شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

جنگ آب ایران مخرب‌تر از سوریه؟

 

«آب را غارت می‌کنند»، «جنگ آب در ایران در صورت نبود آب شرب»، «۵۰ میلیون ایرانی باید مهاجرت کنند»این تیترها،  نمونه‌ای از خبرهایی است که کارشناسان و مسوولان تاکنون نسبت به وضعیت بحران آب ایران هشدار داده‌اند.

محسن رنانی، استاد دانشگاه،  از جمله کارشناسان اقتصادی است که« از جنگ فراگیر آب در ایران تا پنج سال آینده» خبر داده است. همچنین پرویز کردوانی که به پدر علم کویرشناسی ایران معروف است، نیز بارها نسبت به «غارت آب و بحران جدی آب» هشدار داده است.

در حال حاضر بحران آب در ایران به «نقطه جوش» خود رسیده است و طبق گفته کارشناسان اگر همین وضعیت در ایران ادامه پیدا کند در آینده‌ی نزدیک، بیابانی به وسعت ایران پدید خواهد آمد و پدیده مهاجرت ایرانیان، منطقه و کشورهای جهان را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

طی سال‌های گذشته تنش کلامی مسئولان جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه از جمله افغانستان و ترکیه بر سر موضوع «حق‌آبه و سدسازی» افزایش یافته است. ضمن اینکه درگیری بین استان‌های مختلف ایران بر سر آب نیز افزایش یافته است. نخستین مورد آن سال ۹۱ بود که با تحصن کشاورزان اصفهانی در اعتراض به نرسیدن حق‌آبه‌ی کشت به زمین‌های کشاورزی آغاز شد که سرانجام به درگیری منجر شد.

اکنون این زخم دوباره سرباز کرده و روز شنبه ۱۷ اسفند کشاورزان اصفهان نسبت به انتقال آب زاینده‌رود به یزد اعتراض داشتند که سرانجام این تجمع با دخالت نیروهای امنیتی همچون گذشته به خشونت کشیده شد.

این در حالیست که استان‌های زیادی به دلیل کم‌آبی درگیر انتقال آب هستند. سال ۹۵ نیز اعتراض مردم چهارمحال و بختیاری نسبت به انتقال آب به درگیری‌ خونین منجر شد. این درگیری‌ها با چندین کشته، بیش از ۱۸۵مجروح و بازداشتی پایان یافت.

مردم خوزستان نیز نسبت به انتقال آب کارون متعرض هستند زیرا معتقدند با انتقال آب کارون، تنها فاضلاب باقی می‌ماند.

با مروری بر وضعیت منابع آب استان‌های مختلف ایران می‌توان دریافت که اکثر استان‌ها با بحران آب مواجه هستند. اکنون بیش از ۸۵ درصد روستاهای استان یزد و همچنین اکثر روستاهای مرزی ایران متروکه شده است.

مسئولان ارومیه نیز از احتمال مهاجرت بیش از ۶ میلیون ساکن اطراف این دریاچه به دلیل خشک شدن آن هشدار داده‌اند. همچنین بیش از ۷ هزار روستای ایران با تانکر سیار آبرسانی می‌شوند. نشست زمین و عمق چاه‌ها نیز هر سال در حال افزایش است.

با چنین وضعیت این پرسش در ذهن ایجاد می‌شود که آیا ناقوس جنگ آب در ایران به صدا درآمده است؟ آیا ابعاد جنگ آب در ایران مخرب‌تر از جنگ سوریه خواهد بود؟

تاکنون راهکاری زیادی از سوی کارشناسان و مسئولان برای نجات ایران از تبدیل شدن به بیابانی بزرگ ارائه شده است که نمونه آن لوله‌کشی استان‌های مختلف ایران با آب دریای خزر و عمان است که چنین طرحی اکنون برای برخی از استان‌ها اجرا شده است.

اما اجرای این طرح با فاکتور گرفتن از تبعات زیست محیطی آن، نیازمند بودجه سنگین است که گویا جمهوری اسلامی ایران کارهای مهم‌تر از این طرح در منطقه دارد!

 

روزنامه‌‌نگار
تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More