شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

آنکه باید از عملکرد حکومتش سرافکنده باشد، ملت آمریکاست یا مردم ایران؟

 

رهبر جمهوری اسلامی ایران در بخش پایانی سخنرانی اخیر خود به مناسبت سی‌ویکمین سالگرد درگذشت آیت‌الله خمینی، به سیاست‌های هیات حاکمه آمریکا به‌شدت تاخت. 

خامنه‌ای به بهانه کرونا و کشته‌شدن جورج فلوید، سیاهپوست آمریکایی، در مینیاپولیس به‌دست پلیس این کشور، آمریکا را به فساد مدیریتی و نقض آشکار حقوق بشر متهم کرد. او در این‌باره گفت: «نتوانستند [کرونا را] مدیریت کنند و نمی‌توانند مدیریت کنند ، به‌خاطر همین خصوصیات فسادی که در دستگاه حاکمه‌ آمریکا وجود دارد. این هم وضع اداره‌ مردم، این هم برخورد با مردم؛ مردم را می‌کشند و با جنایت واضح و آشکار، خودشان را نشان می‌دهند و عذرخواهی هم نمی‌کنند؛ در عین حال زبانشان هم دراز است، می‌گویند حقوق بشر! آن مرد سیاهی که آنجا کشته شد، ظاهرا بشر نبود و حقوقی نداشت.» 

خامنه‌ای در ادامه افزود: «واقعا جا دارد که ملت آمریکا از این حکومتی که امروز در آمریکا هست، احساس سرافکندگی کند. آن کسانی هم که -چه در کشور ما، [یعنی] ایرانی‌هایی که داخل کشورمان هستند، چه بعضی ایرانی‌هایی که خارج از کشور هستند- شغلشان حمایت از آمریکا و دفاع از آمریکا و بزک‌ کردن آمریکا بود، آن‌ها هم به نظر من دیگر سرشان را نمی‌توانند بلند کنند با این وضعی که الان پیش آمده است.»

 

مقایسه برخورد حکومت با تظاهرات مردمی در آمریکا و ایران

خامنه‌ای درحالی از فساد و خشونت و آدم‌کشی در آمریکا ابراز ناخشنودی می‌کند که با گذشت حدود هفت‌ ماه از اعتراض‌های مردمی در آبان‌ماه ۹۸ تاکنون، نه آماری واقعی از تعداد قربانیان آن منتشر شده و نه کسی از جانب حکومت مسئولیت خون به‌ناحق ریخته چند صد نفر از شهروندان را به‌عهده گرفته است، تا دست‌کم شاهد عذرخواهی یک مقام رسمی باشیم. اساسا شدت خشونت و ابعاد فاجعه آبان ۹۸ در ایران آن‌چنان سهمگین بود که بنا به دلایل زیر نمی‌توان آن را با حوادث ماه مه ۲۰۲۰ در آمریکا مقایسه کرد:

۱- بر اساس آمار رسمی حکومت جمهوری اسلامی ایران دست‌کم ۲۳۰ نفر در اعتراض‌های آبان جان خود را ازدست دادند، مسئول کشتار هم  نیروهای انتظامی یا امنیتی بودند که تا‌کنون هویتشان همچنان ناشناخته مانده است. در آمریکا در مدت مشابه، ۱۳ نفر جان خود را ازدست داده‌اند. از سوی دیگر، افسر پلیس عامل قتل سیاهپوست آمریکایی نه‌تنها بلافاصله دستگیر شد، که در نتیجه تظاهرات خیابانی، اتهامش از قتل غیرعمد به شبه‌عمد تبدیل شد.

۲- اعتراض‌های آبان‌ماه ایران صرفا ماهیت معیشتی داشت و مردم بی‌گناهی که به خیابان‌ها سرازیر شده بودند، به‌دلیل افزایش نرخ سوخت خشمگین بودند، بنابراین جرم خاصی مرتکب نشده بودند تا با برخورد خشونت‌آمیز حکومت مواجه شوند. در آن سو، جورج فلوید، سیاهپوست آمریکایی، ظاهرا با اسکناس تقلبی قصد خرید از مغازه‌ای را داشت، ضمن اینکه او در سال ۲۰۰۷ هم به جرم سرقت مسلحانه پنج سال به زندان افتاده بود، هرچند که این مساله به معنای توجیه برخورد وحشیانه پلیس با او نیست.

۳- در طول مدت اعتراض‌های مردمی در ایران، بر اساس عرف حکومتی، حتی یک رسانه داخلی هم  امکان آن را نداشت که در مورد تظاهرات مردم به‌طور آزاد اطلاع‌رسانی کند و آن را به تصویر بکشد. اما در آمریکا صدها روزنامه‌نگار از همان آغاز، همواره در صحنه حضور داشته‌اند، هرچند در بعضی موارد دیده شده که پلیس با آنها نیز برخورد خشونت‌آمیزی داشته است. اساسا اگر امکان اطلاع‌رسانی آزاد در اعتراض‌های آبان وجود داشت، خامنه‌ای چگونه می‌توانست با سه دهه سابقه استبداد، امروز دولت آمریکا را مورد طعنه قرار دهد؟

۴- برخورد خشن و خفقان‌آور با هرگونه اعتراض یا حتی انتقاد به حاکمیت که بارزترین نمونه‌هایش در سال‌های ۸۸ و۹۸ دیده شد، ثابت کرد که جمهوری اسلامی صرفا با زبان زور با معترضان و منتقدان برخورد می‌کند، این درحالی است که آنچه در روزهای اخیر در آمریکا رخ می‌دهد، در۵۰  سال اخیر بی‌سابقه بوده است. با وجود نهادینه‌ شدن نژادپرستی در آمریکا، مشکل امروز در آن کشور بیشتر به سیاست‌های دونالد ترامپ، رییس‌ جمهوری کشور، مربوط می‌شود تا حکومت.

