شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

تاکید چند رسانه و جمعی از روزنامه‌نگاران بر سابقه روزنامه‌نگاری روح‌الله زم

 

چند رسانه و وب‌سایت خبری و همچنین جمعی ازخبرنگاران با تاکید بر پیشینه روزنامه‌نگاری روح‌الله زم، مدیر پیشین کانال تلگرامی آمدنیوز، به برخی اظهارنظرها و موضع‌گیری‌های اخیر مبنی بر روزنامه‌نگار نبودن او واکنش نشان دادند.

سحام‌ نیوز روز چهارشنبه در حساب توییتری خود نوشت که بنا به درخواست و پرسش برخی از فعالان و روزنامه‌نگاران درباره فعالیت زم در این رسانه، «تایید» می‌کند که او «به عنوان عضوی از این مجموعه طی دوره حضور، در نگارش خبر، تهیه گزارش و محتوا و انجام مصاحبه» با سایت سحام همکاری داشت.

ژیلا بنی‌یعقوب، روزنامه‌نگار ساکن تهران این توییت سحام نیوز را «تایید بک‌گراند روزنامه‌نگاری روح‌الله زم» دانست و اضافه کرد: «به هردلیل نگفته‌اند در دوره‌ای گرداننده کل این سایت هم بوده است.»

بنی‌یعقوب پیشتر در توییت دیگری نوشته بود که زم «چندسالی سردبیر وب‌سایت سحام نیوز بود و تا چند سال پس از حوادث جنبش سبز به طور فعالانه و روزانه اخبار حوادث پس از انتخابات از جمله زندانیان سیاسی را پوشش می‌داد».

به نوشته این روزنامه‌نگار که مدتی نیز زندانی بود، علاوه بر این، «آمدنیوز ابتدا یک سایت خبری بود و بعد کانال تلگرامی پیدا کرد که خیلی سریع مشهورتر از سایتش شد».

رادیو فردا، بخش فارسی‌زبان رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی، نیز در توییتی روزنامه‌نگار بودن روح‌الله زم را تایید کرد. 

این رسانه که دفتر آن در پراگ است، نوشت که زم را به دلیل وابستگی رسمی رسانه‌‌ای او «مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز» می‌خواند، اما «صرف‌نظر از دقت روزنامه‌نگاری یا کیفیت ادیتوریال محتوا، هر مدیر یک رسانه، در معنای عام از سوی ما روزنامه‌نگار به حساب می‌آید».

همچنین ایران اینترنشنال که دفتر مرکزی آن در لندن است، اعلام کرد این شبکه خبری «با توجه به فعالیت‌های رسانه‌ای روح‌الله زم، او را روزنامه‌‌نگار به حساب می‌آورد و همواره از هر دو عنوان روزنامه‌نگار و مدیر کانال تلگرام آمد‌نیوز درباره او استفاده کرده است. ما به اهمیت تلگرام به عنوان یکی از پلتفرم‌های اصلی اطلاع‌رسانی بین مخاطبان ایرانی آگاهیم».

 

 

برخی از فعالان و روزنامه‌‌نگاران نیز در رسانه‌‌های اجتماعی سابقه روزنامه‌نگاری زم را تایید کرده‌اند. 

معصومه (پگاه) ضیاء، از زندانیان سیاسی پیشین در توییتی «شهادت» داد که زم «به بهترین شکل ممکن اخبار زندانیان عقیدتی و سیاسی از هر قشر و گروهی را، هم در سحام نیوز و هم در آمدنیوز پوشش می‌داد». 

ماهرخ غلامحسین‌پور، روزنامه‌نگار، نیز در توییتی نوشت: «این‌که مثل من و شما فکر نمی‌کرده یا با ما زاویه داشته، او را از حقوق صنفی و حقوق اولیه انسانی‌اش محروم نمی‌کند.»

با وجود این انتقادها و موضع‌گیری رسانه‌ها، اتحادیه روزنامه‌نگاران بریتانیا (ان‌یو‌جی) در پاسخ به ایران اینترنشنال گفت از موضع فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران درباره زم تبعیت می‌کند و از ابراز نظر خودداری کرد.

بحث بر سر روزنامه‌نگار بودن یا نبودن زم پس از آن بالا گرفت که فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران روز سه‌شنبه دوم دی، با انتشار بیانیه‌ای نوشت: «بر‌اساس قوانین این نهاد، مدیران رسانه‌های اجتماعی به عنوان روزنامه‌نگار شناخته نمی‌شوند و روح‌الله زم نیز یک مدیر «محترم» کانال رسانه اجتماعی بوده است.»

این فدراسیون با این حال به «فعالیت‌های خبری روح‌الله زم در رسانه‌های اجتماعی» ادای احترام کرد و ضمن محکوم کردن اعدام او ادامه داد که پرونده زم «چندین‌بار در مذاکرات داخلی فدراسیون مورد بحث قرار» گرفت.

همچنین فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران به توییتی از ماشاءالله شمس‌الواعظین، نایب‌‌رییس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران ایران، ارجاع داد که در آن بر «روزنامه‌نگار نبودن روح‌الله زم» تاکید شده است.

شمس‌الواعظین از روزنامه‌نگاران اصلاح‌طلب ایران بیش از یک سال پیش، زمانی که زم تحت بازجویی در زندان‌های جمهوری اسلامی قرار داشت، در توییتی از روزنامه‌نگاران خواسته بود «هویت شغلی روح‌الله زم» را «روزنامه‌نگار» اعلام نکنند.

 

 

این در حالی است که از زمان ربایش و بازداشت زم از سوی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی، برخی از نهادهای بین‌المللی در حوزه روزنامه‌نگاری مثل کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران در آمریکا به بازداشت، محاکمه و در نهایت اعدام او واکنش نشان دادند.

سازمان گزارشگران بدون مرز نیز که دفتر آن در پاریس است، بارها خواستار آزادی زم شده بود؛ هرچند که این سازمان معتقد بود: «روح‌الله زم بنا بر بسیاری از منابع گاه از سوی نهادهای اطلاعاتی رژیم برای انتشار خبرهای برساخته و فریب‌خبر مورد سوءاستفاده قرار می‌گرفت.»

روح‌الله زم بامداد شنبه ۲۲ آذرماه اعدام شد. 

«تشکیل و اداره کانال معاند آمدنیوز و صدای مردم با هدف برهم زدن امنیت کشور» و «عضویت و مدیریت پایگاه خبری معاند سحام نیوز با هدف برهم زدن امنیت کشور» از سیزده اتهامی بود که علیه او در دادگاه مطرح شد.

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More