شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۲۹ آبان‌ماه

اعتراض رسانه می‌خواهد

پنج روز از آغاز تجمع‌های اعتراضی می‌گذرد. به دلیل قطع اینترنت در ایران، خبرهای موثقی از وضعیت شهرها و استان‌های کشور در دست نیست. با این حال، امروز کیهان تیتر زد «آرامش به کشور بازگشت و امنیت در تمام استان‌ها برقرار شد.»

روزنامه‌های اصول‌گرا با انتشار تصویری تکراری که منبع همه آن‌ها خبرگزاری فارس است، مدعی شدند در شهرهای تبریز، شهرکرد و زنجان، راهپیمایی در حمایت از نظام و در محکومیت اغتشاش‌های اخیر برگزار شده است. تیترهایی چون «مردم آتش اشرار را خاموش کردند»، «مردم علیه اشرار» یا «ایران علیه آشوب و اغتشاش» از جمله واکنش‌های روزنامه‌های جوان، وطن امروز و خراسان به راهپیمایی ادعایی خبرگزاری فارس است.

از آن سو، در خبرها خواندید که رهبر جمهوری اسلامی ایران در دیدار با فعالان اقتصادی به اعتراض‌ها اشاره کرد و گفت در حوادث امنیتی چند روز اخیر، دشمن را عقب زدیم. این جمله رهبری تیتر چند روزنامه از جمله ایران و رسالت شد.

روزنامه‌ها، اعم از اصول‌گرا یا اصلاح‌طلب و اعتدال‌گرا، در تحلیل اعتراض‌ها و چرایی خشونت نوشتند و همچنان خط مشترک تفکیک اعتراض از اغتشاش در همه روزنامه‌ها دنبال می‌شود. مدیرمسئول روزنامه جوان خشونت سازمان‌یافته و خشن بودن رفتار معترضان، سطح و عمق خشونت در اعتراض‌های اخیر را بی‌سابقه توصیف کرده است.

چند تن از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب اما دلیل به خشونت کشیده شدن اعتراض‌های اخیر را «جای خالی احزاب» در کشور دانستند. اسماعیل گرامی مقدم، سخنگوی حزب اعتماد ملی، در اعتماد نوشته است تحزب در ایران غریب است. اگر تحزب نهادینه شده بود، اعتراض‌ها و نارضایتی‌ها از کانال احزاب به گوش حاکمیت می‌رسید. بدین شکل که احزاب معترض درخواست راهپیمایی و تظاهرات می‌کردند، وزارت کشور مجوز صادر می‌کرد و نیروی انتظامی مسئول تامین امنیت تظاهرات می‌شد.

جهانبخش محبی، نماینده مجلس، هم برای اعتماد نوشته است که «انسداد دریچه اعتراض راه حل نیست». از نگاه محبی، وقتی شهروندان می‌بینند مجلس ساکت است، روزنامه‌ها و رسانه‌ها آرمان و امیال خود را دنبال می‌کنند، صدا‌و‌سیما فقط افکار خود را پمپاژ می‌کند و هیچ حزب قدرتمندی در کشور وجود ندارد؛ طبیعی است که خود برای اعتراض به خیابان می‌آیند. 

اما بشنوید از واکنش‌ها به قطعی اینترنت؛ روزنامه جام جم از قطعی اینترنت بین‌المللی استقبال کرده و آن را «آزمایش نسبتا موفق اینترنت ملی» ارزیابی کرده است. برخلاف جام جم، روزنامه صدای اصلاحات می‌پرسد هزینه خسارت‌های وارده به هزاران کسب‌و‌کار از جیب چه کسی پرداخت می‌شود؟ این اختلاف نظر در حالی است که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره اینترنت داخلی گفته است اینترنت داخلی معنا ندارد، بلکه یک عبارت کاریکاتور‌شده بسیار غلط است و ما موضوعی به نام اینترنت ملی نداریم. 

برویم سراغ روزنامه‌خوانی امروز.

