همکاری شرکایمان در حال تدارک آن‌ها هستیم.» معنای این سخنان را می‌توان مجدداً در اظهارات هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان معنا کرد که اعلام کرده است کار روی ساخت سیستم پرداخت مستقل در اروپا آغاز شده است، اما اجرایی شدن آن کار آسانی نخواهد بود. وی گفت: «ما باید حاکمیت و استقلال اروپا را در سیاست تجاری، اقتصادی و مالی تحکیم بخشیم. این کاری دشوار خواهد بود، اما اجرای آن کلید خورد. ما در صدد ساخت سیستم پرداخت هستیم که مستقل از سیستم سوئیفت باشد.» سوئیفت یک انجمن تعاونی غیرانتفاعی است که در ماه مه ۱۹۷۳ میلادی توسط ۲۳۹ بانک از ۱۵ کشور اروپایی و امریکای شمالی راه‌اندازی شد و هدف آن جایگزینی روش‌های ارتباطی غیراستاندارد کاغذی یا از طریق Telex در سطح بین‌المللی با یک روش استاندارد شده جهانی بود. بر اساس اقدام امریکا در خروج از برجام در دور تحریم‌ها در ۱۳ آبان دسترسی ایران به سوئیفت قطع می‌شود.

جوان در ادامه نوشته: فرکانس اظهارات مبین اختلاف نظر شدید با امریکا از پایتخت‌های اروپایی همچنان در حال شدت گرفتن است. وزیر خارجه آلمان ضمن اعلام اینکه کشورش سیاست خارجی جدیدی در مقابل امریکا در پیش می‌گیرد، گفت که بروکسل باید به سیاست‌های تحریمی امریکا علیه روسیه، چین و ترکیه واکنش نشان دهد. در فرانسه هم رئیس‌جمهور این کشور از اینکه اروپا برای تأمین امنیت باید مستقل از امریکا عمل کند سخن گفت و با اشاره به یکجانبه‌گرایی امریکا در قالب خروج از برجام و معاهده پاریس از سوی دولت ترامپ و جنگ تجاری دولت وی با چین و اروپا، این‌ها را نشانه تضعیف نظم پساوستفالی- لیبرال خواند. هرچند اقدامات عملی اروپا برای موازنه‌سازی با امریکا فعلاً عمدتاً در حد حرف است.

«هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان، روز دو شنبه در جریان نشست سالانه سفرای آلمان درباره روابط کشورش با امریکا، از اعلام سیاست خارجی جدید این کشور در قبال امریکا در چند هفته آتی خبر داد و گفت: «زمان آن رسیده است که ما روابط فراآتلانتیک را با روش انتقادی و حتی خود انتقادی مورد ارزیابی مجدد قرار دهیم. ما می‌خواهیم اتحاد چندجانبه‌ای را در قالب شبکه‌ای برای دفاع و توسعه قوانین‌مان که به تغییرات آب‌وهوایی، تجارت آزاد و مهاجرت مربوط می‌شوند، شکل دهیم.»

 

روزنامه وطن امروز: گرانی‌ها و نگرانی‌ها

 

روزنامه وطن امروز در گزارش اصلی خود از افزایش قیمت ها ابراز نگرانی کرده و نوشته: بازار خودرو در روزهایی که وزارت صنعت منفعلانه‌ترین دوران خود را می‌گذراند، از کنترل خارج شده و دلالان قیمت‌های دل‌بخواهی برای خودرو تعیین می‌کنند. به گزارش «وطن‌امروز»، وزارت صنعت مدتی پیش اعلام کرد موافق آزادسازی قیمت خودرو است و عملا برای گرانی خودرو چراغ سبز نشان داد. بازار خودرو قیمت‌های لحظه‌ای را تجربه می‌کند به طوری که قیمت پراید از ۳۵ میلیون تومان اوایل هفته به کانال ۴۰ میلیون تومان رسید.

