شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۲۳ مهر‌ماه ۹۸

اعتراض یک تدارکاتچی

بعد از دو سال، حسن روحانی نشست خبری با اصحاب رسانه برگزار کرد و هر روزنامه‌ای به فراخور سوالی که از رییس‌جمهوری پرسیده بود، تیتر زده است. «آماده‌ام برای منافع ایران قربانی شوم» تیتر تکراری روزنامه‌های ایران، ابتکار، آفتاب یزد و سازندگی است. روزنامه کیهان درباره ارز ۴۲۰۰ تومانی پرسیده و این‌که چه کسی مسئول بر باد دادن ۱۸ میلیارد دلار است و روحانی پاسخ داده است «۱۸ میلیارد دلار را به باد ندادیم، به مردم دادیم». کیهان اما روحانی را به دروغ‌گویی متهم کرده و نوشته است حرف‌هایش با واقعیت ۱۸۰ درجه فرق دارد. حسین شریعتمداری، مدیرمسئول این روزنامه، در سرمقاله پرسیده است «اگر بر باد نرفته کجا رفته؟».

سخنان روحانی درباره اختیارات رییس‌جمهوری طبق اصل ۱۱۳ قانون اساسی و منشور حقوق شهروندی در پاسخ به سوال روزنامه اعتماد بود. سردبیر این روزنامه از لابه‌لای حرف‌های کلی روحانی درباره مسئولیت‌پذیری دولت در پرونده محیط زیستی‌ها و ترور دانشمندان هسته‌ای، این جمله را از قول رییس‌جمهوری تیتر کرد که «باید از مردم عذرخواهی کنیم».

روزنامه همدلی یادآوری کرده که این اولین نشست خبری روحانی بعد از پیروزی در انتخابات دوره دوازدهم است و اعتراض روحانی به شورای نگهبان را تیتر کرده است که «می‌گوییم رفراندوم عصبانی می‌شوند». سازندگی هم درباره انتخابات سوال کرده و از رییس‌جمهوری شنیده است «شورای نگهبان نظارت کند نه دخالت، نه قضاوت». اما سیمرغ بهترین تیتر امروز را به روزنامه جهان صنعت باید داد که مخالفت روحانی با تفسیر شورای نگهبان از اصل ۱۱۳ قانون اساسی را «اعتراض یک تدارکاتچی» نامیده است.

روزنامه جمهوری اسلامی موضوع سیاست خارجی را به صفحه نخست آورده و از قول روحانی نوشته است «پایان یافتن جنگ یمن گره روابط ایران و عربستان را باز می‌کند».

قرار بود نشست خبری روحانی مهم‌ترین خبر امروز روزنامه‌های کشور باشد، اما دستگیری روح‌الله زم، از مخالفان سیاسی جمهوری اسلامی ایران و سردبیر آمدنیوز، محاسبه‌ها را به هم ریخت و عکس‌های زم را به صفحه نخست ده‌ها روزنامه آورد. در این بین، روزنامه‌های اصول‌گرا که تا مجبور نباشند حسن روحانی را تیتر و عکسِ یک نمی‌کنند بهانه خوبی پیدا کردند. رسالت سرخوشانه تیتر زده است «زم هم به چنگ آمد»، جوان نوشت «آمدنیوز آمد»، خراسان از «پایان زمزمه پلید زم» گفت و جام جم شکار سپاه پاسداران را با تیتر «زم ذلیل» گزارش داد. اما روزنامه اصلاح‌طلب شرق پرسید «زم چگونه دستگیر شد؟»

بعضی گزارش‌ها به بعضی روزنامه‌ها نمی‌آید! مثلا امروز، روزنامه خراسان به بهانه موافقت سازمان حفاظت محیط زیست با انتقال آب از دریای خزر به سمنان، گزارشی منتشر کرده با عنوان «تجربه‌های تلخ جهانی در انتقال آب» و پیشنهاد کرده است هرگونه اقدام در انتقال آب از دریا بایستی با تامل و بررسی تمام جوانب صورت گیرد. انتشار این گزارش در خراسان از آن‌جا عجیب است که این روزنامه همواره از مدافعان طرح انتقال آب از دریای عمان به خراسان رضوی بوده است. نگاه استانی به مساله انتقال آب کمکی به حل مساله نمی‌کند.