اعتراض‌ها را تفسیر امنیتی نکنید

 

غلامرضا ظریفیان، استاد دانشگاه، در یادداشتی در روزنامه ایران، به تحلیل اتفاق‌های اخیر از منظر جامعه‌شناسی پرداخته و درباره چرایی خشونت‌ها در اعتراض‌های اخیر و دی‌ماه ۹۶ معتقد است جامعه احساس می‌کند اولا نظرش در تصمیم‌گیری‌ها و تصمیم‌سازی‌ها خیلی پررنگ نیست و دیگر این‌که امکان و زمینه‌ای تضمین‌شده برای بیان نظر اعتقادی و اعتراضی‌اش نمی‌بیند.

از نگاه ظریفیان، این موضوع باعث شده است از یک طرف بستری برای شیوع خشونت و انحراف اعتراض‌های بحق مردمی ایجاد شود و از سوی دیگر، بخش وسیع و غالب مردم نسبت به این خشونت‌ها منفعل باشند و صرفا در نقش تماشاگر ظاهر شوند.

این جامعه‌شناس معتقد است اگر وقایع دی‌ماه ۹۶ بررسی کارشناسی و آسیب‌شناسی می‌شد، می‌توانست سیستم تصمیم‌گیرنده را به نتایج دیگری برساند که مانع از حوادث اخیر گردد. او به وجود شکاف‌های عمیق در جامعه اشاره دارد که در فضای بین آن‌ها هر نوع بحرانی می‌تواند ایجاد شود.

ظریفیان به سیستم اداره کشور توصیه می‌کند به‌جای تفاسیر امنیتی و پلیسی، اعتراض‌‌های اخیر را از دیدگاه آسیب‌شناسانه تحلیل کند تا در آینده شاهد تکرار این وقایع نباشیم.

 

نوبت انتقام ما رسید

 

حسین شریعتمداری کشورهای خارجی را به مقابله‌به‌مثل و انتقام بر اساس حقوق بین‌الملل تهدید کرد.

مدیرمسئول روزنامه نزدیک به آیت‌الله خامنه‌ای بدون اشاره به برخورد خشونت‌آمیز نیروهای انتظامی و بسیج علیه معترضان، مدعی شده است در جریان آشوب‌های اخیر، که با آتش زدن اموال عمومی، غارت مغازه‌ها و مراکز دولتی و قتل تعدادی از مردم مظلوم کشورمان همراه بود، آشوبگران بازداشتی اعتراف کردند که سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا، اسرائیل و فرانسه آن‌ها را برای عملیات تروریستی و تخریب در ایران آموزش داده‌اند و محل انجام بخشی از این آموزش‌ها در عربستان سعودی بوده است.

شریعتمداری به استناد اصل حقوقی انتقام، نوشته است هرگاه منافع ملی یا جان و مال کشوری از سوی کشوری دیگر نقض شود و اسناد خالی از ابهامی درباره عمدی بودن این اقدام خصمانه وجود داشته باشد، کشور حق مقابله‌به‌مثل دارد. مدیرمسئول کیهان به‌جز اعتراف بازداشت‌شدگان، ادعا می‌کند اسنادی از ارتباط تلفنی و حضور بازداشت‌شدگان در کشورهای یاد‌شده وجود دارد.

کیهان ادعا کرده است ایران به مراکز حساس و استراتژیک نظامی و اقتصادی کشورهای به‌زعم او حامی اغتشاش دسترسی دارد و می‌تواند به آن‌ها خسارت‌های سنگین مالی و نظامی وارد کند.

 

اعتراض و معترض رسانه می‌خواهد

 

روزنامه اعتماد امروز پرونده‌ای منتشر کرده است در توضیح تفکیک اعتراض از اغتشاش و در گزارشی، بررسی کرده که جای اعتراض کجاست؟

سید‌علی میرفتاح در سرمقاله این روزنامه نوشته است اعتراض جا نمی‌خواهد بلکه رسانه می‌خواهد که معترضان و منتقدان در شکل رسمی در آن جا ندارند. علی‌رغم این‌که روزنامه‌های اصلاح‌طلب از جمله اعتماد در بازتاب و انعکاس صدای معترضان در روزهای اخیر بسیار ضعیف عمل کردند، میرفتاح فقط به صدا‌و‌سیما ایراد گرفته است که نه تنها معترضان در آن سهمی ندارند، بلکه بخشی از حاکمیت و تعداد قابل‌توجهی از مقام‌های سابق جمهوری اسلامی ایران هم حق حضور در رسانه ملی را ندارند.

