شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

آزادی رسانه‌ها در سال ۲۰۲۰:  ایران با سه پله سقوط در رتبه ۱۷۳

سازمان گزارشگران بدون مرز، در تازه‌ترین رده‌بندی خود در زمینه آزادی رسانه‌ها، جمهوری اسلامی ایران را در میان کشورهای مختلف، با سه پله سقوط در مقام ۱۷۳ و در گروه کشورهای با «وضعیت بسیار بد» قرار داد.

در رده‌بندی گزارشگران بدون مرز که برای سال ۲۰۲۰ تهیه شده، رژیم جمهوری اسلامی «یکی از سرکوب‌گرترین کشورهای جهان برای روزنامه نگاران و شهروند خبرنگاران» توصیف شده و دلیل قرار گرفتن جایگاه جمهوری اسلامی در این رتبه، «سرکوب آزادی‌های بنیادین و دسترسی آزاد به اطلاعات» در ایران اعلام شده است.

این سازمان غیردولتی که مقر آن در پاریس است، روز سه‌شنبه دوم اردیبهشت، با انتشار بیانیه‌ای به حوادث سال گذشته ایران اشاره کرد و نوشت: «در برابر رویدادهای فاجعه‌بار، نظام همه توان خود را برای پنهان کردن حقیقت بکار می‌گیرد، از این میان  بحران سیل در فروردین ۱۳۹۸، آمار کشتگان و بازداشت‌شدگان اعتراض‌های آبان ۹۸، سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی دی ۹۸ و همه‌گیری ویروس کرونا در بهمن ۱۳۹۸.»

گزارشگران بدون مرز که پیشتر فشار جمهوری اسلامی ایران بر خبرنگاران رسانه‌هایی چون ایران اینترنشنال را محکوم کرده، ادامه داد: «رژیم جنگ خود علیه آزادی اطلاع‌رسانی را به خارج از مرزهای این کشور نیز کشانده است و با آنکه تلاش در بهتر نشان دادن چهره خود دارد، اما رسانه‌های جهانی و فارسی زبان در خارج از مرزهایش را نیز مورد حمله سانسور قرارمی‌دهد.»

گزارشگران بدون مرز با اشاره به دشواری فراوان رسانه‌ها و مطبوعات داخلی با وجود مقاومت برای انجام وظیفه اطلاع‌رسانی، تاکید کرده که جمهوری اسلامی برای سرکوب آزادی رسانه‌ها، «از ابزارهای ایجاد هراس، بازداشت‌های خودسرانه، و حبس‌های طولانی‌مدت، پس از محاکمه‌های ناعادلانه در دادگاه‌های انقلاب، بهره می‌برد.»

این سازمان به سرکوب شهروند-خبرنگاران نیز اشاره کرده و نوشته است: «رژیم برای محروم کردن شهروندان از خبرهای مستقل و بدیل در قطع کامل و دراز مدت اینترنت نیز تردید نمی کند. اینگونه، این شهروند- خبرنگاران فعال در شبکه‌های اجتماعی هستند که برای گزارش آزادانه اخبار و اطلاعات و تحولات سیاسی در مرکز نبرد برای حق دانستن قرار دارند.»

همچنین گزارشگران بدون مرز به پیشینه سرکوب آزادی مطبوعات و رسانه‌ها در  جمهوری اسلامی ایران اشاره و اضافه کرده است: « در چهل و یک سال گذشته، مهار دولتی اخبار و اطلاعات در ایران همه‌جانبه بوده ‌است. دست‌کم ۸۶۰ روزنامه‌نگار و شهروند – خبرنگار در فاصله سال‌های ۱۳۵۸ تا ۱۳۸۸ تحت تعقیب قرار گرفته، بازداشت، زندانی و یا حتی اعدام شده‌اند.»

این سازمان تاکید کرده که ایران «بیشتر رسانه‌های خبری را سخت در چنگ خود دارد و در برخورد با رورنامه‌نگاران مستقل، شهروند- خبرنگاران و رسانه‌های خبری هرگز نرمش نمی‌کند.»

در رده‌بندی جدید سازمان گزارشگران بدون مرز، نروژ برای چهارمین بار پیاپی رده نخست را در فهرست رده‌بندی جهانی آزادی رسانه‌ها حفظ کرد و فنلاند در رده دوم خود ماند. در انتهای جدول نیز کره شمالی به جای ترکمنستان ایستاد.

همچنین در این رده‌بندی، افغانستان با یک پله سقوط به رتبه ۱۲۲ تنزل پیدا کرد و تاجیکستان نیز کشور ۱۶۱ است.

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More