حتی برخی خبرگزاری‌ها قیمت پراید را بیش از ۴۰ میلیون تومان اعلام کرده و نوشته‌اند: بازار امروز خودرو نسبت به روز گذشته باز هم شاهد افزایش قیمت خودروهای داخلی است، سرعت این افزایش‌ها به حدی است که فعالان خودرو این بازار را با سکه و ارز مقایسه کرده و هر لحظه با شوک جدید قیمتی روبه‌رو هستند. در حال حاضر پراید ۱۱۱ با رشد ۳ میلیون تومانی با قیمت ۴۱ میلیون تومان فروخته می‌شود. پژو ۴۰۵ GLX با افزایش ۳ میلیون تومانی با قیمت ۵۹ میلیون تومان و پژو۲۰۷ اتوماتیک با افزایش ۲ میلیون تومانی با قیمت۱۱۱ میلیون تومان مورد معامله قرار می‌گیرد. همچنین سمند LX با کاهش یک میلیون تومانی با قیمت ۵۹ میلیون تومان، ساندرو اتوماتیک با افزایش ۵ میلیون تومانی با قیمت ۱۱۲ میلیون تومان و استپ‌وی اتوماتیک با افزایش ۴ میلیون تومانی با قیمت ۱۲۱ میلیون تومان به‌فروش می‌رسد.

 

ناتوانی وزارت صنعت محرز است

محمد عزیزی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال علت افزایش قیمت افسارگسیخته خودرو با وجود خودروهای داخل انبار که با دلار ۳۸۰۰ تومان پارسال ساخته شده‌اند، گفت: در یک کلمه می‌توان مهم‌ترین عامل به ‌وجود آمدن شرایط فعلی بازار خودرو را ناتوانی مدیران وزارت صنایع در کنترل بازار بیان کرد. وی با انتقاد از رویه مسؤولان وزارت صنعت در برخورد با وضعیت فعلی قیمت‌های خودرو و عدم پاسخگویی در شرایط فعلی گفت: شخص وزیر باید پاسخگوی وضعیت فعلی باشد. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی درباره ادعای خودروی ملی گفت: اگر صددرصد خودروهایی همچون سمند تولید داخل است، با افزایش و کاهش قیمت دلار نباید بازار خودرو متلاطم شود، پس می‌توان نتیجه گرفت که همه خودروهای داخلی مونتاژ هستند، بنابراین جای سؤال دارد چگونه بعد از سالیان سال و تولید خودروهای یکسان نتوانسته‌اند این خودروهای مونتاژ را نیز از تلاطم بازار محافظت کنند.

 

روزنامه جهان صنعت
روزنامه جهان صنعت: برداشت‌های غلط از آزادی

 

هومن جعفری در ستون طنز روزنامه جهان صنعت نوشته:  آخرین خبر اینکه محمد احمدی‌نژاد در توئیتی از اینکه سرنا ویلیامز نمی‌تواند در مسابقه تنیس لباس یک تکه بپوشد انتقاد کرده و فرموده که در خیلی از کشورها از جمله ایران از آزادی برداشت‌های غلطی شده!

بله ما هم این فرمایش ایشان را تایید می‌کنیم. یکی از تفسیرهای غلط در مورد آزادی در ایران در کابینه ایشان تجلی پیدا می‌کرد. مثلا فکر می‌کردند آزادی یعنی اینکه اختلاس کنند یا از خودشان تخلف مالی به عمل آورند یا حلقه میدان فاطمی را اداره کنند یا اینکه سازمان برنامه و بودجه را منحل کنند که بعدش میلیاردها دلار درآمد نفتی گم شود و اصلا معلوم نباشد کجا رفته و خرج چه شده!

بله محمودجان! یکی دیگر از برداشت‌های غلط از آزادی این است که آدم فکر کند می‌تواند پول را بریزد وسط بیابان و شهر جدید و مسکن مهر ایجاد کند. آن هم کجا؟ وسط بیابان! به معنای مطلق کلمه وسط بیابان!

حالا کی وسط این ‌هاگیر واگیر لباس یک تکه و دو تکه سرنا ویلیامز برایش مهم است؟

شعار روز: یه تیکه دو تیکه محمود خیلی آنتیکه!

 

روزنامه ابتکار

 

کارتون محمد طحانی در روزنامه ابتکار: «سوال از رییس‌جمهور»

 

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More