شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

برقراری محدود اینترنت در بخش‌هایی از ایران

پنج روز پس از قطع گسترده اینترنت در ایران در پی آغاز اعتراض‌های سراسری،‌ دولت جمهوری اسلامی اقدام به برقراری محدود و تدریجی دسترسی به این شبکه بین‌المللی در برخی نقاط این کشور کرد. 

خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، بعد از ظهر پنجشنبه ۳۰ آبان‌ماه با اعلام این خبر به نقل از «منابع آگاه» نوشته است: «اینترنت به تدریج در کشور در حال اتصال است.» 

به گزارش رسانه‌های داخلی، شورای عالی امنیت کشور مرجع صدور دستور اتصال تدریجی اینترنت بوده است. این دسترسی محدود در چند استان از جمله هرمزگان، کرمانشاه، مرکزی، قم، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، همدان، بوشهر و بخش‌هایی از تهران گزارش شده است.

«نت‌بلاکز»،‌ سازمان غیردولتی ناظر بر اینترنت در جهان که پیشتر آمار سقوط گسترده سطح دسترسی به اینترنت در ایران به حدود ۵ درصد از عصر شنبه ۲۵ آبان‌ماه را منتشر کرده بود، روز پنجشنبه از افزایش سطح دسترسی به ۱۰ درصد خبر داده است.

همزمان، برخی دانشگاه‌ها نیز از دسترسی مجدد به اینترنت خبر می‌دهند. 

باشگاه خبرنگاران جوان در همین زمینه نوشت اینترنت هفت دانشگاه امیرکبیر، صنعتی شریف، علامه طباطبایی، تهران، علم و صنعت، خواجه نصیر و شهید بهشتی وصل شده است. 

هم‌زمان با آغاز دسترسی مجدد برخی شهروندان به اینترنت، اخبار جدیدی از بازداشت گسترده فعالان مدنی و سیاسی  منتشر شد. ساعاتی پیش خبر بازداشت ده‌ها فعال دانشجویی حاضر در تجمع‌های اعتراضی روزهای گذشته دانشگاه‌ها مخابره شد.

برقراری مجدد ارتباط ایران با شبکه بین‌المللی اینترنت در حالی است که حسین طیبی‌فر، جانشین نماینده علی خامنه‌ای در سپاه پاسداران،پیشتر این موضوع را مورد انتقاد قرار داده و گفته بود: «چرا باید جلوی اینترنت بدون کنترل باز باشد، در حالی که رهبری بر بحث اینترنت ملی تاکید کردند.» 

همچنین‌ احمد خاتمی، سخنگوی مجلس خبرگان،‌ ضمن اشاره به نقش «فضای مجازی خارجی» در اعتراض‌های سراسری از مصوبه کمیسیون سیاسی اجتماعی و فرهنگی این نهاد در ارتباط با «عدم اجازه فعاليت شبکه‌های خارجی» در ایران خبر داد.

خاتمی گفته بود اعضای کميسيون سياسی، اجتماعی و فرهنگی مجلس خبرگان تاکيد کردند: «شبکه‌های داخلی قدرت تامين نيازهای مردم را دارند و مسئولان بايد شبکه‌های داخلی را تقويت کنند.»

 

 تحمیل خسارات میلیون دلاری بر اقتصاد ایران

قطع گسترده اینترنت برای حدود پنج روز متوالی موجب ضرر مالی و اختلال در فعالیت شرکت‌ها، مراکز و ادارات دولتی و همچنین کسب و‌ کارهای خصوصی شده است.

نت‌بلاکز خسارت واردشده بر اقتصاد ایران در دوره قطع اینترنت را روزانه ۳۶۹ میلیون دلار برآورد کرده است.

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات ایران، روز چهارشنبه ضمن تایید خسارت‌های اقتصادی به دلیل قطع اینترنت «ملاحظات دستگاه‌های امنیتی و سواستفاده از اینترنت» را دلیل این تصمیم دانسته بود.

 

محکومیت بین‌المللی و حقوق بشری

اقدام حکومت ایران در قطع اینترنت، طی روزهای گذشته ‌موجب واکنش نهادهای حقوق بشری و بین‌المللی شد. 

سازمان گزارشگران بدون مرز قطع اینترنت در ایران را «نقض حق بنیادین دسترسی به اطلاعات» خواند.

روز پنجشنبه نیز سخنگوی سیاست خارجی اتحادیه اروپا از حکومت ایران خواست تا با تضمین «گردش آزاد اطلاعات»، دسترسی به اینترنت را برای مردم این کشور فراهم کند.

اعتراض‌ها در ایران جمعه و پس از اعلام سه برابر شدن قیمت بنزین ابتدا در شهرهای کوچک شروع شد و بعد به حدود صد نقطه دیگر در سراسر ایران گسترش پیدا کرد. این اعتراض‌ها که به سرعت رنگ و بوی سیاسی به خود گرفت، با واکنش خشونت‌آمیز حکومت روبهرو شد.

عفو بین‌الملل می‌گوید تاکنون کشته شدن دست‌کم ۱۰۶ معترض را در جریان این اعتراض‌ها  به دست نیروهای امنیتی، ثبت کرده است. 

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More