تا یادمان نرفته است از سرگیجه روزنامه‌ها بگوییم که همچنان مرددند بالاخره پالرمو رد شده است یا تصویب. مصباحی مقدم و محسن رضایی، از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، گفته‌اند سکوت مجمع به معنای رد پالرموست. اما فلاحت‌پیشه، نماینده مجلس، دو روز پیش گفته بود توقف پالرمو در مجمع به معنای تایید آن است. سکوت مبهم مجمع ادامه دارد و گمانه‌زنی‌ها درباره لغو یا تصویب این کنوانسیون بین‌المللی همچنان محل گزارش و گفت‌و‌گو در رسانه‌هاست.

برویم سراغ روزنامه‌خوانی امروز و خبرهای بیشتر.

مصاحبه تشریفاتی و دیرهنگام رییس‌جمهوری

 

نقدها به نشست خبری روحانی در قالب یادداشت‌هایی در روزنامه‌ها منتشر شده است. به‌جز سرمقاله کیهان، شهیندخت مولاوردی در «اعتماد» درباره حقوق شهروندی و مسئولیت رییس‌جمهوری گفته است. آرمان ملی از صادق زیباکلام یادداشت دارد و جهان صنعت در سرمقاله‌اش از بی‌اطلاعی عمدی رییس‌جمهوری نوشته است.

اما عبدالله ناصری در سرمقاله آفتاب یزد نوشته است سخنان رییس‌جمهوری بعد از گذشت بیست ماه از آخرین نشست خبری، تفاوت چندانی با نشست‌های قبلی نداشت و حرف تازه‌ای مطرح نشد. این فعال رسانه‌ای در واکنش به کنایه‌های روحانی به نظارت و دخالت شورای نگهبان در انتخابات، به رییس‌جمهوری یادآوری کرده است که خود او در مجلس چهارم جزو طرفداران نظارت استصوابی بود. 

در نقد ادعای روحانی مبنی بر افزایش ۴۰ درصدی ارزش پول ملی و بهبود اوضاع نسبت به شرایط بحرانی سال قبل، ناصری ناباورانه از روحانی پرسیده این بهبود آیا تاثیری در قدرت خرید مردم داشته است؟

عبدالله ناصری معتقد است مصاحبه‌های روحانی در شش سال گذشته همیشه غیر‌چالشی و بدون حضور کارشناسی چموش و مسلط بر امور برگزار شده است. به نظر ناصری، این مصاحبه‌های تشریفاتی با خبرنگارانی که سوال‌هایشان از قبل مشخص و کنترل‌ شده است، افکار عمومی را در این شرایط قانع نمی‌کند.

انتخابات برای اصلاح‌طلبان غیر‌ممکن شده است

 

«رد صلاحیت افراد نخبه باعث می‌شود افراد درجه ۲ و ۳ وارد مجلس شوند.» صدای اصلاحات از قول محمد خاتمی نوشته شرکت در انتخابات صد درصدی است اما ارائه لیست از سوی اصلاح‌طلبان حتمی نیست و مشروط به داشتن کاندیدای اصلاح‌طلب با‌تجربه است. علی صوفی در گفت‌وگو با صدای اصلاحات، به جز انتقال پیام خاتمی، درباره رایزنی‌ها با شورای نگهبان گفته است نتیجه‌ای متفاوت با گذشته به دست نیامده است و به نظر نمی‌رسد شورای نگهبان در رویه خودش تجدیدنظر کرده باشد.

به گفته این فعال اصلاح‌طلب، انتخابات برای اصلاح‌طلبان بسیار سخت و تقریبا می‌توان گفت ناممکن شده است.

