شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

صدور ایدئولوژی انقلاب اسلامی به کانادا واقعی است؟

برخی رسانه‌های کانادایی خبرها و گزارش‌هایی درباره گسترش افکار اسلام‌گرایانه و ایدئولوژی انقلاب اسلامی در کانادا منتشر کرده‌اند، که یکی از مهم‌ترین گزارش‌ها را شبکه خبری گلوبال نیوز کانادا چند هفته پیش منتشر کرد.

در این گزارش، به‌ویژه به نقش «مجمع اسلامی تشیع کانادا» پرداخته شده است، یکی از نهادهای رسمی و ثبت‌شده مذهبی در کانادا که بنیان‌گذار آن فردی به نام آیت‌الله سید‌رضا حسینی‌نسب و از چند سال پیش امام جماعت مسجد جامع مسلمانان در شمال شهر تورنتوست.

بیش از دو دهه است که مجمع اسلامی تشیع در شهر تورنتوی کانادا فعالیت می‌کند و تعدادی از اعضای پارلمان کانادا نیز در برخی از مراسم‌هایش شرکت کرده‌اند.

اما بر اساس مدارکی که نخستین‌ بار به شبکه خبری گلوبال نیوز کانادا رسیده است، مسئولان ناظر بر فعالیت موسسه‌های خیریه کانادا از مدت‌ها پیش درباره این گروه نگرانی‌های جدی دارند و آن‌طور که گفته‌اند، نگران ارتباط این موسسه با دولت ایران‌اند.

در گزارش ۱۷۹ صفحه‌ای اداره مالیات کانادا، که پس از حسابرسی در فاصله سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰ انجام شده و ایران اینترنشنال موفق شده است به نسخه کامل آن دسترسی پیدا کند، نوشته شده است مجمع جهانی اهل بیت، که مقر آن در تهران است، زیر نظر حکومت ایران فعالیت می‌کند و دبیر‌کل آن، حجت‌الاسلام محمد‌حسن اختری، به‌عنوان «پدر عملیات» حزب‌الله لبنان شناخته می‌شود.

بازرسان اداره مالیات کانادا پس از حسابرسی، موسسه خیریه «مجمع اسلامی تشیع» در تورنتو را متهم کرده‌اند که به منظور تسهیل پخش و گسترش ایدئولوژی انقلابی ایران در کانادا ایجاد شده و «مجری اهداف عملیاتی» مجمع جهانی اهل بیت ایران است.

بر اساس گزارش اداره مالیات کانادا، مجمع اسلامی تشیع نخست در سال ۱۹۹۴ با نام «مجمع اهل بیت آمریکای شمالی» ثبت شده بود، که بعدها عنوانش به «مجمع اسلامی اهل بیت کانادا» تغییر یافت. در وب‌سایت این مجمع، اهداف این نهاد برگزاری کنفرانس‌های اسلامی، ارائه چتر حمایتی سازمان‌یافته و تصویری واقعی از شیعه در کانادا و جهان عنوان شده است.

در گزارش تحقیقی اداره مالیات کانادا آمده است، بنیان‌گذار مجمع اسلامی تشیع کانادا، سید‌رضا حسینی‌نسب، از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۳ مدیر مرکز اسلامی هامبورگ در آلمان بود و دولت آلمان او را به‌عنوان «وابسته رژیم ایران برای انتشار ایدئولوژی اسلام انقلابی و تبلیغات هواداری از رژیم ایران در آلمان شناسایی کرده بود».

اداره مالیات کانادا مجوز خیریه بودن این مجمع را باطل کرده است. اما این مجمع، به‌رغم این‌که پرونده‌اش اکنون در دادگاه فدرال کانادا در جریان است، تمام این اتهام‌ها را تکذیب کرده است.

این مجمع، در مدارک فرجام‌خواهی که اواخر سال گذشته به دادگاه ارسال شد، نوشته است که اداره مالیات کانادا مجمع اسلامی تشیع را به «داشتن روابط خطرناک با یک سازمان خارجی» و «تهدید برای شروع یک انقلاب در کانادا» متهم کرده است.

مدیران مجمع اسلامی تشیع کانادا به درخواست تلویزیون ایران اینترنشنال برای تماس با مدیران این نهاد و گفت‌و‌گو درباره این موضوع پاسخی ندادند. اما وکلای این خیریه در بیانیه‌ای، که متن آن در گزارش اداره مالیات کانادا منعکس شده است، گفته‌اند: «این سازمان تمامی اتهامات وارده از سوی اداره مالیات کانادا را تکذیب می‌کند.»