۵- درحالی که در ایران هرگز این امکان وجود نداشته است که مسئولی شهامت نقد نظرات رهبری در برابر یک سیاست، از جمله سرکوب اعتراض‌های مردمی، را داشته باشد، در آمریکا به‌عنوان یک کشور دموکراتیک، تاکنون بسیاری از مقام‌های بلندپایه به‌شدت به سیاست‌های ترامپ تاختند و برخورد پلیس با معترضان را به‌طور رسمی محکوم کردند.

 

تبعیض‌نژادی در آمریکا یا تبعیض‌ مذهبی در ایران؟

با وجود آنکه سیاهپوستان تنها ۱۳ درصد جامعه آمریکا را تشکیل می‌دهند، اما کم نیستند کسانی که از میان آن‌ها نقش کلیدی در اقتصاد و سیاست آن کشور دارند. اما در ایران که دست‌کم۱۰درصد جمعیت از اهل تسنن‌اند، در حکومت جمهوری اسلامی، مناصب مدیریتی سطوح بالا صرفا به تعداد بسیار کمی از آن‌ها تعلق دارد، آنچه به‌کرات مورد انتقاد آن‌ها قرار گرفته است.

با وجود درصد کم جمعیتی، سنی‌ها در ۱۵ استان یعنی نیمی از کشور پراکندگی جغرافیایی دارند. از آن‌جایی که اغلب سنی‌ها‌ی ایرانی از قومیت‌های مختلف چون ترک، کرد و بلوچ‌اند، رفتار حکومت با آ‌ن‌ها به‌طورغیرمستقیم نوعی تبعیض قومی و نژادی نیز تلقی می‌شود. 

خامنه‌ای درحالی نژادپرستی علیه سیاهان در آمریکا را محکوم می‌کند که در نظام ولایت فقیه بر هموطنان وهم‌کیشان سنی که ۹۰ درصد مسلمانان جهان را تشکیل می‌دهند تبعیض‌های آشکاری روا داشته می‌شود. این درحالی است که جمهوری اسلامی با علم به اینکه شیعیان تنها ۱۰ تا ۲۰ درصد مسلمانان دنیا را تشکیل می‌دهند، خود را ام‌القرای جهان اسلام معرفی می‌کند.

علاوه‌بر این، خامنه‌ای درحالی رنجش خاطر خود از نژادپرستی در آمریکا را علم می‌کند که برادران اهل تسنن او در تهران حتی اجازه داشتن یک مسجد را ندارند.

 

از اعجاز ایران در کنترل کرونا تا رسوایی آمریکا در مدیریت آن!

رهبر جمهوری اسلامی ایران درحالی آمریکایی‌ها را به رسوایی ناشی از فساد در مهار کرونا متهم می‌کند که جمهوری اسلامی در آغاز شیوع این ویروس یکی از بدترین مدیریت‌ها را داشته است. از طرفی اگرچه بی‌کفایتی ترامپ در برخورد با کرونا بر کسی پوشیده نیست، اما خامنه‌ای خوب می‌داند که مخفی‌کاری در اعلام آمار واقعی تلفات ناشی ازاین بیماری از سوی حکومت ایران، به‌مراتب بدتر از ناکارآمدی آمریکایی‌ها در برخورد با آن است. حاکمیت آمریکا با تمام خطاهایش درباره کووید-۱۹، به عنوان کشوری دموکراتیک، هرگز امکان آن را نداشت که آمار دهشتبار بیش از صد هزار نفر قربانیان این ویروس را پرده‌پوشی کند، آنچه که درایران به‌راحتی صورت می‌گیرد.

خامنه‌ای آمریکایی‌ها را سرزنش می‌کند که برای جلوگیری از سر به‌ فلک کشیدن تعداد تلفاتشان، از تجربه‌های سایر کشورهای دنیا استفاده نکردند. این درحالی است که ایران نه‌تنها از شیوع کرونا در ژانویه سال جاری در چین درس عبرت نگرفت، بلکه با ادامه پروازهای مسافری به آن کشور، خود به کانون صدور این بیماری در آسیا تبدیل شد و هزاران تن از شهروندان ایرانی نیز قربانی بی‌کفایتی و مخفی‌کاری مجدد رژیم شدند.

به‌طور حتم نژادپرستی نهادینه در ایالات متحده آمریکا محکوم است، اما آنچه مضحک است، طعنه به دولت ترامپ از سوی رژیمی است که خود از بدترین نمونه‌ها در اعمال استبداد و سرکوب مردمی است. هرچند، آمریکایی‌ها نیز به‌دلیل رسوایی‌شان در مهار معترضان، دیگر در جایگاهی نخواهند بود که به نام حقوق بشر اعمال غیر‌انسانی حکومتی به‌مراتب بدتر، چون رژیم ایران را محکوم کنند.  

 

روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر سیاسی
تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More