صوفی رویکرد اصلاح‌طلبان در سه انتخابات ۹۱، ۹۴ و ۹۶ را برای اصلاح قدرت و در ائتلاف با اصول‌گراهای معتدل می‌داند که باعث از دست رفتن اعتبار اصلاح‌طلبی شد، چرا که به‌رغم پیروزی لیست اصلاح‌طلبان، تعهدها و شعارها عملی نشده است.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب معتقد است اصلاح‌طلبان باید تغییر جهت بدهند و فقط افراد کارآمد و پایبند به اصول اصلاح‌طلبی را که حاضرند برای تحقق وعده‌هایشان هزینه بدهند در لیست بیاورند.  

احمد خرم، وزیر راه و ترابری دولت اصلاحات، هم گفته ائتلاف با اصول‌گراهای معتدل ائتلافی یک‌طرفه بوده است. اگر حاکمیت انتخاباتی پرشور می‌خواهد باید تضمین دهد که ۸۰ درصد اصلاح‌طلبان تایید صلاحیت می‌شوند.

تاکتیک سعودی در نزدیکی به روسیه

 

و اوراسیا امروز محل رجوع رسانه‌ها شدند. بهرام امیراحمدیان در گفت‌و‌گو با آفتاب یزد، از اهداف سفر پوتین به ریاض گفته و تاکید کرده است که مسکو به میانجی‌گری میان ایران و عربستان سعودی تمایلی ندارد و به دنبال منافع اقتصادی و سرمایه‌گذاری در عربستان سعودی است.

اعتماد هم با حسن بهشتی‌پور گفت‌و‌گو کرده است و این کارشناس مسائل روسیه درباره رابطه عربستان سعودی با آمریکا و روسیه گفته که پیوندهای عربستان سعودی با غرب و به‌ویژه آمریکا مستحکم و راهبردی است، درحالی‌که رابطه با مسکو برای پادشاهی سعودی مسیری راهبردی نیست، بلکه مسیری تاکتیکی است که برای فشار به رقبای منطقه‌ای یا تحریک آمریکا از آن استفاده می‌شود.

حجم مبادلات نظامی آمریکا و عربستان سعودی به‌شدت بالاست. روسیه به دنبال روزنه‌ای برای شروع مبادلات نظامی است، شاید ساخت نیروگاه هسته‌ای و فروش پدافندهای موشکی گام‌های اولیه باشد، ولی هنوز قطعی نیست.

بهشتی‌پور بر سه نکته تاکید می‌کند. اول این‌که نه روسیه و نه آمریکا، به دلیل منافع ملی و اقتصادی‌شان حاضر به فروش فناوری غنی‌سازی به عربستان سعودی نیستند. دوم این‌که راهبرد جمهوری اسلامی ایران نباید در مخالفت با گسترش فناوری هسته‌ای در عربستان سعودی باشد. ایران از خاورمیانه عاری از سلاح هسته‌ای حمایت می‌کند، نه خاورمیانه عاری از غنی‌سازی. بنابراین، عربستان سعودی و هر کشور دیگری حق دارد برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز داشته باشد. و نکته سوم این‌که نباید تصور کرد ریاض نوکر آمریکاست و هر حرفی از واشینگتن دیکته شود اجرا می‌کند.

فرار مالیاتی ۵ هزار وکیل؛ چقدر و چطور؟

 

مدیرکل بازرسی و مبارزه با فرار مالیاتی در گفت‌و‌گو با روزنامه شرق اعلام کرد که پرونده‌های فرار مالیاتی ۵ هزار وکیل در حال بررسی است ولی سازمان امور مالیاتی هنوز هیچ رقم تقریبی اعلام نکرده است.

سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس پیش‌تر رقم ۱۲ هزار میلیاردی فرار مالیاتی وکلا را تایید کرده بود ولی همچنان برآورد رسمی وجود ندارد. به گزارش شرق، این ۱۲ هزار میلیارد تومان از تخمین درآمد وکلا محاسبه شده است. در سال ۹۴، میانگین دستمزد وکلا در هر پرونده ۲۰ میلیون تومان بوده است که با توجه به حجم پرونده‌های قضایی و آمار وکلای فعال، درآمد هر وکیل به‌طور متوسط یک میلیارد تومان برآورد شده است. طبق قانون، هر وکیل باید ۲۰ درصد از درآمدش را مالیات بدهد، یعنی به‌طور میانگین سالانه ۲۰۰ میلیون تومان. با این حساب، انتظار می‌رفت مجموع مالیات پرداختی وکلا در سال ۹۴ معادل ۱۲ هزار میلیارد باشد. این در حالی است که کل مالیات پرداختی فقط ۲۰۳ میلیارد بوده است.

اما چطور وکلا قانون را دور می‌زنند؟ سه راه فرار مالیاتی هست: ۱) نداشتن اظهارنامه مالیاتی، که اکنون ۵ هزار وکیل هیچ‌گونه پرونده مالیاتی در سازمان امور مالیاتی ندارند. ۲) ندادن اسناد و مدارک دقیق اطلاعاتی و ۳) عدم پرداخت.

به گزارش شرق، فرایند ابطال تمبر و نبودِ سازوکار مشخص برای تعیین حق الوکاله منشا فرار مالیاتی است. وکلا خودشان از بانک تمبر می‌خرند و به وکالت‌نامه الحاق می‌کنند و خودشان هم روی آن مهر باطل می‌زنند و با این حساب، عددی وارد دفتر مسئول تمبر و محاسبات مالیاتی نمی‌شود.

جرم زم رسانه‌ای است یا امنیتی؟

 

روزنامه رسالت از معدود روزنامه‌هایی است که امروز علاوه بر گزارش دستگیری زم، گفت‌و‌گویی هم پیرامون این خبر منتشر کرده است. رسالت ذیل مطلبی با عنوان «زم هم به چنگ آمد»، با مهدی خزعلی و مهدی شمسیان گفت‌و‌گو کرده است. رسالت در حالی سراغ خزعلی رفته که ابتدای گزارش، از قول کاربران رسانه‌های اجتماعی نوشته است افرادی که احتمال می‌رود با روح‌الله زم همکاری داشته‌اند، مانند مهدی خزعلی و بابک داد و دیگر عوامل داخلی، به‌زودی دستگیر می‌شوند.

خزعلی به رسالت گفته روح‌الله زم یک چهره رسانه‌ای است و باید با این فرد منصفانه رفتار شود، او هر جرمی مرتکب شده، در رسانه‌اش انجام داده است و باید در دادسرای فرهنگ و رسانه به جرمش رسیدگی شود.

حسین شمسیان، که رسالت او را حقوقدان معرفی می‌کند، ادعای خزعلی مبنی بر رسانه‌ای بودن جرم زم را رد می‌کند و می‌گوید آمدنیوز نشریه و رسانه‌ دارای مجوز از مراجع جمهوری اسلامی ایران نبوده است که جرمش مطبوعاتی باشد. به گفته شمسیان، رفتارهای آمدنیوز با ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی منطبق است، یعنی هرگونه فعالیت در حوزه اقدام علیه جمهوری اسلامی ایران به نفع گروهک‌ها و سازمان‌های مخالف نظام جرم و این جرم هم امنیتی است.

رسالت در این گزارش، به نشست خبری سردار هادی شیرزاد، رییس پلیس بین‌الملل ناجا، در دو هفته قبل اشاره می‌کند که اعلام کرده بود برای مرجان شیخ الاسلامی و مجید سعادت، متهمان پرونده‌های پتروشیمی، و روح‌الله زم «اعلان قرمز» صادر شده است. زم در واکنش به این خبر گفته بود پلیس اینترپل قدرت اجرایی چنین کاری را ندارد.

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More