شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

عفو بین‌الملل: سازمان ملل درباره اعدام‌های ۶۷ تحقیق کند

سازمان عفو بین‌الملل با انتشار گزارشی درباره کشتار زندانیان سیاسی در سال ۶۷ از «سازمان ملل خواسته است که تحقیقاتی مستقل و جامع درباره این ناپدید کردن‌های قهری و اعدام‌های فراقضایی، به عنوان جرایمی که به مدت سه دهه بدون مجازات مانده‌اند، انجام دهد.»

در بیانیه این سازمان همچنین مقام‌های جمهوری اسلامی متهم شده‌اند که «با پنهان نگه‌داشتن سرنوشت و محل دفن هزاران نفر از مخالفان و دگراندیشان سیاسی که سه دهه پیش اتفاق افتاده است، هم‌چنان در حال انجام جنایت علیه بشریت‌»‌اند.

در بخشی از این بیانیه با اشاره به موضع مقام‌های حکومت ایران درباره اعدام‌های سال ۶۷ آمده است: «این‌که مقامات و مسئولان حکومتی ایران تا به امروز از به رسمیت شناختن این کشتار گسترده امتناع می‌کنند به این معنا است که جرم ناپدید کردن قهری قربانیان همچنان ادامه دارد.»

عفو بین‌الملل تاکید کرده  «تا زمانی ‌که جمهوری اسلامی درباره سرنوشت قربانیان به خانواده‌ها و بازماندگان در مورد سرنوشت و محل دفن عزیزان‌شان اطلاعات ندهد و شفاف‌سازی نکند» همچنان در حال «جنایت علیه بشریت» است.

در تابستان سال ۱۳۶۷ صدها نفر از  زندانیان سیاسی عمدتا با گرایش‌ به سازمان مجاهدین خلق و جریان‌های چپ در زندان‌های ایران اعدام شده و به صورت مخفیانه دفن شدند.

اعدام زندانیان بر اساس حکمی از آیت‌الله خمینی رهبر وقت جمهوری اسلامی انجام شد که گفته بود «کسانی که در زندان‌های سراسر کشور برسر موضع نفاق خود پافشاری کرده و می‎کنند، محارب و محکوم به اعدام می‎باشند.»

این حکم سرآغاز بزرگ‌ترین قتل‌عام زندانیان سیاسی در تاریخ معاصر ایران شد. در تهران، حسینعلی نیری (قاضی)، مرتضی اشراقی(دادستان) و مصطفی پورمحمدی (نماینده وزارت اطلاعات) و در شهرستان‌ها، قاضی شرع، دادستان و یا دادیار انقلاب و نماینده وزارت اطلاعات منطقه، هیات مرگ را تشکیل داده بودند.

در بیانیه ۲۰۰ صفحه‌ای که اکنون سازمان عفو بین‌الملل منتشر کرده به نقش اعضای هیات مرگ اشاره شده و تاکید شده  «همه افرادی که در ارتکاب و پنهان نگه داشتن این جنایت‌ها دست داشته‌اند باید محاکمه شوند.»

طبق آماری که کمیته دفاع از حقوق‌بشر در ایران منتشر کرده است، امروز حداقل نام چهارهزار و ششصد و هفتاد و دو تن از اعدامیان سال ۱۳۶۷، معلوم شده است. رضا معینی، یکی از محققان، تاکید می‌کند که «دست‌کم پنج‌هزار نفر» قربانی این کشتار بوده‌اند. البته برخی فعالان سیاسی از آمارهای  بیشتر از این نیز خبر داده‌اند.







 

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More