شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

نزدیک شدن طالبان و آمریکا به امضای توافقنامه صلح

هم‌زمان با نزدیک شدن عید قربان، بزرگ‌ترین عید مسلمانان، احتمال امضای توافقنامه صلح میان طالبان و آمریکا نیز افزایش یافته است. اخیرا شماری از رسانه‌ها گزارش داده‌اند که متن این توافقنامه آماده شده و قرار است تا روز سوم یا چهارم عید (تا آخر هفته جاری) امضا شود. 

اعضای دفتر سیاسی طالبان، به رهبری عباس استانکزی و ملا عبدالغنی برادر، معاون گروه طالبان، و زلمی خلیل‌زاد هشت دور برای رسیدن به توافق صلح گفت‌و‌گو کردند. این گفت‌و‌گوها از ماه میزان (مهر) سال گذشته شروع شده است و تاکنون ادامه دارد. 

در هشتمین دور از این مذاکرات، که ۱۲ اسد (مرداد) در دوحه، پایتخت قطر، از سر گرفته شد، هر دو طرف ابراز امیدواری کردند که به نتایجی دست خواهند یافت. خروج تدریجی نظامی‌‌های آمریکایی از افغانستان و تضمین طالبان به آمریکا مبنی بر قطع ارتباط این گروه با القاعده و گفت‌و‌گوی بین‌الافغانی محور اصلی این دور از مذاکرات دوحه بود. 

شش روز پس از شروع دور هشتم مذاکرات دوحه، اکنون خبرهای تایید‌نشده‌ای در مورد نهایی شدن متن توافقنامه صلح طالبان و آمریکا منتشر شده است. 

رادیو آزادی اخیرا در گزارشی از قول منابعی در ارگ (دفتر) ریاست جمهوری افغانستان آورده است که یک نسخه از متن این توافقنامه در اختیار حکومت افغانستان قرار گرفته است. بر اساس این گزارش، دو طرف توافق کرده‌اند سربازان آمریکایی در دو مرحله از افغانستان خارج خواهند شد. در دور اول و پس از امضای توافقنامه صلح، پنج‌ هزار سرباز آمریکایی از افغانستان خارج می شوند و ۸ هزار سرباز باقی‌مانده این کشور نیز در یک بازه زمانی دو ساله افغانستان را ترک می‌کنند. هم‌زمان طالبان نیز ارتباطشان با سازمان القاعده را قطع می‌کنند و به گفت‌و‌گوی بین‌الافغانی با سیاستمداران افغانستان خواهد پیوست. 

در میانه این مذاکرات، زلمی خلیل‌زاد با وزیر خارجه هند دیدار و گفت‌و‌گو کرده است و هیاتی از طالبان به ریاست ملا برادر نیز با مقامات ازبکستان از جمله وزیر خارجه این کشور دیدار کرده‌اند. 

دیروز ۱۷ اسد (مرداد)، حنیف اتمر، نامزد تیم صلح و اعتدال، نیز اعلام کرد کارزار انتخاباتی‌اش را به دلیل «اولویت روند صلح» به تعلیق در‌می‌آورد. پیش‌تر، حامد کرزی، رییس‌جمهوری پیشین این کشور، در نشستی خبری از افغان‌ها خواسته بود روی رسیدن به صلح تمرکز کنند و از تعویق انتخابات حمایت کرده بود. 

با این حال، حکومت افغانستان اخیرا در واکنش به پیام عیدانه رهبر طالبان گفته است که این گروه به کشتار مردم افغانستان ادامه می‌دهد و اراده روشنی برای صلح ندارد. هم‌زمان تیم انتخاباتی اشرف غنی، علی‌رغم سردی کارزارهای انتخاباتی گروه‌های دیگر، کمپین انتخاباتی‌اش را با جدیت ادامه می‌دهد. اشرف غنی دیروز در یک گردهمایی انتخاباتی در ولایت (استان) پکتیا گفت «برگزاری انتخابات به صلح پایدار منجر خواهد شد». 

قرار است پس از امضای توافقنامه صلح میان آمریکا و طالبان، نروژ میزبان گفت‌و‌گوهای بین‌الافغانی درباره صلح افغانستان باشد. زلمی خلیل‌زاد امروز در توییتی نوشته است که او در اسلو، پایتخت نروژ، با وزیر خارجه این کشور دیدار و در مورد آخرین تحولات روند صلح گفت‌و‌گو کرده است. او از آمادگی و نقش نروژ در تسهیل روند صلح استقبال کرده است.

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More