روزنامه اعتماد سکوت و انفعال خبری روزنامه‌های اصلاح‌طلب را این‌گونه توجیه کرده است که تکلیف مطبوعات روشن است چون تیغ توقیف همواره بالای سر آن‌هاست ولی چرا صدا‌و‌سیما به معترضان فرصت شنیده شدن نداده است؟

اما محسن هاشمی، رییس شورای شهر تهران، به اعتماد می‌گوید مطبوعات در مواقع بحرانی باید به بیان اخبار و تحلیل بپردازند، نه این‌که خودسانسوری کنند و سر در لاک خود فرو برند.

محمد‌علی الستی، استاد دانشکده خبر، هم در گفت‌و‌گو با اعتماد به نبودِ روزنامه‌نگاری تحقیقی در موضوع افزایش بهای بنزین اشاره می‌کند و به روزنامه‌ها ایراد می‌گیرد که به‌جای واکاوی چرایی طرح و بررسی نظر اقتصاددانان، فقط به این اکتفا کردند که موافقت یا مخالفت شهروندان را منعکس کنند.

 

سوراخ‌های اینترنت ملی

 

روزنامه هفت صبح از ایرادهای اینترنت ملی نوشته است که در جریان قطعی عمدی اینترنت در روزهای اخیر، واقعا آزموده شد. اینترنت ملی یا همان شبکه اطلاعات ملی، که دولت به راه‌اندازی آن افتخار می‌کند، در اولین و مهم‌ترین ماموریت خود نتوانست رضایت مردم را جلب کند.

به گزارش هفت صبح، طراحی و راه‌اندازی این شبکه ۹۰۰ میلیارد تومان هزینه داشت، اما در اولین هفته بهره‌برداری از نفس افتاد. اینترنت ملی البته در ارتباط با سازمان‌ها، بانک‌ها و نهادهای دولتی کاملا موفق بوده اما در چرخه کسب‌و‌کارها و ارتباط‌های مردم شکست خورده است.

اما یکی دیگر از ضعف‌های این شبکه فقدان موتور جستجو است. برخلاف چین و روسیه، ایران هنوز نتوانسته است موتور جست‌و‌جوی بومی موفقی طراحی کند. سایت پارسی‌جو قرار بود چنین نقشی ایفا کند اما به گفته کاربران، روز گذشته کاملا از دسترس خارج بود.

ضعف دیگر نبودِ پیام‌رسان‌های فارسی است و برای همین، بسیاری از ارتباط‌های کاری کسب‌و‌کارهای کوچک که روی بستر تلگرام و واتساپ صورت می‌گیرد در روزهای گذشته کاملا مختل شد.

 

شناسنامه‌های لاکچری با قید تهران

 

اما بشنوید از گزارش عجیب ایران از تب فراگیر زایمان‌های توریستی به مقصد تهران. اگر سلبریتی‌ها برای زایمان‌های توریستی به اروپا و آمریکا و کانادا سفر می‌کنند، زنان پا‌به‌ماه در برخی شهرستان‌ها تهران را برای تولد فرزندشان انتخاب می‌کنند.

به گزارش ایران، مراجعه زنان باردار به‌ویژه از شهرستان‌های قزوین، کرج، رشت، کرمانشاه، ایلام و بندرعباس به بیمارستان‌های شمال شهر تهران افزایش یافته است و اصلی‌ترین دلیل مراجعه این زنان گرفتن شناسنامه صادره از تهران است.

این در حالی است که به‌دلیل ممنوعیت پرواز برای زنان باردار از هفته سی‌و‌ششم، این افراد با خودروی شخصی یا با اتوبوس به تهران می‌آیند که به گفته دکتر محمد نجار، متخصص زنان و زایمان، خطر پاره شدن کیسه آب، خونریزی و سقط جنین را در پی دارد. این زنان به محض زایمان راهی شهرشان می‌شوند، بدون این‌که از مراقبت‌های پزشکی بعد از زایمان برخوردار شوند.

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More