در این بیانیه همچنین آمده است که در نامه ۲۳ آوریل ۲۰۱۸، اداره مالیات کانادا اتهام‌های اصلی وارده از سوی بازرسان آن اداره، از جمله اتهام ارتباط با مجمع جهانی اهل بیت، را پس گرفته است.

اداره مالیات کانادا نیز از اظهار‌نظر در مورد این‌که آیا هیچ‌‌یک از اتهام‌های وارده به این مجمع را پس گرفته‌ یا خیر خودداری کرده است.

در قسمتی از این گزارش آمده است که بازرسان اداره مالیات در سال ۲۰۱۶، در نامه‌ای به این موسسه خیریه نوشته‌اند: «تحلیل‌ اطلاعات به‌دست‌آمده از بازرسی و همچنین تحقیقات تکمیلی دیگر نشان می‌دهد که این سازمان (مجمع اسلامی تشیع)، به‌صورت کلی یا جزیی، برای حمایت از اهداف عملیاتی مجمع جهانی اهل بیت در کانادا ایجاد شده است.»

طبق این گزارش، آژانس خبری مجمع جهانی اهل بیت، که شاخه‌ای از این نهاد است، یکی از اهداف ایجاد این مجمع را گسترش ایده‌های انقلابی ایران ذکر کرده است و بر همین اساس، اداره مالیات کانادا فهرستی از ۹ اتهام مبنی بر ارتباط مجمع اسلامی تشیع در تورنتو با مجمع جهانی اهل بیت ارائه کرده است.

سندی که اداره مالیات کانادا منتشر کرده است نشان می‌دهد مجمع جهانی اهل بیت (Ahlul Beit World Assembly)، که در گزارش به اختصار ABWA نامیده شده، در امور داخلی موسسه خیریه مجمع اسلامی تشیع در تورنتو دخالت داشته است و مدیران این خیریه در کنفرانس‌های ABWA شرکت کرده‌اند و موسسه خیریه واقع در تورنتو نمایندگانی از ABWA را به تورنتو دعوت کرده و به مجمع جهانی اهل بیت گزارش سالانه می‌‌داده است. لوگوی ABWA روی وب‌سایت مجمع اسلامی تشیع به چشم می‌خورد و «بودجه‌ای هم از مرکز فرهنگی و اسلامی دولت ایران» دریافت کرده است.

بازرسان‌ اداره مالیات کانادا در گزارش خود آورده‌اند که این فعالیت‌ها، در چارچوب قوانین کانادا، در زمره فعالیت‌های خیریه قرار نمی‌گیرند، به دلیل این‌که مجمع جهانی اهل بیت «دستورات سیاسی قوی» و «وابستگی مستقیم» با حکومت اسلامی ایران و حزب‌الله لبنان دارد.

در بخش دیگری از این گزارش مشروح آمده است، در اطلاعیه‌ای که مجمع اسلامی تشیع به اداره مالیات کانادا فرستاده تاکید شده است این موسسه خیریه بودجه‌ای از دولت ایران دریافت نکرده و فقط ۵۰۰ دلار از مرکز فرهنگی سفارت ایران در کانادا دریافت کرده و هرگونه ارتباط با مجمع جهانی اهل بیت را تکذیب کرده است.

یادآوری این نکته لازم است که سازمان خیریه در کانادا نهادی ثبت‌شده است که هدفش ارائه خدمات عمومی در زمینه‌‌های بهداشتی، آموزشی، فرهنگی، مذهبی، اجتماعی، هنری به افراد و گروه‌های عمومی یا جامعه‌های مشخص قومی، فرهنگی و عقیدتی در کاناداست.

دولت کانادا، پس از بررسی‌های لازم در مورد اهداف و سابقه افراد اداره‌کننده نهاد متقاضی، مجوز سازمان خیریه برای آن‌ها صادر می‌کند. نهادهایی که موفق می‌شوند چنین عنوان و مجوزی از دولت کانادا دریافت کنند می‌توانند در مقابل کمک‌های مالی که از افراد یا سازمان‌ها و شرکت‌های خصوصی برای اداره امور جاری یا اهداف موسسه خیریه دریافت می‌کنند، برای اهداکنندگان مبالغ نقدی رسید مالیاتی صادر کنند.

افراد یا سازمان‌ها و نهادهای اهداکننده کمک‌های مالی نیز می‌توانند در پایان سال و هنگام اعلام درآمد سالانه‌شان به اداره مالیات کانادا، مبلغ کمک‌های مالی به سازمان‌های خیریه را از کل درآمد سالانه‌شان کسر کنند و در نتیجه مالیات کمتری به دولت پرداخت کنند.

