شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

ایران درخواست آژانس انرژی اتمی را «غیر مبنایی» خواند

 

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، در واکنش به درخواست آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای بازدید از دو سایت مشکوک به فعالیت هسته‌ای غیرمجاز را «غیرمبنایی» توصیف کرد و گفت ایران خواسته‌های «غیرحقوقی» را محقق نمی‌کند.

او روز چهارشنبه گفت: «آنچه مسلم است این که سؤال آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درخواست اطلاعات و دسترسی باید مبانی حقوقی داشته باشد، بدون مبانی حقوقی هیچ کشوری از جمله جمهوری اسلامی ایران نباید اطلاعات و اجازه دسترسی بدهد.»

اظهارات کمالوندی پس از آن بیان شد که آژانس ‌بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی اعلام کرد بازرسان این نهاد اجازه بازدید از دو سایت را در ایران نداشته‌اند. 

به گفته آژانس، دو سایت مذکور از جمله سه مکانی بودند که از اواسط سال گذشته پرسش‌هایی درباره فعالیت هسته‌ای در آنها مطرح بود.

کمالوندی گفت ضمن تاکید بر اینکه «هر سوال و هر دسترسی، دست آژانس نیست»، اضافه کرد: «مجموعه‌ای از سوالات باید براساس اظهاریه‌ها داده و یا مکانی مورد نظر باید مطابق آن سوال مطرح شود.»

او همچنین گفت درخواست آژانس بر مبنای «اطلاعات تحریف‌شده توسط رژیم صهیونیستی» ارائه شده است.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، برای نخستین بار، مهرماه سال ۱۳۹۷ طی سخنرانی خود در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل، با نشان دادن نقشه‌ و عکس، به محلی در تورقوزآباد کهریزک، در جنوب غربی تهران، اشاره کرد و گفت که ایران یک انبار مخفی مواد و تجهیزات هسته‌ای در این روستا دارد.

دو دیپلمات که از نزدیک روند بازرسی از انبار تورقوزآباد را دنبال کرده‌اند، هفدهم شهریورماه، به خبرگزاری رویترز گفتند: «بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نمونه‌های مورد آزمایش از انبار تورقوزآباد کهریزک آثاری از اورانیوم یافته‌اند و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حال بررسی منشا این اورانیوم بوده و از ایران در این باره توضیح خواسته است.»کمالوندی گفت: «هیچ کشوری تا این حد با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری نداشته است و چنین اطلاعات ریزی را به آژانس نداده است.»

همچنین، کاظم غریب‌آبادی، سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین، گفت: «آژانس دسترسی‌های تکمیلی متعددی در ایران داشته است، که اغلب آنها با در زمان کوتاهی انجام شده‌اند.»

او ضمن ارائه آمار از تعداد بازرسی‌های صورت‌گرفته، گفت: «سهم بازرسی‌های ایران در بازه زمانی ٢٠٠٩ تا ٢٠١٨، از ٣٨.٩درصد به ٨٧/٩ درصد در میان این گروه از دولت‌ها افزایش یافته است.»

او در واکنش به گزارش آژانس نیز توضیح داد: «بحث بر سر این حقیقت است که چنین درخواست‌هایی بایستی بر مبنای دلایل شفاف و اصول مطابق با اسناد مرتبط آژانس باشند، که در خصوص دو درخواست اخیر برای دسترسی تکمیلی، صدق نمی‌کند.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از زمان امضای توافق هسته‌ای برجام میان ایران و شش قدرت جهانی مسئول راستی‌آزمایی فعالیت‌های هسته‌ای این کشور برای انطباق با مفاد برجام بوده است.

از زمان خروج آمریکا از این توافق و بازگشت تحریم‌های لغوشده در سال ۲۰۱۸، ایران در واکنش به بازگشت تحریم‌هاب آمریکا و آنچه بی‌عملی اروپا  خوانده، در چندین مرحله تعهدات خود در چارچوب برجام را کاهش داده است.

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More