بنابراین چون منبع درآمد سازمان‌های خیریه غیرمستقیم از طریق مالیات‌های عمومی تامین می‌شود، اداره مالیات کانادا نظارت بسیار دقیقی بر امور مالی، اداری، برنامه‌ها و اهداف این نهادها در سراسر کانادا دارد و در صورت مشاهده و کشف هرگونه اقدام خلاف قانون، مجوز سازمان خیریه را لغو می‌کند.

بر اساس مدارک به‌دست‌آمده و استدلال‌های قانونی موجود در این گزارش، اداره مالیات کانادا به این نتیجه رسیده است مجوز خیریه مجمع اسلامی تشیع کانادا را مانند چند سازمان خیریه دیگر، از جمله یک سازمان خیریه یهودی ثبت‌شده و فعال در کانادا، لغو کند.

پس از بررسی گزارش مشروح اداره مالیات کانادا درباره مجمع اسلامی تشیع، چند پرسش مطرح می‌شود:

- نهاد خیریه مذهبی ثبت‌شده و رسمی مجمع اسلامی تشیع کانادا چه اهدافی دارد؟

- دلایل لغو مجوز خیریه مجمع اسلامی تشیع کانادا از طرف اداره مالیات کانادا چیست؟

- مسئولان مجمع اسلامی تشیع کانادا چه پاسخی به ایرادهای اداره مالیات کانادا داده‌اند؟

- آیا مجمع اسلامی تشیع کانادا با هدف گسترش ایدئولوژی انقلاب اسلامی در کانادا تاسیس شده و فعالیت کرده است؟

- روابط مالی و اداری نهاد مجمع اسلامی تشیع کانادا با دیگر نهادهای مذهبی ایرانی در کانادا چیست؟

یادآوری این نکته لازم است که در گزارش اداره مالیات کانادا، هیچ فرد حقیقی مورد سوال قرار نگرفته است. در حال حاضر، پرونده اعتراض و تجدید‌نظر در مورد تصمیم اداره مالیات به لغو مجوز خیریه این نهاد و درخواست این نهاد برای اخذ مجدد مجوز خیریه را وکلا و مقامات مجمع اسلامی تشیع کانادا در دادگاه فدرال کانادا به جریان انداخته‌اند.

در بررسی‌های بیشتر ایران اینترنشنال درباره گزارش مشروح حسابرسی اداره مالیات کانادا، مشخص شد که این اداره در توضیح تصمیم به لغو مجوز خیریه مجمع اسلامی تشیع کانادا، سه دلیل در سه زمینه مشخص ارائه کرده است.

نخست، ارتباط غیرقانونی سازمان خیریه ثبت‌شده در کانادا با نهادهای سیاسی‌ـ‌مذهبی فعال در جمهوری اسلامی ایران که هدفشان به‌طور مشخص و علنی صدور ایدئولوژی انقلاب اسلامی به سراسر جهان است؛ مانند ارتباط‌ مستقیم با مجمع جهانی اهل‌ بیت در ایران، که هدف اصلی آن صدور ایدئولوژی انقلاب اسلامی به جهان و حمایت از حزب‌الله لبنان است.

دوم، اداره نشدن امور مالی و اداری مجمع در چارچوب مقررات و قوانین کانادا و نبودِ شفافیت در مورد کمک‌های مالی دریافتی و وجود نشانه‌هایی از خلاف‌‌های مالی، از جمله خرید املاک و مستغلات در نقاط مختلف تورنتو و خارج از تورنتو که پیش‌پرداخت و وام‌های بانکی آن‌ها از حساب‌های مالی سازمان خیریه پرداخت شده است اما برای انجام امور جاری سازمان استفاده نشده‌اند.

و سوم، برگزاری و اجرای برنامه‌هایی در پوشش اهداف ثبت‌شده مجمع اما در تضاد کامل با قوانین جاری در کانادا و انتاریو؛ از جمله این برنامه‌ها برگزاری کارگاهی آموزشی در کنفرانس یک‌روزه‌ای در سال ۲۰۰۸ بود که گفته می‌شود در آن درباره ترغیب به ازدواج زیر سن قانونی بحث شده است.

در گزارش مشروح اداره مالیات کانادا، متن کامل جوابیه اعتراضی مقامات مجمع و پاسخ آن‌ها به ایرادهایی که اداره مالیات کانادا برشمرده نیز آورده شده است.








 

روزنامه‌نگار آزاد در تورنتو
تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More